Preživeti tropske vrućine

Vreli dani su pred nama. Kako preživeti tropske vrućine i zašto je važno da ne zanemarimo njihov (negativan) uticaj na naš organizam?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Direktor Doma zdravlja u Čačku dr Aleksandar Pajović preporučuje da se tokom perioda sa visokom temperaturom uzima dosta tečnosti. Takođe je važno i redovno uzimanje prilagođene terapije.

„Potrebno je uzimati redovno terapiju i unositi dosta tečnosti. Najbolje vodu ili prirodne sokove poput limunade, negazirane sokove i druge tečnosti. Hrana treba da bude lagana, sa što više voća i povrća. Treba izbegavati masnu i tešku hranu“, rekao je za Tanjug Pajović.

Najugroženiji na velikim vrućinama

Najugroženije grupe su kardiovaskulrani bolesnici. Dr Pajović naglašava da po visokim temperaturama dolazi do promene viskoziteta krvi. Usled toga može doći do tromba, odnosno šloga ili infarkta.

„Kod kardiovaskulranih bolesnika može doći do poremećaja ritma. Pacijenti koji imaju visoki krvni pritisak – hipertenziju treba da obrate pažnju. Po visokim temperaturama dolazi do širenja krvnih sudova i onda treba umeriti ili možda prepoloviti terapiju i kontrolisati krvni pritisak“, objasnio je dr Pajović.

Detaljnije o tome možete pročitati u tekstu „10 načina kako zaštititi srce tokom velikih vrućina„.

Ugrožene su i osobe sa hroničnim opstruktivnim bolestima pluća i astmom. Kod njih, na velikim vrućinama, može doći do spazma mišića i do pogoršanja osnovne bolesti.

Pročitajte tekst „Šta vreli dani čine našem telu – od srca do bubrega“ ukoliko vas zanima kako ekstremno topli dani utiču na pojedine organe.

Kako najlakše preživeti velike vrućine

Dr Aleksandar Pajović preporučuje da se obaveze usklade sa vremenskim (ne)prilikama. Sve što podrazumeva izlazak napolje treba obavljati u ranim jutarnjim ili večernjim časovima. Tokom najtoplijih sati treba boraviti u rashlađenim prostorijama ili u hladovini ukoliko se osoba zatekne na otvorenim prostorima.

Podsećamo i na „10 saveta kako sprečiti toplotne udare„.

„Vreme je bazena i kupanja na rekama. Jako je bitno ne ulaziti naglo u vodu jer to može dovesti do srčanog zastoja“, upozorio je dr Pajović. Važno je da se pre ulaska u hladnu vodu organizam rashladi..

A veoma je važno i rashladiti prostor u kome boravimo. Detaljno smo o tome pisali u tekstu: „Rashladite svoj dom„.

A ako ste u prirodi, znajte da se simpatične, ali i pametne kako to samo životinje znaju da budu, koale na velikim vrućinama rashlađuju grleći stabla!

FotografijaVidar Nordli-Mathisen za Unsplash