10 načina kako zaštititi srce tokom velikih vrućina

Sve su češći izuzetno vreli dani. Visoke temperature i vlažnost zahtevaju da se zaštitimo. Kardiolog sa Stoni Bruk univerziteta u američkoj saveznoj državi Njujork dao je deset saveta kako zaštititi srce u uslovima tropskih vrućina.

Ljudi sa postojećim oboljenjima srca moraju biti posebno oprezni tokom visokih temperatura. Mađutim, i zdravo srce može biti izloženo velikom naporu tokom vrelih letnjih dana. Evo nekoliko saveta kako da srce bude zaštićenije leti.

1) Hidrirajte se

Kada se pije dosta vode to pomaže u regulisanju telesne temperature, pomaže srcu da lakše pumpa i omogućava da svi naši organi rade pravilno. Treba se setiti da se popije voda pre nego što se oseti žeđ. Takođe, treba izbegavati alkohol i napitke sa kofeinom (kafa, zeleni ili crni čaj) koji mogu doprineti dehidrataciji organizma. Neki uobičajeni lekovi za srce mogu organizam učiniti osetljivijim na visoke temperature i povećati potrebe za hidratacijom. Osobe koje uzimaju lekove za srce treba da razgovaraju sa svojim lekarom koje su njihove specifične potrebe za tečnošću.

Vodite računa da, sa druge srane, ne preterate.jer je hiperhidratacija opasna naročito za starije ljude.

2) Rashladite se

Ako ne postoji pristup klima uređaju, rashladite se na drugi način. Hladne obloge (ksea sa ledom, nakvašen peškir koji je držan u zamrzivaču ili smrznuta flaša sa vodom) mogu pomoći da se telo rashladi. Treba ih prisloniti uz pulsne tačke – područja na kojima su vene najbliže površini kože, kao što su zglobovi, vrat, slepoočnice i pazuh.

Evo i nekoliko saveta – kako da rashladite svoj dom.

3) Jedite hranu bogatu vodom

Dobijamo oko 20 odsto vode od hrane koju jedemo. Ishrana prilagođena toplim danima koja je zasnovana na hladnim supama, salatama i voću u podjednakoj meri može i da utoli glad i da obezbedi dodatnu tečnost organizmu. Među voće i povrće koje sadrži 90 ili više odsto vode spadaju: jagode, lubenice, breskve, krastavci, celer, paradajz, paprika i spanać.

4) Naučiti koji su znakovi akutnog uticaja toplote na organizam

Previše vremena provedenog na velikoj vrućini može dovesti do toplotne iscrpljenosti i toplotnog udara. Ovo su dva ozbiljna zdravstvena stanja povezana sa vrućinom koje karakteriše nemogućnost organizma da dalje kontroliše svoju temperaturu.

Simptomi toplotne iscrpljenosti: prekomerno znojenje, mučnina ili povraćanje, grčevi u mišićima, vrtoglavica i nesvestica. Lečenje toplotne iscrpljenosti: Premestite se na hladno mesto, olabavite odeću ili je se što više oslobodite, koristite hladne obologe, pomalo uzimajte rashlađenu (a ne ledenu) vodu. Ako simptomi ne popuste, pozvati hitnu pomoć.

Simptomi toplotnog udara: Temperatura od 40 i više stepeni, jaka glavobolja, promene ponašanja, konfuzija, vruća i/ili crvena koža, bez znojenja, ubrzan rad srca i gubitak svesti. Lečenje toplotnog udara: Toplotni udar zahteva hitnu medicinsku pomoć. Osobu treba premestiti na hladnije mesto, stavljati hladne oboge, ne davati nikakvu tečnost.

Srce nije jedini organ koji trpi od letnjih vrućina. Šta vreli dani čine našem telu?

5) Poznavanje podataka o svom zdravstvenom stanju

Proverite nivo holesterola i triglicerida u krvi, krvni pritisak i slično. Poznavanje ovih podataka, kao i faktora rizika, važno je za praćenje zdravlja srca. Ovo je posebno važno pre nego što osoba počne da se bavi aktivnostima po toplom vremenu.

6) Vodite računa o vremenu

Izbegavajte boravak na otvorenom u toku najtoplijeg dela dana, kada je sunce najjače, a temperatura najveća. Kardiovaskularni sistem mora da radi napornije tokom vrelih dana da bi telo održao hladnim. Zapravo, za svaki stepen povećanje telesne temperature, srce mora da ispumpa dodatnih deset otkucaja u minutu. Svi su u opasnosti tokom ekstremnih vrućina, ali visoke temperature i vlažnost posebno su teški osobama koje već imaju oslabljeno srce.

7) Vodite računa o direktnoj izloženosti suncu

Opekotine od sunca mogu dovesti do dehidratacije organizma i ometati sposobnost tela da se ohladi. Ako ćete biti napolju u toku najtoplijeg dela dana, obavezno nanesite kremu za sunčanje pola sata pre nego što izađete. Kremu zatim nanosite ponovo na svakih par sati.

8) Obucite se u skladu sa vremenom

Nosite opuštenu odeću svetlih boja koje pomažu u odbijanju toplote. Ona treba da bude napravljena od lagane, prozračne tkanine poput pamuka. Cipele treba da budu dobro provetrene. Dodajte tome i šešir širokog oboda, naočare za sunce i kremu za sunčanje.

9) Usporite

Tokom izrazito toplog perioda, treninzi treba da budu kraći i sporiji. Bilo bi dobro da budu ujutru ili uveče kada je temperatura niža. Izaberite staze koje su u hladu ili klimatizovan prostor. Sa doktorom razgovarajte šta je najbolje za vas.

10) Slušajte svoje telo

Ako niste navikli na redovno vežbanje, ako imate više od 50 godina, imate srčano oboljenje ili ste zabrinuti u vezi sa zdravljem vašeg srca, obratite se lekaru pre nego što se odlučite da učestvujete u napornim letnjim aktivnostima na otvorenom.

Izvor: Stony Brook University
Prevod i prilagođavanje: Penzin
Fotografija
: Ibrahim Rifath sa Unsplash

* Par sati nakon objave, dodati su linkovi ka internim i eksternim stranicama.