Početna Magazin Godine Koale se na velikim vrućinama rashlađuju – grleći stabla!

Koale se na velikim vrućinama rashlađuju – grleći stabla!

Da bi se rashladile na velikim vrućinama, koale pribegavaju načinu koji se razlikuje od do sada utvrđenih načina drugih životinja. One se hlade grleći drvo. Bukvalno.

Natali Brisko i njene kolege sa Univerziteta u Melburnu objavili su ovo otkriće u časopisu Biology Letters. Oni su nekoliko meseci pratili i snimali grupu koala. Beleženo je njihovo ponašanje tokom leta i zime, kako provode vreme, na kojoj vrsti drveta se nalaze i na kom delu drveta sede.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Koale su menjale ponašanje prema vremenskim prilikama. Kada je bilo toplije, životinjice su provodile više vremena na australijskom drveću akacije, što obično nisu radile kada je temperatura bila umerenija.

Takođe su se premeštale na niže delove drveća i sedele sa ispruženim udovima, grleći stabla i osnove nižih grana.

Na prvi pogled, nije izgledalo da im ovo mnogo pomaže. Mesta na kojima su koale sedele nisu bila ništa hladnija, vlažnija ili vetrovitija od drugih mesta na drveću. „Tek kada smo izmerili temperaturu površine drveta i dobili termalne prikaze, ponašanje koala nam je postalo savršeno jasno“, kaže Brisko.

Tokom toplog vremena, površine stabala bile su mnogo hladnije nego okolni vazduh i relativno hladnije od grana i krošnje. Kod drveća akacije, stabla su bila čak sedam do devet stepeni hladnija od temperature vazduha.

Grleći stabla i priljubljujući što veći deo svog tela uz hladnu površ, koale su provođenjem gubile toplotu.

Zahvaljujući tome, mogle su da znatno smanje dahtanje (način na koji se, za razliku od ljudi koji se znoje, većina životinja rashlađuje), čime su uspele da sačuvaju i dragocenu vodu u organizmu i povećaju svoje šanse za opstanak tokom toplotnih talasa. Još jedan razlog da se zagrli drvo!