Paketi solidarne pomoći za penzionere – hrana koja miriše na hemiju

Paketi solidarne pomoći za penzionere su jedan od načina da se pomogne najugroženijima. Međutim, ako su hrana i kućna hemija spakovani zajedno – hrana postaje neupotrebljiva. Penzioneri su se požalili redakciji nedeljnika „Vreme“ da se upravo to desilo ove godine. Iz Fonda PIO nema reakcije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Paketi solidarne pomoći daju se periodično penzionerima sa najnižim primanjima. Ove godine pravo na paket pomoći imali su penzioneri čija penzija ne prelazi 24.987 dinara. Podela je počela 20. maja, a trebalo bi da je do 20. juna dostavljeno oko 55.000 paketa.

Paketi solidarne pomoći isporučeni su na 176 mesta u Srbiji. Podelu su vršili Savez penzionera Srbije (SAPENS) i Udruženje penzionera Srbije „Nezavisnost“.

Ono što je novina od ove godine,jeste da isključivo SAPENS vrši nabavku. Onda ih ovo udruženje distribuira udruženjima i odborima penzionera za dalju podelu.

Svaki paket mora biti isti, a u paketu bi trebalo da se nalaze sledeći artikli:

 • Kuhinjska Tuzlanska so (kilogram)
 • Šećer Crvenka kristal (kilogram)
 • Brašno Danubius T500 (kilogram) – dva pakovanja
 • Ulje Dijamant suncokret (litar)
 • Pirinač kočanski (400 grama)
 • Testenina pužići Grano doro (400 grama)
 • Supa kokošija Yumis (65 grama)
 • Tunjevina komadi u suncokretovom ulju Ocean (160 grama)
 • Bebi sapun sa pantenolom, glicerinom i uljem nevena, Nevena (78 grama)
 • Zubna pasta Colgate Triple Action (75 mililitara)
 • Deterdžent Duel – đurđevak (3 kilograma)

Veliki deo paketa – neupotrebljiv?!

Kako piše Tijana Stanić za portal nedeljnika Vreme, upravo zbog toga što bi paketi solidarne pomoći trebalo da budu isti, zabrinjava kad se jave penzioneri sa tvrdnjom da je jedan deo neupotrebljiv.

Problem je, naime, u pakovanju. Redakciji nedeljnika „Vreme“ se požalila penzionerka da je sve artikle primila u jednoj kutiji. Zbog toga sve prehrambene namirnice imaju jak miris praška za veš.

„U jednu kutiju je stavljeno sve. I hrana, ali i prašak za veš, sapun i pasta za zube. Doduše, odvojeni u najlon kesi, ali u istoj kutiji. S obzirom da je to stajalo neko vreme, brašno, šećer, so, pirinač, testenina, supa iz kesice, sve je povuklo miris praška. Ja sam to sve izbacila na terasu, gde stoji već tri dana, ali ništa se nije promenilo.“

Do sada, kaže ova penzionerka, nije bilo problema.

„Već treću godinu ja ovo primam. Budu kilogram ili dva brašna, pirinač, šećer, kafa, par konzervi sardine, tunjevina, neka pašteta… Budu hemikalije za čišćenje, toalet i pranje veša, pasta za zube, sapun… Nešto što bi za mesec dana jednoj osobi moglo da bude korisno. Sve je bilo u redu do sad.“

Ranije su artikli koji čine paket solidarne pomoći, bili dostavljani u odvojenim kesama. Sada su, izgleda, reč „paket“ shvatili doslovno.

„U jednoj kesi bude praškasto, u drugoj kesi je hemija. Prvi put sam dobila paket za vreme pandemije koronavirusa. Tad sam dobila veliku kutiju na kojoj je pisalo ‘Grad Beograd‘, ali i tad je sve bilo u redu jer prašak nije bio spakovan u kutiju sa hranom.“

Ova penzionerka je tužna budući da datu pomoć ne može da iskoristi.

„To je fenomenalna akcija. Ali na ovaj način, osećam se i povređeno i osramoćeno. Zašto mi pomažete, ako mi zaista ne pomognete?“

Ona, takođe, nije dobila konzervu tunjevine – najskupljeg prehrambenog artikla na ranije objavljenom spisku.podsećamo, paketi bi trebalo da su isti za sve.

Nema odgovora PIO fonda

Redakcija nedeljnika „Vreme“ se obratila Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) povodom ovih navoda. Fond PIO finansira nabavku paketa. Ove godine je za pakete solidarne pomoći Fond PIO izdvojio oko 111 miliona dinara. To je znatno više nego prošlogodišnjih 51 milion dinara izdvojenih u ove svrhe.

Podsećamo da su UPS Nezavisnost i Udruženje sindikata penzionera Srbije optužili Fond PIO da diskriminiše sva udruženja penzionera izuzev SAPENS-a. Između ostalog, Fond PIO je ove godine usvojio Izmene Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija. Izmenama je propisano da od 2024. godine poslove sprovođenja jedinstvene nabavke paketa za solidarnu pomoć korisnicima penzija vrši isključivo SAPENS.

Novinari nedeljnika „Vreme“ pitali su Fond PIO zbog čega je praksa pakovanja paketa promenjena ove godine., kao i da li je moguće da se oštećeni građani nekome požale.

Kako je navedeno u tekstu objavljenom 17. juna 2024. na portalu nedeljnika „Vreme“, do momenta objavljivanja članka, odgovor od Fonda PIO nije stigao.

Fotografija: Kelli McClintock sa Unsplash