Pomaže li kofein kod glavobolje?

Da li kofein pomaže kod glavobolje? Na ovo pitanje ne može se jednostavno odgovoriti „da“ ili „ne“. Odgovor zavisi od toga koja glavobolja je u pitanju, a zatim, tu je i pitanje koliko kofeina treba uneti da bi efekat bio pozitivan.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Mnoge ljude pokreće kofein. Mnogi na našim prostorima vole da popiju kafu. Za neke je ona način da se razbude, pokrenu i razbistre misli, a za neke deo rituala. Mlađe generacije kofein unose i putem nekih energetskih napitaka (ili isključivo na taj način).

Baš zato što kafu pijemo u velikim količinama, istraživanja o tome kako kofein utiče na naš organizam su, smatramo, važna. Zagrebački N1 preneo je mišljenje američkog specijaliste o tome da li kofein pomaže kod glavobolje.

Na pitanje da li kofein pomaže kod glavobolje ne može se jednostavno odgovoriti „da“ ili „ne“. Odgovor zavisi od toga koja glavobolja je u pitanju, a zatim, tu jei  pitanje koliko kofeina treba uneti da bi efekat bio pozitivan.

Kofein i različite vrste glavobolja

Postoje različite vrste glavobolja. O tome više možete saznati čitanjem tekstova: Najčešće vrste glavobolja i 3 saveta za lečenje glavobolje.

Emad Estemalik, specijalista za glavobolje sa Klivlendske klinike kaže da kofein može da pomogne kod tenzionih i migrenskih glavobolja. Kofein, međutim, ne pomaže kod klaster glavobolje niti sinusne glavobolje.

Penzin vas podseća da, ukoliko se glavobolja javi usled dehidratacije, kofein zapravo pogoršava glavobolju. Ako se ujutru probudite sa glavoboljom, moguće je da i ne primetite da ste zapravo – žedni. Nemojte posezati za kafom. Pre nje, prvo popijte vodu.

Koliko kofeina je potrebno?

Dr Emad Estemalik navodi koja je količina kofeina tačno potrebna da bi se olakšala glavobolja.

Istraživanja pokazuju da oko 100 do 150 miligrama kofeina (što je jednako maloj šoljici kafe) pomaže u smanjenju pa čak i sprečavanju određenih glavobolja. Do olakšanja glavobolje dolazi zahvaljujući načinu na koji kofein sužava krvne sudove u ljudskom mozgu.

Treba voditi računa o količini jer previše kofeina može da ima suprotan efekat i da dovede do glavobolje. Pored toga, trebalo bi izbegavati unošenje kofeina kasno popodne i noću.

Glavobolja može da se javi i ako naglo prestanemo da uzimamo kofein. Ovo je karakteristično za svako „odvikavanje“. Sa tim u vezi, podsećamo vas da je mera zato važna u svemu. Svaka zavisnost je loša. Ali to ne znači da ne treba uživati u malim stvarima ;)

Fotografija: Penzin.rs

Mogli bi vas zanimati i tekstovi: