Početna Magazin Godine Kofein može imati pozitivan uticaj na pamćenje

Kofein može imati pozitivan uticaj na pamćenje

Prema rezultatima istraživanja koje je objavljeno u časopisu Nature Neuroscience, kofein bi mogao da poboljša pamćenje.

Majkl Jasa sa univerziteta Džon Hopkins i njegove kolege sproveli su istraživanje na 150 osoba koje ne konzumiraju redovno kafu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Pet minuta nakon što su im pokazali seriju slika, ove osobe su dobile tabletu sa 200mg kofeina (koliko sadrži šoljica jake kafe) ili placebo. Dan kasnije, merena je njihova sposobnost prepoznavanja.

Pokazane su im nove ili slične, ali ne i iste slike. Mnogo veći broj ispitanika iz grupe koja je dobila kofein mogao je da prepozna razlike, odnosno da uvidi da slike nisu iste kao jučerašnje.

Do sada, ispitivanja koja su se bavila učinkom kofeina na pamćenje, kao zajednički činilac imala su da je kofein davan pre, a ne nakon što su ispitanicima pokazane slike.

Dosadašnja istraživanja o uticaju kofeina na dugoročno pamćenje ukazivala su na to da je efekat zanemarljiv.

Bitno je istaći da i ovo istraživanje ukazuje na mogući pozitivan efekat na prepoznavanje zahvaljujući poboljšanom pamćenju, ali ne i na pozitivan efekat kada su u pitanju pažnja ili koncentracija. Ovo je samo uvod u dalja, neophodna istraživanja. Tim profesoara Jasa sada planira da prouči šta se dešava u hipokampusu „memorijskom centru“ mozga, kako bi bolje razumeli efekte kofeina.

Profesor Jasa upozorava da njihovi nalazi ne znače da sada svi treba da navale na kafu i čokoladu.

„Sve umereno. Naša studija pokazuje da je 200mg kafe dobro delovalo na one koji ne konzumiraju kafu redovno“. Kod osoba koje svakodnevno piju kafu, ova količina bi možda morala da se uveća, a sa tim rastu i rizici koje nosi prekomerno pijenje kafe.

Svako treba prema svom zdravstvenom stanju i načinu života da izvaga dobre i loše učinke pijenja ovog crnog napitka...