Magazin Godine Zdravlje

Kako se kofein bori protiv Alchajmerove bolesti

Kofein deluje na jednu od dve velike karakteristike Alchajmerove bolesti: onu povezanu sa akumulacijom proteina 

Francusko istraživanje objavljeno u časopisu Neurobiology of Ageing objašnjava mehanizam pomoću kojeg kofein ima zaštitni efekat protiv Alchajmerove bolesti.

Poznato je da svakodnevna konzumacija kofeina smanjuje kognitivno opadanje povazano sa starenjem i rizik od demencije (v. Kofein može imati pozitivan uticaj na pamćenje).

David Blum sa Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja (Inserm) i njegove kolege pokazali su na miševima da kofein deluje na jednu od dve velike karakteristike Alchajmerove bolesti: onu povezanu sa akumulacijom proteina abnormalnih Tau u nervnim ćelijama koje se degenerišu.

Kod transgenih miševa*, koji, kako stare, progresivno razvijaju neurodegeneraciju povezanu sa proteinom Tau, unošenje kofeina tokom deset meseci dovelo je do razvoja manje važne patologije kada je memorija u pitanju, kao i do promena proteina Tau i neurozapaljenja.

Ovo istraživanje pokazuje da bi na taj način kofein delovao na različite disfunkcije mozga koje se pojavljuju kod Alchajmerove bolesti, naglašavaju istraživači.

– U svetlu ovih rezultata – kaže Blum – mi sada želimo da sa jedne strane identifikujemo molekularni cilj koji je odgovoran za korisne uticaje kofeina i, sa druge strane, da uspostavimo kliničko ispitivanje na osnovu kofeina kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću.

*Transgene životinje – životinje koje nose strani gen koji je namerno ubačen u njihov genom


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija