Magazin Godine Zdravlje

Pola sata baštovanstva dnevno može smanjiti rizik od srčanog udara

Slika: Knjiga o paradajzu u boji Manusa Svetioničara

Samo pola sata baštovanstva, pecanja ili hodanja dnevno može da smanji rizik od srčanog udara kod starijih osoba za više od polovine – rezultat velike studije finskih naučnika.

U studiji je učestvovalo 2.456 muškaraca i žena, od 65 do 74 godine, i oni koji se bavili navedenim aktivnostima imali su čak duplo manju stopu smrtnosti tokom istraživanja od onih neaktivnih.

I do sada je postojalo dosta dokaza o tome kako aktivnosti doprinose kod mlađih ili sredovečnih, ali ova studija se koncentrisala isključivo na starije od 65 godina.

Učesnici studije deljeni su u tri grupe prema tome kako su se izjasnili o svojim aktivnostima: malo, srednje i veoma aktivni.

Oni najmanje aktivni imali su manje od četiri sata nedeljno kretanja i vežbanja. Kod njih je bila za 54% veća smrtnost od srčanih problema, uz 31% veću opasnost od srčanih i moždanih udara, i to u odnosu na one koji su umereno bili aktivni, tek preko čestiri sata nedeljno.

U odnosu na grupu najaktivnijih, neaktivni su umirali tokom studije za dve trećine češće, a doživljavali srčane i moždane udare skoro duplo češće – 45%.

Studija je trajala 12 godina tokom kojih su praćene sve tri navedene grupe starijih osoba.

Autori studije navode da je važno početi sa aktivnostima bilo kada, te da se rizici tako mogu umanjiti bez obzira na prethodno ponašanje, prenosi Telegraf.

Izvor: Penzin


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija