Početna Magazin Godine Zašto je japanski masakr osoba sa invaliditetom prošao tiho

Zašto je japanski masakr osoba sa invaliditetom prošao tiho

Zašto je japanski masakr osoba sa invaliditetom prošao tiho

Mladi Japanac je ušao u dom za osobe sa invaliditetom 26. jula 2016, noseći nož. Ubio je 19 osoba u snu, a povredio još 26. Zatim se predao uz obrazloženje: „Bolje da invalidi nestanu“…

Ovo je bilo najveće masovno ubistvo u Japanu još od Drugog svetskog rata, ali nije doživelo medijski tretman ni blizu onom koje su imali teroristički napadi u Parizu, Nici, Orlandu, Kabulu pa i Bagdadu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Nije bilo haštagova, nije bilo promena zastave na Fejzbuku, nije bilo ni previše vesti.

Pored toga, u SAD je narednog dana obeležavan dan osoba sa invaliditetom ali ni taj momenat nije doprineo da se više priča i analizira njihova bezbednost, sigurnost, kako u domovima, institucijama, tako i u njihovim sopstvenim stanovima.

Naravno, postoji više razloga. Jedan je svakako jezička i kulturološka barijera, ali ima i drugih. Na primer, ni u samom Japanu nije se preterano obrađivala tema. Japan je od Evrope i SAD preuzeo model institucionalizacije osoba sa invaliditetom, ali, dok su druga dva „kontinenta“ napuštala ovaj model kao nehuman i nepotreban, Japan je nastavio da sklanja osobe sa invaliditetom u ustanove.

Ovo je u Japanu povezano i sa kulturom rada, u kojoj osobe sa invaliditetom i/ili sa smetnjama u razvoju, nisu viđene kao sposobne da se uklope u stroga pravila radne discipline.

izvor: Sydney Morning Herald