Magazin Godine Svet

Zašto je japanski masakr osoba sa invaliditetom prošao tiho

Slika: Nagoro - japansko selo koje naseljavaju lutke kao simbol izumiranja

Mladi Japanac je ušao u dom za osobe sa invaliditetom 26. jula 2016, noseći nož. Ubio je 19 osoba u snu, a povredio još 26. Zatim se predao uz obrazloženje: “Bolje da invalidi nestanu”…

Ovo je bilo najveće masovno ubistvo u Japanu još od Drugog svetskog rata, ali nije doživelo medijski tretman ni blizu onom koje su imali teroristički napadi u Parizu, Nici, Orlandu, Kabulu pa i Bagdadu.

Nije bilo haštagova, nije bilo promena zastave na Fejzbuku, nije bilo ni previše vesti.

Pored toga, u SAD je narednog dana obeležavan dan osoba sa invaliditetom ali ni taj momenat nije doprineo da se više priča i analizira njihova bezbednost, sigurnost, kako u domovima, institucijama, tako i u njihovim sopstvenim stanovima.

Naravno, postoji više razloga. Jedan je svakako jezička i kulturološka barijera, ali ima i drugih. Na primer, ni u samom Japanu nije se preterano obrađivala tema. Japan je od Evrope i SAD preuzeo model institucionalizacije osoba sa invaliditetom, ali, dok su druga dva “kontinenta” napuštala ovaj model kao nehuman i nepotreban, Japan je nastavio da sklanja osobe sa invaliditetom u ustanove.

Ovo je u Japanu povezano i sa kulturom rada, u kojoj osobe sa invaliditetom i/ili sa smetnjama u razvoju, nisu viđene kao sposobne da se uklope u stroga pravila radne discipline.

izvor: Sydney Morning Herald


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija