Otkaz za radnike na lažnom bolovanju

Poslodavci mogu dati otkaz zaposlenima koji otvaraju lažna bolovanja, a kojih je u ovom trenutku oko 30.000 na godišnjem nivou. Ovo je predviđeno najavljenim izmenama Zakona o radu, piše Nova ekonomija.

Poslodavci mogu dati otkaz zaposlenima koji otvaraju lažna bolovanja, a kojih je u ovom trenutku oko 30.000 godišnje. Ovo je predviđeno najavljenim izmenama Zakona o radu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Republički fond za zdravstveno osiguranje je 2017. godiine vršio istražnu kontrolu. Na osnovu ove kontrole, zaključeno je da je 11 odsto radnika otvaralo bolovanje iz potpuno neopravdanih razloga.

Povod za ovu istragu je bila činjenica da je veliki broj poslodavaca pokretao kontrole privremene sprečenosti za rad. Pokrenuta su 1.322 postupka kontrole u periodu od januara do oktobra te iste, 2017. godine.

Ministarstvo zdravlja najavljuje da će početi rigorozne kontrole i da će se sprovoditi detaljnije provere pri otvaranju bolovanja.

Sa druge strane, same izmene Zakona o radu razmatraće se u bliskoj budućnosti. Predlagač ovih izmena je Privredna komora Srbije. Njeni predstavnici objašnjavaju da će, u slučaju da promene Zakona o radu stupe na snagu, poslodavci moći da traže izveštaj zdravstvene ustanove kako bi utvrdili razlog bolovanja njihovih radnika.

Međutim, kako bi poslodavac mogao da postupi na taj način, procenat odsustva u toku jednog meseca mora da bude veći od deset odsto. Ako se utvrdi da je došlo do zloupotrebe prava na bolovanje, poslodavac će moći da da zaposlenom otkaz.

Izmene u Zakonu o radu će se, kako je najavljeno, razmatrati u Narodnoj skupštini sredinom 2020. godine. U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja će strožije kontrolisati otvaranja bolovanja zbog dijagnoza na osnovu kojih se, inače zdravi radnici, najčešće izvlače sa posla.

Izvor: Nova ekonomija
FotografijaKelly Sikkema on Unsplash

Preporučujemo tekstove:

Podsećamo na prethodne izmene Zakona o radu: