Početna Magazin Godine Srbija Republički fond za zdravstveno osiguranje

Republički fond za zdravstveno osiguranje

Republički fond za zdravstveno osiguranje

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) je nacionalna, javna i neprofitna organizacija, posredstvom koje građani ostvaruju prava iz zdravstvenog osiguranja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
RFZO se finansira kroz uplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje čime građani finansiraju svoju zdravstvenu zaštitu. Svi građani koji ostvaruju prihode (zarade, penzije, nadoknade…) imaju zakonsku obavezu plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje. Građanima koji ne ostvaruju prihode i ne mogu biti osigurani kao članovi porodice nekoga ko ih ostvaruje, doprinos za zdravstveno osiguranje plaća se iz budžeta Republike Srbije.

Zdravstveni sistem u Srbiji zasnovan je na principima jednakosti i solidarnosti. Zdravstveno osiguranje građani plaćaju procentualno, prema svojoj zaradi i finansijskim mogućnostima, a zdravstvenu zaštitu koriste prema potrebama.

Prava, obaveze i odgovornost Republičkog fonda utvrđene su Zakonom o zdravstvenom osiguranju i Statutom Republičkog fonda. Svoja prava iz zdravstvenog osiguranja građani Srbije ostvaruju na osnovu overene zdravstvene knjižice.