Štednja građana u bankama raste

Bez obzira na pandemiju koronavirusa, štednja građana u bankama je nastavila da raste. To naročito važi za štednju u dinarima.

Takođe, podaci banaka potvrđuju da su kamatne stope na dinarsku štednju mnogo isplativije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kamatne stope na dinarsku štednju kreću se orijentaciono oko dva odsto na period oročenja od tri meseca, do četiri odsto kada se novac oročava na tri godine.

Za razliku od njih, nominalne kamatne stope na deviznu štednju za kratke periode oročenja jedva prelaze nulu, dok se za duže periode kreću oko jedan odsto.

Prema podacima Narodne banke Srbije od 3. avgusta, dinarska štednja je u odnosu na kraj 2019. godine porasla za 8,2 odsto, a devizna za 1,8 odsto.

Sa ovim povećanjem, dinarski ulozi građana u bankama dostigli su sumu od 86,1 milijardu dinara. Veća štednja u domaćoj valuti je inače trend već godinama, jer se dobit na dinarsku štednju, za razliku od devizne, ne oporezuje, a veće su i kamatne stope na ovu vrstu štednje.

Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije za Tanjug ocenjuje da je rast dinarske štednje potpuno razumljiv pošto je kurs dinara stabilan.

Dodaje da se samim tim što su kamate na dinarsku štednju znatno veće, a inflacija mala i godinama se kreće ispod dva odsto, više isplati štedeti u domaćoj valuti.

I u bankama navode da su njihovi klijenti tokom pandemije koronavirusa štedeli više nego ranije.

Izvor: B92

Podsećamo na članke: