Objavljen Građanski vodič kroz budžet Srbije

Ministarstvo finansija objavilo je na svom sajtu Građanski vodič kroz budžet Republike Srbije. Pored raznih zaključaka samog ministarstva, u ovom vodiču se mogu naći i brojevi koji su značajni za građane Srbije.

Ministarstvo finansija postavilo je na svoj sajt Građanski vodič kroz budžet Srbije. Cilj ovog vodiča, kako navodi Ministarstvo, jeste da doprinese većem razumevanju budžetskog procesa, kao i odluka kojima se to ministarstvo vodilo pri sastavljanju budžeta.

U dokumentu su predstavljeni osnovni ekonomski pojmovi, šta sve čini budžet, ko su korisnici budžeta, i slično.

Šta sadrži Vodič kroz budžet

Prioritet Ministarstva finansija je, navodi se, stabilnost javnih finansija, kroz primenu jasnog plana usklađivanja budžetskih prihoda i primanja i rashoda i izdataka. Dodaju da je za uspešno upravljanje javnim finansijama neophodna velika budžetska disciplina i odgovornost.

„Shodno tome, uvereni smo da sveobuhvatnija javna debata o pravcu u kome se kreće naša zemlja i prioritetima u javnoj potrošnji, može značajno doprineti ekonomskom rastu i razvoju na dugi rok“, navodi se u Vodiču.


Pored raznih zaključaka samog ministarstva, u ovom vodiču se mogu naći i brojevi koji su značajni za građane Srbije. Kada pažljivo pogledate brojeve, zaključke možete i sami da donesete.


Između ostalih podataka, navedeno je da će u 2020. godini Vlada utrošiti za socijalnu zaštitu 124,9 milijardi dinara. Za subvencije u poljoprivredi izdvojiće se 41 milijardu, a za kapitalne izdatke 198,8 milijardi. Opštinama i gradovima ide 33,3 milijarde dinara.

Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje namenjeno je 157,6 milijardi, za Republički fond za zdravstveno osiguranje 22,9 milijardi.

Sa druge strane, za rashode za otplatu kamata u budžetu je namenjeno 111,4 milijardi dinara. U Vodiču je navedeno i da će Vlada morati na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu da se zaduži u iznosu od 20,2 milijarde dinara za pokriće deficita, kao i za otplatu glavnice domaćim i stranim kreditorima.

Troškovi servisiranja duga se sastoje od rashoda za otplatu kamata koji iznose 111,4 milijarde dinara i izdatka za otplatu glavnice domaćim i stranim kreditorima i otplatu glavnice po garancijama u iznosu od 581,2 milijarde dinara.

Vodič je Ministarstvo izdalo uz podršku nemačkog „Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit„. Možete ga, u PDF-u, preuzeti na ovom linku: Građanski vodič kroz budžet Republike Srbije za 2020. godinu

Izvor: Tanjug
FotografijaJosh Appel sa Unsplash

Podsećamo: