Fiskalni savet: Višak potrošiti za rast

Fiskalni savet je naveo da će se u budžetu za 2020. pojaviti fiskalni prostor za nove ekonomske politike od gotovo 400 miliona evra i preporučio da taj višak bude iskorišćen za smanjenje poreza privredi kako bi se podstakao privredni rast.

To jesu značajna sredstva, ali su ipak nedovoljna da odgovore na sve objektivne potrebe zemlje. Najbolje je da se ova ograničena sredstva upotrebe za podsticaj nedovoljnom privrednom rastu smanjenjem poreza privredi, navodi Savet i dodaje da bi višak trebalo iskoristiti i za gradnju osnovne infrastrukture, čije loše stanje koči privredni rast i negativno utiče na kvalitet života građana.

Vlada je, smatra Savet, predloženim rebalansom budžeta za 2019. preuranjeno definisala jednu od najvažnijih ekonomskih politika u 2020. i tako je potrošila trećinu slobodnog fiskalnog prostora jer je predložila prekomerno povećanje zarada od 9,5 odsto u proseku.

“Toliki rast plata ekonomski je neopravdan i samo će podstaći potrošnju. Opravdan rast bio bi na nivou oko 5,5 odsto”, navodi Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta, ističući da je novac dat u investicije efektniji nego onaj dat u potrošnju.

Od 45 milijardi dinara viška u budžetu, prema Fiskalnom savetu, oko 20 milijardi treba iskoristiti za smanjenje poreskog opterećenja na rad, a preostalih 25 milijardi za infrastrukturu, komunalnu pre svega, kao i zaštitu životne sredine.

Izvor: Večernje novosti