Nova taksa na računu za struju

Novo, malo poskupljenje struje na računima za avgust 2019. Nova stavka na računima je taksa za unapređenje energetske efikasnosti.

Sasvim malo, ali ipak novo, poskupljenje struje na računima za avgust 2019. Dobra vest je da je u pitanju poskupljenje vezano za novoustanovljenu taksu za unapređenje energetske efikasnosti. Dobra je vest, jer izgleda da počinjemo da vodimo računa o energetskoj efikasnosti. Nadamo se samo da se neće stati na „izgledima“. Trošak ćemo, u tom slučaju, preživeti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Građani će na julskom računu za struju, koji će im stići tokom avgusta, imati novi trošak u vidu takse za unapređenje energetske efikasnosti. Ovo je 24. jula 2019. godine na „Blic“ panelu pod nazivom „Energetska efikasnost i pravilno korišćenje struje“ saopštio Radovan Stanić, direktor za snadbevanje električnom energijom Elektroprivrede Srbije (EPS).

Stanić je naglasio da je reč o minimalnim iznosima.

„Reč je o zakonu koju se primenjuje od 1. jula, tako da će se na novim računima pojaviti i nova stavka. Govorimo o 0,015 dinara po kilovat-satu, što nije zanemarljiv trošak, ali mislimo da građane neće značajnije ugroziti. To praktično znači da je na potrošenih 100 kilovati-sati struje, dodatni trošak 1,5 dinara, a za prosečnu mesečnu potrošnju od 400 kilovata, račun će biti uvećan za oko šest dinara.“

Stanić je rekao da se ovako prikupljena sredstva slivaju u zajednički fond i uplaćuju na račun Ministarstva energetike. Ministarstvo će ih, tvrdi, na adekvatan način plasirati dalje i tako doprineti opštem trendu povećanja energetske efikasnosti.

Taksa i na računima za gas i gorivo

Nova taksa za unapređenje energetske efikasnosti, pored računa za struju, od prvog jula će se nalaziti i na računima za gas i gorivo. Ona iznosi 0,15 dinara po kubnom metru gasa, odnosno isto toliko po prodatom litru goriva.

Tako će račun u domaćinstvu koje troši oko 875 kubnih metara gasa biti veći za oko 11 dinara.

Izvor: Blic
Fotografija: Nikola Tesla i Teslin kalem u Kolorado Springsu

Podsećamo na vesti i tekstove: