Početna Magazin Godine Ekonomija Kada poskupljuje struja – poskupljuje sve

Kada poskupljuje struja – poskupljuje sve

Povodom poskupljenja struje od 1. avgusta 2013. godine za 10,9 odsto, Blic se pozabavio temom koja se retko pominje u vezi sa poskupljenjima električne energije – ona uvek vode i poskupljenju sve ostale robe i usluga čije poslovanje počiva na ovoj energiji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
On piše da će uskoro poskupeti i hrana, kućna hemija i kozmetika, od jeseni i grejanje, dok je hlebu „Sava“ trenutna cena zagarantovana do kraja septembra.
Ekonomista Goran Nikolić objašnjava da poskupljenje struje za 10,9 odsto vodi povećanju inflacije za 0,8 odsto jer je prosečni udeo struje u proizvodnji oko pet odsto, i ovaj efekat će se desiti odmah, i to za najčešće korišćenu robu.
„Sreća u nesreći“ je da se poskupljenje dešava u letnjoj sezoni, pa će taj prvi udar, zbog nižeg prometa, sigurno biti nešto niži. Kako prosečno domaćinstvo u Srbiji mesečno troši za struju oko 3.500 dinara, avgustovski računi građana prosečno će biti veći za oko 400 dinara. 
Ekonomista Vladana Hamović slaže se sa ovim ocenama, a njen kolega Saša Đogović se nada da će ovogodišnja jaka poljoprivredna proizvodnja biti tas na vagi koji bi mogao da spreči prevelika poskupljenja.