Ekonomija Magazin Godine

Kada poskupljuje struja – poskupljuje sve

Povodom poskupljenja struje od 1. avgusta 2013. godine za 10,9 odsto, Blic se pozabavio temom koja se retko pominje u vezi sa poskupljenjima električne energije – ona uvek vode i poskupljenju sve ostale robe i usluga čije poslovanje počiva na ovoj energiji.

On piše da će uskoro poskupeti i hrana, kućna hemija i kozmetika, od jeseni i grejanje, dok je hlebu „Sava“ trenutna cena zagarantovana do kraja septembra.
Ekonomista Goran Nikolić objašnjava da poskupljenje struje za 10,9 odsto vodi povećanju inflacije za 0,8 odsto jer je prosečni udeo struje u proizvodnji oko pet odsto, i ovaj efekat će se desiti odmah, i to za najčešće korišćenu robu.
“Sreća u nesreći” je da se poskupljenje dešava u letnjoj sezoni, pa će taj prvi udar, zbog nižeg prometa, sigurno biti nešto niži. Kako prosečno domaćinstvo u Srbiji mesečno troši za struju oko 3.500 dinara, avgustovski računi građana prosečno će biti veći za oko 400 dinara. 
Ekonomista Vladana Hamović slaže se sa ovim ocenama, a njen kolega Saša Đogović se nada da će ovogodišnja jaka poljoprivredna proizvodnja biti tas na vagi koji bi mogao da spreči prevelika poskupljenja.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija