Početna Nekategorizovano Skuplja struja od 1. oktobra 2016. godine

Skuplja struja od 1. oktobra 2016. godine

Skuplja struja od 1. oktobra 2016. godine

Ne poskupljuje mnogo, ali ipak – poskupljuje…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Nikola Tesla u Kolorado Springsu

Od subote, 1. oktobra 2016. godine, struja u Srbiji skuplja je za 3,8 odsto. Prosečna cena za sva domaćinstva, bez uračunatih poreza, akcize i naknade za obnovljive izvore energije, biće 6,6 dinara po kilovatu, a to će račune za prosečnu potrošnju povećati stotinak dinara, piše D. Malđenović za Dnevnik.

U odnosu na dosadašnje račune, novi, koji će na kućne adrese stići u novembru, za prosečnu potrošnju struje od 500 kilovata i isti broj skupljih i jeftinijih kilovata i uz obračunat porez, akcizu i naknadu za obnovljive izvore energije će, umesto oko 3.500 dinara, biti oko 3.700. Na taj iznos treba dodati i taksu za javni servis od 150 dinara, koju potrošači plaćaju od početka ove godine.

Inače, struja je od subote, 1. oktobra 2016. godine, skuplja za potrošače/kupce koji imaju pravo da nabavljaju energiju po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci čija je godišnja potrošnja manja od 30.000 kilovata), dok je ostali nabavljaju po tržišnim cenama, od snabdevača kojeg sami izaberu i oni nastavljaju da se snabdevaju po cenama koje su prethodno ugovorili. Ipak, slobodno se može reći da će ovo poskupljenje osetiti najveći broj građana naše zemlje jer domaćinstva i mali kupci potroše oko 62 odsto ukupne električne energije prodate krajnjim kupcima.

Razlika u novoj ceni kilovata i onoj koja je važila do sada nije velika i iznosi od svega nekoliko para, pa do oko 0,50 dinara. Umesto dosadašnje cene kilovata od 5,62 dinara u zelenoj zoni i skupljoj tarifi, odnosno 1,40 u jeftinijoj tarifi, bez obračunatih poreza, akcize i naknade za obnovljive izvore energije, nova cena kilovata je 5,84 dinara i 1,45. U plavoj zoni kilovat sada košta 8,76 i 2,19 dinara umesto 8,44 i 2,11, dok je cena kilovata u najskupljoj, crvenoj zoni, 17,52 i 4,38 dinara, umesto 16,88 i 4,22.

Dakle, računi neće biti mnogo viši, uz uobičajenu potrošnju, pa bi se mogli zadržati na sadašnjem novou ukoliko se malo više pazi na to koliko se struje troši i kada. Naime, ukoliko se koristi samo dve sijalice manje nego sada, moguće je da se račun ne promeni, ali i suprotno. Tako će uz potrošnju od recimo 400 kilovata i isti broj jeftinih i skupih kilovata, račun biti oko 3.000 dinara (bez uračunate takse za javni servis), ali se, uz promenu odnosa kilovata – 250 skupih i 150 jeftinih – račun penje iznad 3.200 dinara.

Promena cene struje koja će uslediti sutra prva je od avgusta 2015. godine. Tada je poskupela 12 odsto, ali je, praktično, cena kilovata tada povećana nešto malo više nego sada – 4,5 odsto, jer je u avgustu prošle godine veći deo poskupljenja – 7,5 odsto – zapravo bila akciza, namet koji je tada uveden, a pre toga se na električnu energiju nije obračunavao.