Nemačka: Radnici sa Zapadnog Balkana do 2023.

Nemačka je usvojila odluku po kojoj će radnici sa Zapadnog Balkana moći da se useljavaju do 2023. godine u ovu zemlju Evropske unije.

Nemačka vlada usvojila je odluku o produžetku važenja pravila o useljavanju nekvalifikovane radne snage sa Zapadnog Balkana do 2023. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovom odlukom su obuhvaćeni građani Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore. Njima je omogućeno da doputuju u Nemačku nezavisno od formalnih kvalifikacija za zapošljavanje. Ovo je objavljeno na sajtu Ministarstva za rad i socijalna pitanja Nemačke.

Novina je uvođenje godišnje kvote od 25.000 radnika sa Balkana.

„Produženje pravila o Zapadnom Balkanu za tri godine je dobro za nemačku privredu. Pojedine branše, kao što je građevinarstvo, i dalje beleže ekspanziju i trebaju im radnici. Nedostatak stručnog kadra u ovim sektorima ne sme da zakoči rast.“

Ovako je ovu odluku objasnio Hubertus Hajl, ministar za rad u nemačkoj vladi. Dodao je da je dolazak kvalifikovane radne snage moguć ako je nema dovoljno u Nemačkoj ili Evrospkoj uniji.

Staro pravilo je na snazi od 2016. do kraja 2020. godine. U ovom periodu se pokazalo da je ovo upotrebljiv i rasprostranjen način legalne radne migracije.

„Prema proceni Instituta za istraživanja tržišta rada, pokazalo se da je 58 odsto radnika iz zemalja Zapadnog Balkana na nivou stručne kvalifikovane radne snage ili višem“, navodi se na sajtu Ministarstva.

Odluku o novom pravilu treba da usvoji gornji dom nemačkog parlamenta, Bundesrat 9. oktobra. Po usvajanju, stupiće na snagu 1. januara 2021. godine.

Izvor: Biznis
Fotografija: Schönhauser Allee, Berlin, Good Free Photos

Nemačkoj ovo odgovara, Srbiji ne baš. Podsećamo: