Nove mere u Novom Sadu protiv kovida-19

U Novom Sadu su donete nove mere protiv kovida-19. Tiču se, pre svega, obaveze nošenja maski i držanja distance, kao i vremena rada ugostiteljskih i trgovačkih objekata.

Gradski štab za vanredne situacije u Novom Sadu doneo je na sednici održanoj 28. avgusta 2020. godine nove mere koje za cilj imaju sprečavanje širenja koronavirusa.

Prva među novousvojenim merama jeste obavezna upotreba zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima i održavanje fizičke distance od minimum 1,5 metara.

Zabranjeno je okupljanje više od 30 osoba na javnim prostorima i zatvorenom, ali i otvorenom prostoru. Izuzetak od te mere predstavlja mogućnost održavanja javnih kulturno-umetničkih događaja.

Održavanje kulturno-umetničkih događaja organizovano je tako da je dozvoljeno prisustvo najviše 500 osoba istovremeno. Pri tome, svako drugo mesto za sedenje mora biti slobodno, Naravno, obavezno je da posetioci, kao i zaposleni koji učestvuju u organizaciji događaja, nose zaštitne maske.

Gradski štab je propisao i da je obavezno merenje telesne temperature prilikom ulaska u objekte javne namene, kao i postavljanje sredstava za dezinfekciju ruku i dezobarijera ispred ulaza u objekte javne namene.

Putnicima koji ne nose zaštitne maske biće zabranjen ulazak u gradska saobraćajna vozila.

Na teritoriji Grada Novog Sada i dalje je na snazi zabrana korišćenja otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara. Izuzetak su sportski klubovi kako bi se održao kontinuitet u treniranju.

Korišćenje kupališta „Štrand“ u Novom Sadu organizovano je na način kojim se obezbeđuje bezbednost korisnika. To podrazumeva ograničen broj ljudi i poštovanje mera zaštite.

Vreme rada ugostiteljskih objekata i trgovina

Preporučeno je ugostiteljskim objektima da težište delatnosti preusmere na otvoreni prostor, odnosno baštu. Ograničenje radnog vremena za one koji nemaju baštu je od 6 do 21 časa. Bašte mogu raditi do 1 čas posle ponoći.

Trgovine u Novom Sadu – tržni centri, hipermarketi, supermarketi, mini marketi… od 28. avgusta mogu da rade od 6 do 23 časa.

Izvor: Telegraf
Fotografija: Lazar Gugleta za Unsplash