Nove mere u Novom Sadu protiv kovida-19

U Novom Sadu su donete nove mere protiv kovida-19. Tiču se, pre svega, obaveze nošenja maski i držanja distance, kao i vremena rada ugostiteljskih i trgovačkih objekata.

Gradski štab za vanredne situacije u Novom Sadu doneo je na sednici održanoj 28. avgusta 2020. godine nove mere koje za cilj imaju sprečavanje širenja koronavirusa.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prva među novousvojenim merama jeste obavezna upotreba zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima i održavanje fizičke distance od minimum 1,5 metara.

Zabranjeno je okupljanje više od 30 osoba na javnim prostorima i zatvorenom, ali i otvorenom prostoru. Izuzetak od te mere predstavlja mogućnost održavanja javnih kulturno-umetničkih događaja.

Održavanje kulturno-umetničkih događaja organizovano je tako da je dozvoljeno prisustvo najviše 500 osoba istovremeno. Pri tome, svako drugo mesto za sedenje mora biti slobodno, Naravno, obavezno je da posetioci, kao i zaposleni koji učestvuju u organizaciji događaja, nose zaštitne maske.

Gradski štab je propisao i da je obavezno merenje telesne temperature prilikom ulaska u objekte javne namene, kao i postavljanje sredstava za dezinfekciju ruku i dezobarijera ispred ulaza u objekte javne namene.

Putnicima koji ne nose zaštitne maske biće zabranjen ulazak u gradska saobraćajna vozila.

Na teritoriji Grada Novog Sada i dalje je na snazi zabrana korišćenja otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara. Izuzetak su sportski klubovi kako bi se održao kontinuitet u treniranju.

Korišćenje kupališta „Štrand“ u Novom Sadu organizovano je na način kojim se obezbeđuje bezbednost korisnika. To podrazumeva ograničen broj ljudi i poštovanje mera zaštite.

Vreme rada ugostiteljskih objekata i trgovina

Preporučeno je ugostiteljskim objektima da težište delatnosti preusmere na otvoreni prostor, odnosno baštu. Ograničenje radnog vremena za one koji nemaju baštu je od 6 do 21 časa. Bašte mogu raditi do 1 čas posle ponoći.

Trgovine u Novom Sadu – tržni centri, hipermarketi, supermarketi, mini marketi… od 28. avgusta mogu da rade od 6 do 23 časa.

Izvor: Telegraf
Fotografija: Lazar Gugleta za Unsplash