Nemačka: Dekica 20 minuta vozio auto-putem u pogrešnom smeru

Nemački mediji su javili da je jedan nemački penzioner, star 83 godine, čitavih 20 minuta vozio auto-putem u suprotnom smeru.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Nemačka, sa svojom gustom mrežom auto-puteva, ukupne dužine najmanje 12.000 kilometara, često je mesto teških saobraćajnih nesreća koje su izazvali upravo „vozači duhovi“, kako se nazivaju oni koji na auto-putu voze u suprotnom smeru.

U zemlji se vode brojne rasprave o tome kao se zaštiti od „vozača-duhova“, koji više puta dnevno u Nemačkoj pogreše izlaz i nađu se „oči u oči“ sa dolazećom kolonom vozila.

Statistika pokazuje da „vozači-duhovi“ prouzrokuju tri odsto saobraćajnih nesreća na nemačkim autoputevima, a stručnjaci upozoravaju da je problem u tome što, ako dođe do sudara, onda su posledice najčešće teške.

Nedavno su nemački mediji javili da je jedan nemački penzioner, star 83 godine, „zaustavio dah“ saobraćajnoj policiji vozeći čitavih 20 minuta u suprotnom smeru auto-putem u Donjoj Saksoniji. Mediji navode da je ovaj čovek u trećoj dobi, pre nego što mu je policija postavila prepreke, primetio šta radi i bezbedno se zaustavio u blizini Braunšvajga.

„Čovek nije bio niti pod uticajem alkohola, ni lekova, ni droga“, izjavio je portparol policije i naglasio da je, zbog izazivanja opšte opasnosti, 83-godišnjak morao da preda svoju vozačku dozvolu.

Nije dato objašnjenje kako se desilo da ovaj vozač napravi toliku grešku, ali javnost sumnja da je u pitanju starost vozača. Vožnja u trećoj dobi jedna je od tema kojoj je Penzin posećivao pažnju i o kojoj ćemo i dalje pisati. Jer, ne sme se ćutati o ovome niti možemo dozvoliti sebi da žmurimo praveći se da problem ne postoji.

Treba što više proučavati psiho-fizičke promene koje se dešavaju sa starenjem. Kada shvatimo problem, naći ćemo rešenje.

Rešenje nije oduzimanje vozačke dozvole u npr. 65. godini života. To bi bio još jedan način na koji se osobe u trećem dobu prave građanima drugog reda. Ali baš zato moramo priznati da problem postoji.

Nemački mediji nisu obratili pažnju na razloge. Pomalo je komično (jer nije završila tragino) prikazana cela priča o dekici koji se voza auto-putem prema sopstvenom ćefu.

Inače, u Nemačkoj nije poznat tačan broj „vozača-duhova“ (svih životnih doba i oba pola) i zato što mnoge takve vožnje završe srećno, odnosno, ne dođe do sudara, pa se onda i ne registruju.