Početna Magazin Godine Stariji vozači slabije uočavaju pešake

Stariji vozači slabije uočavaju pešake

Prema istraživanju koje je spovedeno još 2011. na izraelskom Ben Gurion univerzitetu (BGU), stariji vozači zbog svog suženijeg vidnog polja dvaput češće u odnosu na mlađe vozače previđaju pešake na trotoaru. Ovaj svoj nedostatak kompenzuju sporijom vožnjom.

Istraživanje je poredilo vreme opažanja i reakcije na pešake kao opasnost između starijih i mlađih vozača. Sprovedeno je kao odgovor na povećan broj saobraćajnih nesreća u koje su bili uključeni pešaci i stariji vozači. Osobe starije od 65 godina su grupa koja najbrže raste u zapadnom svetu i više starih vozača nego ikad nalazi se na drumovima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Istraživači sa BGU koristili su dve metode evaluacije: vožnju u saobraćajnom simulatoru dok se gleda video sa saobraćajnim scenama i identifikaciju opasnih situacija pritiskanjem dugmeta.

Rezultati su pokazali da je starijim vozačima bilo potrebno više vremena da odgovore na opasnost koja je dolazila od pešaka. Stariji vozači su u odnosu na mlađe teže opažali otprilike polovinu događaja koji su vezani za pešake.

Test simulator vožnje otkrio je i da su stariji duplo manje kočili kao odgovor na pešake na trotoaru.

Međutim, starija grupa pokušala je da se nosi sa opasnostima tako što je smanjila brzinu vožnje za skoro 20%, što im je omogućilo više vremena da obrade potencijalne hazarde čak i kad nisu mogli da ih otkriju.

„Ovi nalazi učvršćuju tvrdnju da stariji vozači kod kojih se pokazalo da imaju uže korisno vidno polje, mogu imati i manju sposobnost otkrivanja opasnosti, naročito kada je ona izvan njihovog vidnog centra“, objašnjava Tal Oron-Gilad, istraživač sa odseka za industriski inženjering na BDU. Ona smatra da bi vlasti morale da budu svesne ovih ograničenja starijih vozača i da bi trebalo da probaju da im pomognu novim, adekvatnijim označavanjem.