Početna Magazin Godine Četvrtina Nemaca bi da penziju proživi u inostranstvu

Četvrtina Nemaca bi da penziju proživi u inostranstvu

Četvrtina Nemaca bi da penziju proživi u inostranstvu

Broj nemačkih penzionera koji bi želeli da, posle napornog radnog veka, žive na obali mora i na suncu, neprestano raste.

Fotografija iz teksta: Uticaj putovanja na zdravlje starijih putnika

Jedno ispitivanje koje je urađeno za list Welt am Sonttag pokušalo je da odgovori na pitanje koje zemlje su omiljene destinacije Nemaca. Obuhvaćeno je oko 1.500 ispitanika starosti od 14 do 64 godine.

Podaci pokazuju da četvrtina želi da napusti zemlju kada dobije penziju, a omiljeni cilj je Španija. Na Iberijsko poluostrvo želi 39,9 odsto, a odmah za Španijom nalazi se Francuska u kojoj bi 11,3 posto Nemaca želelo da uživa zasluženu penziju. Slede Amerika, Švajcarska, Austrija, Tajland, Italija, Velika Britanija, Turska i Grčka.

Što su ispitanici bili mlađi, veće je bilo njihovo oduševljenje mogućnošću da odu u inostranstvo, prenose Vesti-online. U starosnoj grupi između 30 i 39 godina, svaki treći ispitanik želi u inostranstvo posle penzionisanja. Kod onih koji su neposredno pred penzijom i stari su između 60 i 64 godine, to želi tek svaki osmi.

Podaci o tome šta budući penzioneri žele i stvarnost u kojoj žive sadašnji nemački penzioneri razlikuju se. Trenutno je oko 168.000 nemačkih penzionera koji žive u inostranstvu, pokazuju podaci nemačkog fonda za penzijsko osiguranje.

Najveći broj njih, gotovo 22.000, živi u Švajcarskoj. Sledi Amerika, u kojoj je 20.962 penzionera, Austrija sa 15.773 i Španija sa 15.050 penzionera iz Nemačke.

Trend iseljavanja ipak postoji. Između 2008. i 2014. godine, broj penzionera se povećao za dva odsto, a broj onih koji odlaze da žive u inostranstvu za 18 procenata.

Primetna je i velika razlika među polovima kada je u pitanju zemlja u koju bi želeli da odu: muškarci preferiraju Francusku i Švajcarsku i, u nešto manjem procentu – Tajland, dok žene više vole Austriju, SAD ili Italiju. Samo Španiju podjednako vole oba pola.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji živi 181 nemački penzioner, Hrvatskoj 570, Bosni i Hercegovini 80 i Sloveniji 497, ali ovih država nema na listi želja budućih penzionera – ovo su uglavnom penzioneri koji su se, nakon što su penziju stekli u Nemačkoj, vratili u svoju domovinu.

Ima pak i nemačkih penzionera koji ne žive svojom voljom u inostranstvu: Nemački penzioneri: deportovani ili lepo zbrinuti u inostranstvu?