Početna Magazin Godine Nove tehnologije za lakšu vožnju starijih

Nove tehnologije za lakšu vožnju starijih

Brojne tehnologije već danas pomažu naročito starijim vozačima, kao što su razna upozorenja, navigacija i senzori, međutim, na raspolaganju su nam i neka relativno jednostavna a korisna rešenja…

Najveći američki proizvođač automobila, Dženeral Motors, na Severnoameričkoj konferenciji o mobilnosti starih održanoj 10. maja 2014. godine, predstavio je svoja unapređenja za jednostavniju vožnju za starije osobe.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Inovacije kompanije zasnovane su i na istraživanjima koja su analizirala brzinu reakcija starijih vozača. Međutim, njeni inženjeri išli su korak dalje od senzora i klasičnih znakova upozorenja i automatskog smanjenja brzine.

Naime, oni su uključili i detalje kao što vibracija sedišta vozača koja treba da ga upozori na dešavanja na putu na neinvazivan način kako bi vidno polje ostalo „čisto“ za analizu situacije i blagovremenu reakciju.

Naravno, tu je i detaljna navigacija za vozače, ali i jednostavno uključivanje trenutnog nadzora pravca iz centrale onda kada je vozačima potrebna dodatna sigurnost na nepoznatom pravcu.

U automobilima su ugrađeni i alarmi koji automatski obaveštavaju nadležne službe o eventualnim nesrećama, a nada kompanije je da se ide korak bliže ka „nultom broju“ smrtnih ishoda na putevima.