Početna Magazin Godine Nove tehnologije za lakšu vožnju starijih

Nove tehnologije za lakšu vožnju starijih

Brojne tehnologije već danas pomažu naročito starijim vozačima, kao što su razna upozorenja, navigacija i senzori, međutim, na raspolaganju su nam i neka relativno jednostavna a korisna rešenja…

Najveći američki proizvođač automobila, Dženeral Motors, na Severnoameričkoj konferenciji o mobilnosti starih održanoj 10. maja 2014. godine, predstavio je svoja unapređenja za jednostavniju vožnju za starije osobe.

Inovacije kompanije zasnovane su i na istraživanjima koja su analizirala brzinu reakcija starijih vozača. Međutim, njeni inženjeri išli su korak dalje od senzora i klasičnih znakova upozorenja i automatskog smanjenja brzine.

Naime, oni su uključili i detalje kao što vibracija sedišta vozača koja treba da ga upozori na dešavanja na putu na neinvazivan način kako bi vidno polje ostalo „čisto“ za analizu situacije i blagovremenu reakciju.

Naravno, tu je i detaljna navigacija za vozače, ali i jednostavno uključivanje trenutnog nadzora pravca iz centrale onda kada je vozačima potrebna dodatna sigurnost na nepoznatom pravcu.

U automobilima su ugrađeni i alarmi koji automatski obaveštavaju nadležne službe o eventualnim nesrećama, a nada kompanije je da se ide korak bliže ka „nultom broju“ smrtnih ishoda na putevima.