Najkorišćeni aditivi povezani sa rizikom od dijabetesa tipa 2

Aditivi koji se veoma često koriste u prehrambenoj industriji povezani su sa rizikom od dijabetesa tipa 2. Naučnici smatraju da bi ovi nalazi trebalo da pokrenu novu debatu o upotrebi aditiva u hrani koju jedemo.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Neki od najčešće korišćenih aditiva povezani su sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2, pokazalo je francusko istraživanje. Istraživanje je objavljeno u časopisu Lancet Diabetes & Endocrinology.

U Evropi i Severnoj Americi, od 30 do 60 odsto energetskog unosa odraslih dolazi iz ultra-prerađene hrane, navodi se u saopštenju naučnika.

Sve veći broj epidemioloških istraživanja ukazuje na vezu između velike potrošnje ultra-prerađene hrane i povećanog rizika od dijabetesa i drugih metaboličkih poremećaja.

„Emulgatori su među najčešće korišćenim aditivima u ovim namirnicama. Često se dodaju prerađenoj i pakovanoj industrijskoj hrani – nekim pecivima, kolačima i desertima, voćnim jogurtima, sladoledima, čokoladicama, industrijskom hlebu, dvopeku, margarinu i gotovim jelima. Oni se dodaju da bi se poboljšali njihov izgled, ukus i tekstura, kao i trajanje tih manirnica.“

„Nedavna istraživanja sugerišu da emulgatori mogu poremetiti mikrobiotu creva i povećati rizik od upale i metaboličkog poremećaja. Ovo može dovesti do insulinske rezistencije i pojave dijabetesa.

Naučnici su analizirali podatke 104.139 odraslih osoba čija je prosečna starost bila 43 godine. Žene su činie 79 odsto učesnika. Ovi ljudi su su učestvovali NutriNet-Santé studiji između 2009. i 2023. (u proseku, sedam godina praćenja).

Svakih šest meseci tokom 14 godina, učesnici su beležili onlajn svu hranu i piće koje su konzumirali, kao i brend namirnica (za industrijske proizvode) tokom najmanje dva dana. Kod 1056 učesnika je, tokom njihovog praćenja, dijagnostikovan dijabetes. U analizi je uzeto u obzir nekoliko faktora rizika za dijabetes, uključujući starost, težinu (BMI), nivo obrazovanja, porodičnu istoriju, pušenje, alkohol i nivoe fizičke aktivnosti, kao i ukupni nutritivni kvalitet ishrane (uključujući unos šećera).

Aditivi i rizik od dijabetesa tipa 2

Nakon sedmogodišnjeg prosečnog praćenja, naučnici su primetili da je sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2 povezana hronična izloženost sledećim emulgatorima:

  • karagenani (svi ukupno i E407: povećanje rizika od tri odsto na svakih 100 mg dnevno)
  • trikalijum fosfat (E340; povećan rizik od 15 odsto na 500 mg)
  • estri vinske kiseline monoglicerida i diglicerida masnih kiselina (E472e; povećanje od četiri odsto na 100 mg)
  • natrijum citrat (E331; povećanje od četiri odsto na 500 mg)
  • guar guma (E412; povećanje od 11 odsto na 500 mg)
  • guma arabika (E414; povećanje od tri odsto na 1000 mg)
  • ksantanguma (E415; povećanje od osam odsto na 500 mg).

Neophodna su dalja istraživanja kako bi se utvrdile uzročne veze, preciziraju naučnici.

Rezultati ovog istraživanja „pružaju ključne elemente za upotpunjavanje debate o ponovnoj evaluaciji propisa koji se odnose na upotrebu aditiva u prehrambenoj industriji, u cilju bolje zaštite potrošača“, ističu naučnici.

Izvor: Inserm
Fotografija: Markus Spiske sa Unsplash