Neće biti poskupljenja struje i gasa do kraja 2024.

Neće biti poskupljenja struje i gasa za domaćinstva do kraja 2024. godine, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ministarka Dubravka Đedović Handanović tvrdi da za građane neće biti povećanja cene ni struje, ni gasa.

„Kada je reč o privrednicima, tu će doći do smanjenja cene struje i gasa. Za gas pričamo o nekih 15 odsto, za struju za privrednike 20 odsto“, rekla je ministarka.

Ovo smanjenje će, kaže ministarka, uticati i na cene usluga, i uopšte proizvoda, hrane, i svega onoga na šta energenti imaju uticaj.

Popusti za racionalnu potrošnju struje

Popusti za racionalnu potrošnju koju smo imali u toku grejne sezone su završeni.

„Samo da napomenem da je četvrtina domaćinstava ostvarilo maksimalno pravo na smanjenje, odnosno umanjenje računa od čak 40 odsto. To je Elektroprivredu Srbije koštalo čak 80 miliona evra u ovoj grejnoj sezoni, što nije mali iznos i kada su u pitanju investiciona ulaganja preko potrebna. Ali smo time pomogli našim građanima da izmire svoje račune“, kaže ministarka Đedović Handanović.

Ministarka je navela da se za najugroženije građane nastavljaju popusti.

„Apelujemo na sve primaoce socijalne pomoći i dečijeg dodatka i pomoći za negu trećeg lica da se prijave u svojim opštinama. Samo jedan papir je dovoljan da bi ostvarili popust do čak 50 odsto na svoje račune“, dodala je ministarka.

Najugroženiji penzioneri, oni koji primaju najmanje penzije, mogu da dobiju popust od hiljada dinara. Ovde možete pročitati koji penzioneri imaju pravo na umanjenje računa za struju.

„Nastavićemo da ih pomažemo i da zaista budemo tu za najugroženije. A do sada je to pravo ostvarilo čak 166.000 domaćinstava. Pre samo godinu i nešto bilo ih je 75.000. Nastavićemo da povećavamo broj svima onima kojima to je neophodno. Naravno, cilj je da bude što manje takvih građana“, kazala je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Izvor: 021
Fotografija: Rawpixel