Moratorijum – obmana ili nerazumevanje?

Jesu li građani obmanuti, zašto im nije rečeno da moratorijum košta i da li je vanredno stanje iskorišćeno da banke zarade na poverenju svojih klijenata?

Neki građani su se pokajali što su prihvatili moratorijum za otplatu kredita. Nekima je, kako tvrde, rata sa dospećem u avgustu, uvećana za 6.000 dinara.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije kaže da su ovo pojedinačni slučajevi. Svaki klijent u takvom slučaju treba da kontaktira svoju banku.

Dodaje da svi klijenti dobijaju plan otplate od banke.

„U tom planu otplate jasno stoji kakve su obaveze i kolika će biti obaveza nakon isteka moratorijuma“, rekao je Vasić.

Što se tiče ovih šest hiljada, kaže, treba proveriti kada je kredit uzet. „Nije isto da li ste uzeli pre 10 godina, pre pet, ili početkom ove godine.“

„Velika je razlika jer kamata koju vi plaćate, ona se proporcionalno smanjuje kako vi isplaćujete vaš dug, tako da ako ste uzeli pre 10 godina, učešće kamate u mesečnoj rati je manje“, rekao je.

Dodao je da su oni imali 1.550 objava, od kojih je 67 odsto bilo u vezi sa moratorijumom. On misli da je Udruženje banaka dosta toga objasnilo. Kod moratorijuma, objašnjava, važno je to što ima mogućnost izbora – možete da uzmete zastoj u otplati ili ne morate.

„Imate mogućnost da uzmete moratorijum ili ne. Ako ga uzmete, opet imate tri opcije“, kaže Vasić.

Dušan Uzelac, glavni urednik portala „Kamatica“ kaže da je poenta da banke nisu savršene, često greše. „Ovo su situacije koje se često dešavaju izvan medija“.

On građanima savetuje da odu u banku da vide o čemu se radi – „da li oni imaju izvenjenje ili objašnjenje“.

„Banke nisu savršene, ne postoji savršen sistem. Mene su, na primer, greškom u kreditni biro upisali da kasnim sa otplatom“, navodi Dušan Uzelac. Generalno, ljudi ne razumeju mehanizam i Uzelac kaže da ga je teško objasniti.

Svako ko misli da se desila greška, može se javiti Udruženju banaka Srbije, rekao je Vladimir Vasić.

Izvor: Kamatica
FotografijaChristian Dubovan za Unsplash

Podsećamo:

  • Dužnicima je omogućen još jedan zastoj u otplati obaveza prema bankama koje dospevaju u periodu od 1. avgusta zaključno sa 30. septembrom 2020. godine. Omogućen je i zastoj u otplati obaveza koje su dospele u julu ove godine, a koje dužnik još nije izmirio.
    V: Novi moratorijum na otplatu kredita
  • Fond PIO je objavio saopštenje o obustavi sprovođenja administrativnih zabrana na penzije. Moratorijum se primenjuje na sve kredite koji dospevaju od 1. avgusta do 30. septembra 2020. godine.
    V: Obustava administrativnih zabrana na penzije