Poslodavci traže smanjenje poreza i doprinosa

Poslodavci, tačnije Unija poslodavaca Srbije, traže da se smanje porezi i doprinosi na zarade. To će zahtevati od Vlade u oktobru kada se bude pripremao republički budžet.

Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca u Srbiji (UPS) izjavio je da će u oktobru zatražiti od Vlade Srbije smanjenje poreza i doprinosa na zarade zaposlenih za jedan odsto.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„U oktobru, kada se bude pripremao republički budžet, privrednici će tražiti smanjenje poreza i doprinosa na plate za jedan odsto“, rekao je Drobnjaković za Betu.

„Privreda je dosta opterećena jer, pored tih fiskalnih obaveza, plaća i oko 500 parafiskalnih nameta“, rekao je Drobnjaković.

Poslodavci, prema njegovim rečima, već nekoliko godina traže da se parafiskalni zahtevi smanje. Međutim, iako je ministar finansija obećao njihovo smanjenje, nameti, raznih vrsta, narasli su sa oko 350 na oko 500.

„Kada lokalnoj samoupravi ponestane novca u budžetu, ona izmisli novi namet“, rekao je direktor UPS-a.

On je rekao da stanje u privredi nije lako. Mere Vlade Srbije za pomoć privredi u isplati zarada, prema njegovim rečima. „spasle“ su pre svega male i srednje firme. Pomoć velikim kompanijama je bila manja, podseća, jer su dobile 50 odsto minimalne zarade po zaposlenom radniku.

Drobnjaković je rekao da 50 odsto firmi i sada redovno plaća poreze, bez obzira što je Vlada Srbije kao olakšavajuću meru uvela odlaganje plaćanja poreza na zarade, na dobit i neto prihode preduzetnika za nekoliko meseci tokom pandemije i njihovu otplatu u 24 rate od januara 2021. godine.

„Poslodavci se plaše da će im se nagomilati obaveze u narednoj godini i da neće moći da ih izmire, pa se trude da to plate bez odlaganja“, rekao je Drobnjaković.

On je rekao da će se privreda rasteretiti oko 11 milijardi dinara ako se usvoji povećanje neoporezivog dela zarade sa 16.000 dinara na 19.000.

„Mislim da je vreme da se reformiše poreski sistem i uvede progresivno oporezivanje prema razredima“, rekao je Drobnjaković.

Izvor: Beta
Fotografijarawpixel.com

Podsećamo: