Građani zaduženi 10,6 odsto više nego pre godinu dana

Građani Srbije zaduženi su za 10,6 odsto više nego pre godinu dana. Dug po bankarskim kreditima se povećava i od meseca do meseca.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Dug stanovništva Republike Srbije bio je 1.348 milijardi dinara po bankarskim kreditima na kraju marta. To je, kako se navodi u Kreditnom izveštaju Udruženja banaka Srbije, za 10,6 odsto veća suma nego pre godinu dana. Građani Srbije zaduženi su za 1,1 odsto više u odnosu na kraj februara 2021. godine.

Građani Srbije duguju bankama najviše za gotovinske kredite – 642,2 milijarde dinara. To je povećanje od 11,9 odsto za godinu dana. Kad se napravi poređenje sa krajem februara meseca 2022. godine, dug je veći za 2,5 posto.

Stanovnici Srbije duguju bankama 568,8 milijardi dinara na ime stambenih i kredita za adaptaciju. Taj dug je veći za 15,9 odsto za godinu dana, dok je mesečno povećanje 1,3 posto.

Građani Srbije imaju najveći mesečni porast zaduženja od 2,8 posto kod poljoprivrednih kredita. Ovi krediti su godišnje porasli za 5,9 procenata a ukupni dug na kraju marta iznosi 80,2 milijarde dinara.

Izvor: Blic
FotografijaSteve Buissinne sa Pixabay

Moglo bi vas zanimati: