Početna Magazin Godine Ekonomija Nejednakost u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj

Nejednakost u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj

Nejednakost u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj

Britanska organizacija High Pay Center objavila je analizu nejednakosti stanovnika zemalja u svetu prema podacima Organizacije za ekononomsku saradnju i razvoj (OESB – eng. OECD).


Analiza je ispitivala Indeks boljeg života OESB-a (Better Life Index), koji procenjuje prosečna primanja u domaćinstvima najbogatijih zemalja sveta, kao i prosek najsiromašnijih i najbogatijih 20 odsto stanovništva u svakoj od država.

Velika Britanija petini najsiromašnijih pruža prosečna primanja od 9.530 dolara (OESB procenjuje prosečnu zaradu u toj zemlji na 25.828 dolara), Nemačka 13.381 dolar, Francuska 12.653 dolara, Danska 12.183 dolara i Holandija 11.274 dolara.

Međutim, nejednakost pokazuju primanja najbogatije petine: Velika Britanija 54.000 dolara (treća najviša u EU), dok u Belgiji, Holandiji i skandinavskim zemljama, 20 odsto najbogatijih zarađuje od 44 do 49 hiljada dolara.

Jedna ranija studija Eurostata slaže se sa ovom analizom. Ona je utvrdila da samo 7 najbogatijih, od 37 regiona Velike Britanije ima prosečan bruto društveni proizvod veći od proseka zemalja Evropske unije. Najsiromašnijih sedam regiona u toj zemlji, siromašnije je od bilo kog regiona u Severozapadnoj Evropi.