Početna Magazin Godine Menopauza pomera masnoću ka srcima žena

Menopauza pomera masnoću ka srcima žena

Menopauza pomera masnoću ka srcima žena

Žene u kasnoj fazi menopauze i nakon nje, imaju značajno veće količine masti oko srca – što je faktor rizika za bolesti srca. Novo istraživanje ukazuje na mogućnost da višak masti nastaje usled promena nivoa hormona.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zaključci ovog istraživanja mogli bi dovesti do intervencija koje će spasiti živote.

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti kod žena, a češće su nakon 50. godine što je prosečna starost žena koje prolaze kroz menopauzu“, kaže Samar El Kudari, docent epidemiologije na Univerzitetu u Pitsburgu i vodeći autor istraživanja.

„Ukazujući na to da je menopauza moguće povezana sa promenom masnih naslaga koja dovodi do više masnoće oko srca, otkrili smo i novog mogućeg činioca povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti kod žena.“

Povećanje težine kod žena tokom i nakon menopauze dugo je bilo pripisivano starenju, a ne menopauzi. Međutim, nedavna istraživanja utvrdila su da promene u sastavu masti u organizmu i njihove distribucije nastaju usled hormonskih promena vezanih za menopauzu.

Nijedno prethodno istraživanje nije proveravalo da li te promene u distribuciji masti tokom menopauze utiču na kardiovaskulane masti.

Povećanje i višak masti oko srca i krvnih sudova može biti štetnije nego stomačna mast, jer prouzrokuje lokalna zapaljenja i dovodi do srčanih oboljenja. Dupliranje nekih tipova kardiovaskularnih masti može dovesti do povećanja problema sa srcem za više od 50 odsto.

Naučnici su procenjivali kliničke podatke, uključujući i uzorke krvi i CT skenerom napravljene snimke srca, 456 žena iz Pitsburga i Čikaga koje su prijavljene za „Studiju zdravlja žena širom zemlje“ (Study of Women’s Health Across the Nation – SWAN). Ove žene su u proseku bile stare 51 godinu i nisu primale hormonsku terapiju. Istraživanje je objavljeno u Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Kako koncentracija hormona estradiola – najmoćnijeg estrogena, opada tokom menopauze, tako se nalaze sve veće količine kardiovaskularnih masti. Nalaz se održao čak i pošto su istraživači uzeli u obzir uticaj starosti, rase, gojaznosti, fizičke aktivnosti, pušenja, konzumiranja alkohola, upotrebu lekova i hronične bolesti.

„Razvoj preventivnih strategija za smanjenje kardiovaskularnih masti kod sredovečnih žena može da smanji rizik od srčanih oboljenja, naročito kada se zna da menopauza dovodi žene u veći rizik od gomilanja masti oko srca“, kaže El Kudari.

„Prethodna istraživanja ukazuju na to da je smanjivanje masti izvodljivo putem smanjenja telesne težine ili putem njene kontrole, ali ova istraživanja su posmatrala samo mali broj ljudi i nije bilo kliničkih ispitivanja koja povezuju kardiovaskularne probleme sa promenom srčane masti usled intervencija vezanih za kontrolu težine. Jasno je da postoji potreba za istraživanjima većih razmera kako bi se utvrdile najbolje strategije za intervenciju koje će pomoći ženama nakon menopauze da smanje masnoće oko srca.“