Početna Magazin Godine Veza telesne mase i učestalosti toplotnih valunga u menopauzi

Veza telesne mase i učestalosti toplotnih valunga u menopauzi

Novo istraživanje sprovedeno je da bi se utvrdilo da li gubitak telesne mase može da smanji učestalost toplotnih valunga tokom perioda menopauze…

Istraživanje nedavno objavljeno u časopisu Menopause, sprovedeno je da bi se utvrdilo da li gubitak telesne mase može da smanji učestalost toplotnih valunga tokom perioda menopauze.

Valunzi utiču na 70 odsto žena, a najnoviji podaci ukazuju da su oni generalno dugotrajni, sa prosečnim trajanjem od devet godina, naglašavaju istraživači. Rebeka Turston je sa kolegama sprovela istraživanje sa 40 žena koje imaju višak kilograma ili su gojazne i koje prolaze kroz najmanje četiri valunga dnevno.

One su odabrane da učestvuju u programu mršavljenja ili su stavljene na listu čekanja. Valunzi su bili ocenjeni pre i posle intervencije pomoću fizioloških merenja, dnevnika i upitnika. Učesnice grupe koja je učestvovala u programu izgubile su u proseku devet kilograma.

U upitniku, one su prijavile smanjenje od 63 odsto valunga naspram 28 odsto smanjenja u kontrolnoj grupi. Međutim, dnevnik i fiziološka merenja nisu pokazali smanjenje valunga. Ukratko, gubitak težine (koji je veoma važan) ne dovodi do smanjenja valunga što potvrđuju podaci ovog istraživanja.

Ali istraživanja su međusobno kontradiktorna jer su objavljena i druga koja gubitak težine povezuju sa smanjenjem valunga, piše Psychomedia