Foto albumi Zdravlje

Menopauza

Menopauza je deo prirodnog životnog ciklusa žene, baš kao i pubertet. Ona predstavlja prestanak menstrualnog krvarenja.

Kada se utvrdi da žena nije imala krvarenje godinu dana, zna se da je prošla kroz menopauzu. Jajnici prestanu da proizvode ženske hormone estrogen i progesteron.

To je postepen proces. Period koji prethodi menopauzi naziva se perimenopauza. Na osnovu simptoma koji se tada javljaju, vidi se da se telo kreće ka poslednjoj menstruaciji. Mesečna krvarenja mogu biti češća, obilnija i trajati duže, sa postepenim hormonskim promenama mogu početi valunzi (toplotni talasi koje zahvataju organizam), česte su promene raspoloženja, vagina može postati suvlja i samim tim otežati seksualne odnose… Žena u menopauzi često počinje da se goji.

Simptomi i perimenopauze i menopauze nisu uvek isti i istog intenziteta. Međutim, kod većine žena, menopauza je stresno iskustvo. Dolazi do promena i tela i psihe. Hormonalne promene utiču i na svakodnevni život. Budući da nije reč o bolesti i da okolini nije uvek jasno o čemu se radi, ženi se ne pruža adekvatna podrška te se ona često oseća napuštenom i neshvaćenom.

Perimenopauza nastupa nekoliko godina pre menopauze, a sama menopauza u proseku nastupa oko 51. godine. Ovo je prosek u svetu. Zna se da se kod nekih žena desi i u ranim četrdesetim, a kod nekih tek u šezdesetoj.

U Srbiji, žene u proseku prolaze kroz ovaj period mnogo ranije. Nije utvrđeno zbog čega, ali se pretpostavlja da su razlog tome permanentno stresne decenije u zemlji, generalno teška svakodnevica i slabija briga o zdravlju žene na ovim prostorima. Ovo je problem koji treba da se razmatra na državnom nivou, ali ono što pojedinci mogu jeste da olakšaju sebi ili sebi bliskoj ženi prolazak kroz ovaj ciklus kad god da se on desi.

Fotografija Monkey Business Images


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija