Početna Magazin Godine Trke formule za starije od 50 godina

Trke formule za starije od 50 godina

Trke formule za starije od 50 godina

U Francuskoj je osnovan svojevrsni elitni auto-klub koji će svojim članovima, koji svi moraju biti stariji od 50 godina, omogućavati da se oprobaju u trkama formule na raznim stazama širom Evrope.

Fotografija iz teksta o filmu Najbrži Indijanac na svetu

Euroformula, francuska auto-škola koja je 2010. godine pokrenula program obuke mladih koji bi želeli da jednog dana imaju karijeru u profesionalnom automobilizmu, ove, 2015. godine, pokreće program Volant Euroformula Seniors koji je namenjen vozačima koji imaju više od 50 godina.

S tim što to neće biti škola već svojevrsni klub engleskog tipa u kome će se mesečno okupljati članovi. I kao u svakom elitnom klubu i ovde je potrebno da član bude izabran kao dovoljno dobar da mu pripada, a kada ga izaberu, onda tu čast treba da isprati i pozamašnom članarinom.

Izbor se vrši na osnovu visokih i preciznih kriterijuma. Učesnik treba da plati 1.490 evra, a ukoliko se radi o polufinalnoj trci, na tu sumu treba dodati još 940 evra.

Za taj novac, članovi imaju mogućnost da učestvuju na pravom šampionatu. Jedina razlika je što će svi voziti istu vrstu automobila, tačnije bolida: formulu Reno 2.0 sa sekvencijalnim menjačem sa sedam brzina – ista se može videti na evropskim šampionatima.

Svoju vozačku veštinu odmeravaće na najlepšim evropskim stazama uz tehničku pomoć i, naravno, pošto je ipak škola u pitanju – savetodavce.

Na kraju godine, biće organizovana dodela nagrada za najbolje vozače. Vozač senior koji osvoji prvo mesto, dobiće nagradu od 25.000 evra. Ukupni nagradni fond, za šest prvoplasiranih, iznosi 50.000 evra.

Verovatno visina nagrada nije ono što će privući buduće članove ovom klubu, jer je u sam ovaj hobi potrebno uložiti znatna sredstva. Međutim, Euroformula Seniors očigledno računa sa željom starijih vozača dobre platežne moći da se oprobaju u vožnji bolida u trci koja po svemu podseća na pravi evropski šampionat.

Još jedan inventivan način da se iskoristi rastući potencijal srebrne ekonomije.