Maske u zatvorenom – obaveza u Beogradu, preporuka u Srbiji

Krizni štab Vlade Srbije doneo je odluku na osnovu koje je nošenje maski u zatvorenim prostorima obavezeno u Beogradu, a u ostatku Srbije se preporučuje.

Na sednici Kriznog štaba Vlade Srbije, održanoj 29. juna 2020. godine, odlučeno je da se uvedu nove mere. Sednica je sazvana zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Obaveza nošenja maski u zatvorenom

Od 30. juna 2020. godine, od 6 časova ujutru, u Beogradu će biti obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru. Pod zatvorenim prostorima podrazumevaju se gradski i međugradski prevozu, kafići, tržni centri itd.

Krizni štab Vlade Srbije preporučuje nošenje maski u zatvorenim prostorima za ostatak teritorije Srbije.

Do sada je nošenje maski bila preporuka i stvar lične odgovornosti svakog od nas.

„To ne moraju da budu hiruške maske, već mogu i pamučne koje sami šijemo, bilo koja mehanička zaštita. Apelujemo da se primenjuju i druge mere prevencije, a to je fizička distanca od najmanje jednog metra, kao i redovno pranje ruku”, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Dr Kisić Tepavčević naglašava da je nošenje maski izuzetno važno za sprečavanje prenošenja virusa. Tvrdnju je ilustrovala primerom dve osobe koje razgovaraju. Ukoliko obe nose maske, verovatnoća za prenošenje infekcije je ispod jedan odsto. Ukoliko jedna osoba nosi masku, a druga ne – verovatnoća zaražavanja je pet odsto. Ako nijedna od dve osobe ne nosi masku, mgoućnost prenošenja virusa je i do 70 odsto.

„To je aposlutno nešto što je pokazano svih ovih meseci da je efikasno. Imamo dosta nepoznanica o ovom virusu, ali ono što se sigurno zna je da nas nošenje maski spasava od infekcije“, rekla je Kisić Tepavčević 30. juna.

Druga mera je ograničenje okupljanja do 200 osoba, i na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Preporučuje se da se u svim mestima poštuje fizička distanca među ljudima od najmanje jednog metra. Podseća se i da je neophodno redovno i što češće pranje ruku.

Kazne za nepoštovanje mera

Primena obaveznih mera će biti strogo nadzirana. Osobe koje ne nose zaštitne maske u prevozu i u drugim zatvorenim prostorima biće sankcionisane.

Međutim, iako se nove mere primenjuju od 30. juna, narednih nedelju dana neće biti kažnjavanja. Sa kažnjavanjem će se početi ukoliko apeli ne budu dali rezultate.

Krizni štab će, u naredna dva dana, predložiti kriterijume na osnovu kojih će moći da bude proglašena vanredna situacija.

Biće precizirano i na koji način će se ograničavanje broja ljudi odnositi na prostore poput javnih kupališta i bazena.

Izvori: Nedeljnik, Politika
FotografijaEvgeni Tcherkasski za Unsplash

Podsećamo i na tekstove: