Nakon moratorijuma, moguć dogovor sa bankama

Nakon moratorijuma usled epidemije koronavirusa, rate za otplate kredita će biti uvećane. Moguć je dogovor sa bankama. U zavisnosti od dogovora sa bankom, moguće je i produženje olakšica otplate.

Moratorijum na otplatu kredita završava se krajem juna, posle tromesečne pauze u otplati. Većina banaka je na svojim sajtovima dala obaveštenje o uvećanim ratama za iznos tromesečne kamate.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Podsećamo:

Neće biti novog moratorijuma koji bi bio obavezan za sve banke, preneo je Blic. Međutim, banke u dogovoru sa klijentima mogu da nastave s olakšicama otplate.

U dogovoru sa bankom, neki građani bi mogli da i nadalje imaju stopirane rate određeni period. To, međutim, zavisi samo od dogovora između banke i klijenta, odnosno da li određena banka tako nešto omogućava.

„Banke su u skladu sa Odlukom o privremenim merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema imale na raspolaganju regulatornu mogućnost da, pored moratorijuma kao obavezne olakšice, ponude klijentu i druge olakšice u vezi sa otplatom obaveza, poput dužeg trajanja zastoja“, kažu u Narodnoj banci Srbije.

Udruženje banaka potvrđuje da će produženje moratorijuma biti omogućeno određenom broju klijenata. Kažu da je moguće produženje rokova otplate i druge olakšice koje će biti prilagođene konkretnom klijentu.

Udruženje banaka preporučuje građanima i preduzećima da se obrate svojoj banci i informišu o opcijama koje su im na raspolaganju.

Sasvim je izvesno da će nove rate biti nešto uvećane u odnosu na rate koje su plaćane pre početka moratorijuma.

Kao primer, Blic navodi mesečnu ratu stambenog kredita od 300 evra, kod koga kamata čini 150 evra. Tokom moratorijuma banka će iznos od tri redovne kamate – 450 evra, raspodeliti na preostale rate. Klijentu kome je do kraja otplate preostalo još 10 godina, mesečni trošak će biti uvećan za 3,75 evra.

NBS kao primer daje keš kredit od 500.000 dinara na sedam godina, u trećoj godini otplate. Nakon tri meseca moratorijuma, rata će biti veća za 310,95 dinara do kraja otplate. Kamata je 9,82 odsto, rata je pre moratorijuma bila 8.320 dinara, a nakon pauze će iznositi 8.631 dinar.

Izvor: Blic
FotografijaSteve Buissinne sa Pixabay