Iako ih mnogi ljudi izbegavaju u ishrani, ugljeni hidrati su zapravo odlična hrana za mozak. Važno je samo izabrati prave.
Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Ugljeni hidrati su kod mnogih ljudi stekli lošu reputaciju. Ljudi neretko maksimalno smanjuju unos ugljenih hidrata ili ih čak potpuno izbacuju iz ishrane usled popularnosti dijeta sa malo ugljenih hidrata.
Međutim, ugljeni hidrati su zapravo odlična hrana za mozak kada znamo da izaberemo prave.
Ugljeni hidrati obezbeđuju energiju telu. Energija je potrebna ljudskom mozgu da bi pravilno funkcionisao. Iako mozak čini svega dvo odsto težine tela, čak 20 odsto unetih kalorija troši se upravo na rad mozga. Ovo je, kako prenosi N1, objasnio za „Parade“ neurolog dr Augusto Miravalje.
Dr Miravalje objašnjava da mozak sagoreva kalorije kada razmišljamo, pamtimo, učimo i spavamo.
Kao poželjni izvor energije za rad mozga dr Miravalje navodi glukozu. Glukoza je vrsta šećera koja dolazi iz ugljenih hidrata koje unosimo kroz hranu ili piće. Naša krv prenosi glukozu do ćelija po celom telu za energiju, prema Klivlendskoj klinici.
Najbolji ugljeni hidrati za mozak
Ugljeni hidrati su važni za funkcionisanje mozga. Ovo podrazumeva i poboljšanje mentalnog zdravlja i usporavanje kognitivnog opadanja. Međutim, veoma je važno da se izaberu zdravi, složeni ugljeni hidrati. Ugljene hidrate treba uključiti u uravnoteženu ishranu. Ovakva ishrana obuhvata i nemasne proteine i zdrave masti. Naravno, veoma je važna fizička aktivnost.
Međutim, nisu svi ugljeni hidrati jednaki. Voće, povrće i integralne žitarice nam pružaju najbolje ugljene hidrate za mozak, kaže doktor i naučnik dr Tomas Holand.
Iako verujemo da su štetni, neki ugljeni hidrati su zapravo prilično dobri za naš mozak. Lekari su sastavili sledeću listu od pet takvih „loših“ ugljenih hidrata koji su zapravo odlični za zdravlje našeg mozga:
- integralni hleb
- krompir
- orašasti plodovi
- suvo voće
- prirodni zaslađivači (med)
Penzin podseća:
Da bi med bio koristan zaa zdravlje, treba voditi računa o njegovom kvalitetu. I u kućnim uslovima možete proveriti čistoću meda. Treba znati i da malo šećera može izoštriti pamćenje nakon 65. godine.
Podsećamo i koje vrste hleba su najzdravije.
Fotografija: Marko Nikolajević za Penzin.rs