Hleb – 5 najzdravijih vrsta

Isplativije je kupiti hleb čija je cena veća, ako mu je veća i nutritivna vrednost. Ali, koja vrsta hleba je najzdravija?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Marko Nikolajević za Penzin.rs

Smatra se da hleb napravljen od celog zrna daje najviše hranljivih materija ljudskom organizmu.

Danas su svima dostupne na desetine različitih vrsta hleba. Neke su bogatije hranjivim materijama od drugih. Određene vrste hleba prirodno su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima. Druge su napravljene od rafinisanih žitarica i obično sadrže dodate vitamine i minerale.

Nije najjeftiniji hleb i najpovoljniji. Isplativije je, smatramo, da se kupi hleb čija je cena veća, ali mu je veća i nutritivna vrednost. Ali veća cena nije garant kvaliteta. Ekapija prenosi koja vrsta hleba je najzdravija.

Hleb od proklijalog celog zrna

Ova vrsta hleba se pravi od celog proklijalog zrna žitarica.

Pokazalo se da klijanje povećava količinu i dostupnost određenih hranljivih materija. Proklijala zrna neće podići šećer u krvi kao druge žitarice. Ova zrna mogu biti dobar izbor za osobe sa dijabetesom.

Pored toga, većina vrsta hleba od proklijalog zrna bogata je vlaknima i proteinima. Kao takve, ove vrste hleba su zasitnije od rafiniranog hleba.

Hleb od kiselog testa

Kiselo testo se stvara procesom fermentacije koji se oslanja na prirodni kvasac i bakterije kako bi hleb narastao. Fermentacija pomaže u smanjenju količine fitata, poznatih i kao fitinska kiselina, koji se vezuju za određene minerale i smanjuju njihovu apsorpciju.

Kiselo testo takođe može biti lakše svarljivo od drugih vrsta hleba. Proces fermentacije razgrađuje neke od ugljenih hidrata i proteina koji se nalaze u žitaricama, uključujući gluten.

Hleb od integralne pšenice

Cela zrna čuvaju celo zrno netaknuto, uključujući klice i mekinje. Mekinje i klice sadrže i proteine, masti, vitamine, minerale i korisna biljna jedinjenja.

Zbog toga cela žitarice, uključujući celu pšenicu, imaju više vlakana i smatraju se hranljivijim od rafinisanih žitarica. Rafinisane žitarice su upravo one žitarice koje su obrađene tako da se uklone mekinje i klice.

Ovseni hleb

Ovseni hleb se obično pravi od kombinacije ovsa, integralnog brašna, kvasca, vode i soli.

Budući da je ovas veoma hranljiv i da se povezuje sa brojnim koristima za zdravlje, ovseni hleb bi mogao biti dobar izbor.

Ovas je posebno bogat vlaknima i korisnim hranljivim materijama. Neke od njih su magnezijum, vitamin B1, gvožđe i cink. Vlakna koja sadrži ovas, poznata kao beta-glukan, mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola, regulaciji šećera u krvi i smanjenju visokog krvnog pritiska.

Hleb od lana

Hleb od lana, koji se prvenstveno pravi od brašna od celog zrna i lanenog semena, jedan je od najzdravijih vrsta hleba.

To je zato što su semenke lana veoma hranljive i nude brojne zdravstvene prednosti. Posebno su odličan izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 masne kiseline koja se nalazi u biljnoj hrani.

Veliki pregled istraživanja otkrio je da je visok unos lana povezan sa manjim rizikom od srčanih bolesti.