Lažni lekovi i suplementi – opasnost po zdravlje

Na tržištu Srbije mogu se naći i falsifikovani lekovi i suplementi. Lažni lekovi su potencialno opasni po zdravlje građana.

U Ministarstvu zdravlja Srbije upozoravaju da je svaki drugi lek od onih koji se kupuju putem interneta falsifikat. Lažni lekovi su potencijalno opasni. Najviše se falsifikuju lekovi za potenciju, citostatici, antibiotici i antidepresivi, pišu Novosti.

„Najveći broj falsifikata u Srbiju dolazi iz inostranstva, jer se nikome ne isplati da se bavi proizvodnjom ovde, za malo tržište naše zemlje“, objašnjava profesor dr Momir Mikov sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Profesor Mikov kaže da proizvodi za potenciju donose visoke profite i da se brzo prodaju. Količina i vrsta lekova na crnom tržištu se menja iz godine u godinu. Kupuju se preko interneta, flajera, oglasa, preuzimaju brzom poštom i plaćaju karticom.

Dešava se da falsifikat sadrži pogrešne supstance, koje pripadaju potpuno drugoj grupi lekova.

„Ove supstance mogu da budu toksične“, objašnjava prof dr Mikov.
„Najčešći slučaj je da lek izgleda kao original i spolja i iznutra, ali da ne sadrži aktivne supstance. Čak i kada lek sadrži supstancu koja je navedena na kutiji, ali u duplo manjoj dozi, to se takođe ubraja u falsifikat.“

„Pojedine kopije otkrivene su nakon što su pacijenti primetili da je dejstvo leka drugačije nego što je bilo na početku uzimanja terapije. Požale se da lek ima drugačiju boju ili im više ne pomaže kao što je bio slučaj sa prethodnom kutijom. Na kraju se ispostavi da je reč o falsifikatu. To je važno otkriti pre nego što dođe do rizika od zdravstvenih problema, kao što su srčane smetnje.“

Opasni i legalni, ali neprovereni
suplementi (dodaci ishrani)

Legalni suplementi ne prolaze ni deseti deo kontrole koju prolaze lekovi, zbog čega je njihov kvalitet neproveren, objašnjava dr Slobodan Janković. Dr Janković iz Kliničko-bolničkog centra Kragujevac kaže da se dešavalo u proteklih deset godina da suplementi nisu imali aktivnu supstancu. Nije se, međutim, dešavalo da su sadržali opasne sastojke.

Od suplemenata, najviše se falsifikuju proizvodi za potenciju i za mršavljenje.

Internet-prodaja je budućnost,
ali moramo se obrazovati

Nije svaka prodaja lekova putem interneta nelegalna. Mnogi poznati i priznati distributeri nude ovu mogućnost u Srbiji. Radi relativne sigurnosti, kada se lekovi i suplementi naručuju online, treba ih naručivati preko sajtova poznatih i registrovanih apoteka. Problem je u tome što mnogi korisnici ne umeju da prepoznaju da li se radi o zvaničnoj ili lažnoj internet-stranici.

Bezbednost lekova i medicinskih sredstava
u Srbiji

Informacije o potencijalnim lažnim lekovima ubuduće će se još brže razmenjivati. Naime, početkom oktobra 2019. godine Srbija je potpisala Konvenciju Saveta Evrope. Ulaskom u ovaj sistem, dobijaće se brzi podaci o lancu falsifikata u svetu.

Višegodišnja provera potvrdila je da se Srbija svrstava među 50 najrazvijenijih zemalja po bezbednosti i kvalitetu lekova. Ovo se navodi, kako prenose Novosti, u Izveštaju Svetske zdravstvene organizacije.

Izvor: Novosti

Članci o lekovima koji bi vas mogli zanimati: