Početna Magazin Godine Zdravlje Opasna interakcija grejpfruta sa brojnim lekovima

Opasna interakcija grejpfruta sa brojnim lekovima

Opasna interakcija grejpfruta sa brojnim lekovima

Brojni su lekovi čija interakcija sa grejpfrutom i drugim agrumima je opasna. Naročito se upozorava na grejpfrut jer on u interakciji sa nekim lekovima menja njihov metabolizam.

Ovo dovodi do povećanja njihove koncentracije u krvi ponekada do nivoa koji označava ozbiljnu predoziranost (radi se o lekovima koji se uzimaju oralno). Pored grejpfruta, upozorava se na limetu i pomelos.

Dejvid Bejli sa Vestern Ontario univerziteta u Kanadi i njegove kolege napravili su listu 89 lekova koji reaguju sa grejpfrutom. Tu listu možete videti na linku na kraju teksta. Ona je na engleskom/francuskom, ali su data generička imena (Međunarodni nezaštićeni naziv INN) lekova koje možete pročitati na kutiji svakog leka bez obzira na zaštićeni naziv proizvođača leka.

Naznačen je nivo rizika: low – nizak, intermediate – srednji, high – visok i very high – veoma visok. Procenjeno je da je za 43 leka rizik visok ili veoma visok.

Naročito se starijim osobama preporučuje poseban oprez. Za lekove koji spadaju u kategorije visokog ili veoma visokog rizika konzumacija grejpfruta smatra se kontraindikovanom tokom farmakoterapije.