Početna Magazin Godine Kratkotrajno, intenzivno i češće vežbanje efikasnije

Kratkotrajno, intenzivno i češće vežbanje efikasnije

Na fizičke vežbe treba gledati kao i na obede: bolje je razbiti ih na više manjih delova. Ovo važi pre svega za dijabetičare, ali i za one koji žele da za kraće vreme postignu veći efekat.

Time prenosi rezultate najnovijeg istraživanja. Meren je nivo šećera kod grupe ljudi koji su pokazivali znake insulinske rezistencije (prethodnik dijabetesa). Oni su vežbali na različite načine – u više manjih sesija ili odjednom.

Oni koji su vežbali intenzivno jedan minut pre obroka imali su niži nivo šećera u krvi nakon doručka i večere u odnosu na one koji su vežbali umerenim intenzitetom 30 minuta.
„Intenzivno“ vežbanje znači da je srčani ritam nakon vežbi bio pojačan za 90 odsto, a „umereno“ označava povećanje od 60 odsto. Često kratkotrajno intenzivno vežbanje ima i tu pozitivnu stranu što nivo šećera ostaje niži u toku 24 časa.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ono što tek treba da se utvrdi jeste zašto nivoi šećera nisu padali i nakon ručka i kakav je kumulativan efekat čestog kratkotrajnog vežbanja. Međutim, smatra se da su ovo već dovoljni podsticaji da se promeni način vežbanja i na taj način pojačaju mehanizmi sagorevanja šećera.

Zna se i da oni koji vežbaju u jednoj dužoj sesiji u toku dana, najčešće ostaju prilično fizički neaktivni u toku ostatka dana. To je još jedan razlog za prihvatanje promene. Smatra se da će mnogima ovaj način vežbanja biti mnogo privlačniji jer je mnogo lakši za sprovođenje i daje bolje rezultate za kraći vremenski period.

Međutim, pitanje je koliko je ovo praktičnije i koliko štedi vreme. Kako će zaposleni moći da primene ovaj način vežbanja? Koliko se štedi vremena kada je za intenzivno vežbanje potrebno predvideti presvlačenje i tuširanje svaki put kada se vežba? Ali, ako je u pitanju zdravlje, vredi se pomučiti.