Početna Magazin Godine Ekonomija Dobijena prva runda Srbije sa farmakomafijom

Dobijena prva runda Srbije sa farmakomafijom

Dobijena prva runda Srbije sa farmakomafijom

Srbija je rešena da prekine sa dosadašnjom lošom praksom pri nabavci lekova uprkos otporu farmaceutskih kuća. Jer je samo na nabavci bolničkih lekova, od početka godine, ušteđeno 32 miliona evra. 

Do usvajanja novog Zakona o javnim nabavkama u aprilu 2013. i uspostavljanja novog sistema nabavke lekova početkom 2014. godine, bolnice su raspisivale pojedinačne tendere i same nabavljale lekove i medicinsku opremu. Ovakav sistem je bio podložan korupciji i odražavao se na cene lekova, koje su zbog njega bile više.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Srbija za zdravstvo izdvaja 10,8 odsto novca iz budžeta koliko se u proseku izdvaja i u zemljama OECD-a. Međutim, od tog iznosa, na lekove odlazi 19 odsto, dok je u drugim zemljama prosek oko 13 odsto. Ne samo što su se zahvaljujući starom sistemu pojedinci bogatili, već su i država i građani pojedinačno plaćali mnogo.

Iako se veći novac izdvaja iz budžeta, paradoksalno, po stanovniku je to bilo mnogo manje u odnosu na druge zemlje.
U Srbiji se u te svrhe po glavi stanovnika izdvajalo minimalnih 50 evra, u Bugarskoj i Rumuniji 90, Hrvatskoj 130, u Mađarskoj 180, a u Austriji čak 330 evra.

Pri tom, prema jednom istraživanju Svetske banke, lekovi u Srbiji su daleko skuplji. Na primer, drugi najpropisivaniji lek u Srbiji – amlodipin (za snižavanje krvnog pritiska) u Srbiji, u maloprodaji košta 2,61 evro, u Velikoj Britaniji 1,25, a na Novom Zelandu 0,47 evra. Dr Ana Holt, stručnjak za zdravlje u Svetskoj banci, za Politiku kaže da će sa najnovijim sniženjem cena, amlodipin koštati 1,56 evra. RFZO će samo na njemu uštedeti četiri miliona evra godišnje.

Otpor farmaceutskog sektora je veliki i očekuje se da će biti još veći, ali postoji rešenost države Srbije da se prekine sa ovom lošom praksom i da se ostvare dodatne uštede. Jer je samo na nabavci bolničkih lekova, od početka godine, kada je uvedena centralizovana nabavka, ušteđeno 32 miliona evra.

Stručnjaci Svetske banke za Politiku kažu da, ukoliko bi se ova praksa primenila i u nabavci lekova u apotekarskim ustanovama, ušteđena suma mogla bi da dostigne i 100 miliona evra samo u 2014. godini.