Kako da sačuvate vašu privatnost na internetu?

Svaki podatak koji ostavimo na internetu nekome je dostupan i da nemamo punu kontrolu toga šta će on raditi sa njim.

Ugrožena privatnost na internetu pre je njegov sastavni deo nego „problem“ sa kojim se suočavamo. Nisu nam potrebna „otkrića“ (Vikiliks, Edvard Snouden) da bismo znali da je svaki podatak koji ostavimo na internetu nekome dostupan i da nemamo punu kontrolu toga šta će on raditi sa njim. Poznat je i problem privatnosti na društvenim mrežama.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Međutim, internet nam i dalje više pruža nego što uzima, te, ako ga pravilno i pažljivo koristimo, možemo učiniti da naši lični podaci budu samo delić globalne statistike Gugla ili Fejzbuka, ali da naša privatnost dobrim delom ostane „privatna“, naročito za druge pojedince i naše neposredno okruženje.

Preporučujemo da pročitate: 

Prvo i osnovno jeste da na internetu ostavljate što manje „tragova“ koje neko može zloupotrebiti: „profile“ pravite samo na najpoznatijim sajtovima, ne ostavljajte svuda fotografije na kojima se vidi Vaše lice ili lica Vaših bližnjih, Vaš dom ili radno mesto, strogo pazite da li ćete, kome i zašto, ostaviti broj telefona, adresu, o raznim lozinkama ili bankovnim računima da i ne govorimo, itd.
Ne zaboravite da ove tragove možete ostaviti i slučajno, u komentarima na raznim sajtovima, u nagradnim igrama i „nagradnim igrama“, na forumima, i naravno, na društvenim mrežama.
Naročito se treba paziti društvenih mreža koje kao da su napravljene da nam oduzmu privatnost (i onda kada to ne želimo). Da li je i kako moguće sačuvati privatnost na društvenim mrežama?