CERT: Fišing pomoću koronavirusa

U toku je fišing kampanja koja zloupotrebljava situaciju sa koronavirusom. Korisnici dobiju mejl u kome se traži da unesu svoje lične podatke kako bi dobili pristup informacijama o merama zaštite protiv koronavirusa.

Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima – CERT saopštio je 13. marta da je u toku „fišing“ kampanja koja zloupotrebljava situaciju sa koronavirusom.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fišing (Phishing) ili pecanje je uobičajeni naziv za sajtove koji na prevaru dolaze do poverljivih podataka. Među poverljive podatke koje ovi sajtovi prikupljaju spadaju brojevi kreditnih kartica, korisnički podaci, šifre i drugo.

CERT, pri Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge, objašnjava da se trenutna kampanja uglavnom realizuje u vidu imejl poruka. Ove poruke u sebi mogu sadržati različite tipove informacija u vezi sa koronavirusom.

„U tekstu imejl poruke, od korisnika se zahteva unos korisničkog imena i lozinke, kako bi korisniku navodno bilo omogućeno da pristupi informacijama o merama zaštite u vezi sa COVID-19 virusom“, kažu u CERT-u.

Pored mera zaštite, poruke mogu sadržati i informacije o svim drugim aktuelnim temama koje imaju veze sa koronavirusom, kao što su mape zaraženih, moguće posledice na ekonomiju i slično.

CERT preporučuje da korisnici obrate pažnju ukoliko dobiju imejl sa ovakvim sadržajem. Nikako ne treba unositi svoje podatke.

Izvor: CERT
Fotografija: Kompjuterska sigurnost, TheDigitalWay za Pixabay

Podsećamo: