Magazin Godine Život i godine

Internet testament – uredite Vašu “online” zaostavštinu (I)

Savremeni testament treba da uključi i mejlove i lozinke za sve Vaše profile na društvenim mrežama, mejlove i blogove – olakšajte svojim bližnjim da sačuvaju i urede i Vašu zaostavštinu na internetu.

Želite li da, u slučaju Vaše smrti, Vaši profili na društvenim mrežama ostanu negde na internetu, bez ikakve kontrole? Pomisao na to uznemiruje, ne samo Vas danas, nego i Vaše bližnje nakon Vaše smrti. Zato pripremite kovertu sa svim potrebnim pristupnim podacima, i poslednjom želju šta želite da se uradi sa Vašim nalozima (stranice, blogovi, fotografije, itd).

Neka pitanja koja traže odgovor… Želite li da Vaš profil bude zamrznut ili obrisan? Želite li da odjave Vaš profil iz nekih grupa? Želite li da Vaše fotografije i video snimci budu sačuvani? Želite li da svi Vaši kontakti budu obavešteni o Vašoj smrti? Za koji nalog koju želju imate: Fejzbuk, Gugl, mejl, Tviter, Jutjub, LinkedIn? Želite li da se neke fotografije dostave Vašim prijateljima kako bi imali još jednu uspomenu na Vas? Želite li da neko otvori Vaš nalog za komentare prijatelja povodom Vašeg rođendana kada mogu na Vašem profilu svi zajedno da se podsete na Vas?

Odredite osobu čiji će zadatak biti da obavesti sve Vaše prijatelje, da sačuva podatke, da ugasi ili da vodi profil nakon Vaše smrti. Ne zaboravite da to mora biti osoba od poverenja koja neće biti dodatno povređena saznavanjem nekih novih stvari o Vama koje ostaju u privatnim porukama ili grupama u kojima učestvujete na svom profilu. Čak i sa lozinkom, gašenje profila neće biti sasvim jednostavno, pa se potrudite da uredite i svoj “onlajn život” dok možete.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija