Početna Magazin Godine Penzija Kalkulator penzija po novom Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju

Kalkulator penzija po novom Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju

Kalkulator penzija po novom Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju

Izračunajte datum penzionisanja. Saznajte kada najranije stičete pravo na odlazak u prevremenu penziju. Pogledajte prikaz obračunatih umanjenja…

U novom Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju predviđeno je postepeno izjednačavanje starosnog uslova za muškarce i žene, te će oba pola od 2032. godine u penziju ići sa navršenih 65 godina života:

Ali kako izračunati očekivani datum odlaska u penziju? Možda Vam tablice deluju komplikovano, a ako poželite da znate kada se može u prevremenu penziju trebaće Vam vreme i nešto papira za računanje. A može i malo jednostavnije!

[maxbutton id=”3"]

Potražite nas i pitajte na Fejzbuku – klikom ovde ili na plavo polje ispod!

penzin-fejzbuk-naslovna-slajder

 

Penzin preporučuje da posetite sajt Penzionisanje.Vidimose.com, koji će sve sračunati umesto vas. Unesite datum rođenja i izaberite pol. Ako ste trenutno zaposleni upišite datum zaposlenja i popunite podatke o dosadašnjem radnom stažu, pre posla na kome trenutno radite. Dobijeni prikaz izgleda kao na fotografiji na vrhu teksta. 

INFO: Obavezna zamena vozačke dozvole

Vozačka dozvola "B kategorije" (lice): zamagljeni su lični podaci, podaci o SUP-u koji je izdao, fotografija vozača - Obavezna zamena starih do 10. juna 2017.
Vozačka dozvola “B kategorije” (lice): zamagljeni su lični podaci, podaci o SUP-u koji je izdao, fotografija vozača – Obavezna zamena starih do 10. juna 2017. – saznajte više klikom ovde

Ne samo da će sajt za vas izračunati očekivani datum penzionisanja već i mogućnost odlaska u prevremenu penziju sa sve obračunom umanjenja.

Izgleda da je novi zakon od svega napravio pravu mozgalicu. Kako se uslovi za prevremenu penziju takođe pomeraju, zavisno od toga koliko imate staža i kada ste rođeni, može se dogoditi da u nekom periodu možete, pa onda u nekom periodu ne možete u prevremenu penziju.

INFO: Obavezna zamena zdravstvene knjižice

Kartica zdravstvenog osiguranja - KZO (prednja strana)
Kartica zdravstvenog osiguranja – KZO (prednja strana) – saznajte više klikom ovde

Trajno umanjenje penzije koje zakon predviđa za sve koji odluče da se prevremeno penzionišu se takođe menja iz meseca u mesec, pa je zgodno što na ovom sajtu sve možete da vidite grafički.

kalkulator penzija po novom zakonu
Autor sajta je Goran Rakić, programer iz Beograda. Sve je počelo kao zgodna pomoć rođaku, a zatim je autor rešio da ovu korisnu alatku učini korisnu za sve zainteresovane.

Treba istaći i da je sajt nezvaničan i da nije povezan sa Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje. Rezultati su dati u najboljoj nameri, informativno, a moguća su odstupanja zbog načina kako Fond (ne)priznaje uplaćene doprinose ili povezuje raniji radni staž. Trenutno nije podržan obračun sa uvećanim (beneficiranim) radnim stažom gde se osim samog uvećanja dužine staža, snižava i starosna granica odlaska u penziju.

Pratite Penzin na Fejzbuku!

Na mapi smo obeležili mesta, zemlje i gradove iz kojih smo vam pisali o nauci, zdravlju, tehnologiji, ekonomiji, ličnim finansijama, penzijama, politici… a najviše o ljudima…

Posted by Penzin on Петак, 22. мај 2015.