Kalkulator penzija – datum penzionisanja

Izračunajte datum penzionisanja. Upotrebite kalkulator penzija da saznate kada najranije stičete pravo na odlazak u prevremenu penziju. Pogledajte prikaz obračunatih umanjenja…

U Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju predviđeno je postepeno izjednačavanje starosnog uslova za muškarce i žene, te će oba pola od 2032. godine u penziju ići sa navršenih 65 godina života:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ali kako izračunati očekivani datum odlaska u penziju? Možda vam tablice deluju komplikovano. Ako poželite da saznate kada se može u prevremenu penziju, trebaće vam vremena i nešto papira za računanje. A može i malo jednostavnije!

Sajt Penzionisanje.vidimose.com

Penzin preporučuje da posetite sajt Penzionisanje.Vidimose.com, koji će sve sračunati umesto vas.

Unesite datum rođenja i izaberite pol.

Ako ste trenutno zaposleni, upišite datum zaposlenja i popunite podatke o dosadašnjem radnom stažu, pre posla na kome trenutno radite. Dobijeni prikaz izgleda kao na fotografiji ispod. 

Ne samo da će sajt za vas izračunati očekivani datum penzionisanja već i mogućnost odlaska u prevremenu penziju sa sve obračunom umanjenja.

Izgleda da je novi zakon od svega napravio pravu mozgalicu. Kako se uslovi za prevremenu penziju takođe pomeraju, zavisno od toga koliko imate staža i kada ste rođeni, može se dogoditi da u nekom periodu možete, pa onda u nekom periodu ne možete u prevremenu penziju.

Trajno umanjenje penzije koje zakon predviđa za sve koji odluče da se prevremeno penzionišu se takođe menja iz meseca u mesec. Zato je zgodno što na ovom sajtu sve možete da vidite grafički.

kalkulator penzija po novom zakonu


Autor sajta je Goran Rakić, programer iz Beograda. Sve je počelo kao zgodna pomoć rođaku, a zatim je autor rešio da ovu korisnu alatku učini korisnom za sve zainteresovane.

Treba istaći i da je sajt nezvaničan i da nije povezan sa Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje. Rezultati su dati u najboljoj nameri, informativno. Moguća su odstupanja zbog načina kako Fond (ne)priznaje uplaćene doprinose ili povezuje raniji radni staž.

Trenutno nije podržan obračun sa uvećanim (beneficiranim) radnim stažom. Kod beneficiranog staža se, osim same dužine staža, snižava i starosna granica odlaska u penziju.

O invalidskoj penziji, više možete saznati u tekstu: Invalidska penzija u Srbiji – Kako, koliko, kome? (VIDEO)

O beneficiranom radnom stažu, čitajte u tekstu: Penzija u Srbiji (5): Beneficirani radni staž