Kako do penzije? Moja Penzija

Kalkulator penzija po novom Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju

Izračunajte datum penzionisanja. Saznajte kada najranije stičete pravo na odlazak u prevremenu penziju. Pogledajte prikaz obračunatih umanjenja…

U novom Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju predviđeno je postepeno izjednačavanje starosnog uslova za muškarce i žene, te će oba pola od 2032. godine u penziju ići sa navršenih 65 godina života:

Ali kako izračunati očekivani datum odlaska u penziju? Možda Vam tablice deluju komplikovano, a ako poželite da znate kada se može u prevremenu penziju trebaće Vam vreme i nešto papira za računanje. A može i malo jednostavnije!

[maxbutton id=”3″]

Potražite nas i pitajte na Fejzbuku – klikom ovde ili na plavo polje ispod!

penzin-fejzbuk-naslovna-slajder

 

Penzin preporučuje da posetite sajt Penzionisanje.Vidimose.com, koji će sve sračunati umesto vas. Unesite datum rođenja i izaberite pol. Ako ste trenutno zaposleni upišite datum zaposlenja i popunite podatke o dosadašnjem radnom stažu, pre posla na kome trenutno radite. Dobijeni prikaz izgleda kao na fotografiji na vrhu teksta. 

INFO: Obavezna zamena vozačke dozvole

Vozačka dozvola "B kategorije" (lice): zamagljeni su lični podaci, podaci o SUP-u koji je izdao, fotografija vozača - Obavezna zamena starih do 10. juna 2017.
Vozačka dozvola “B kategorije” (lice): zamagljeni su lični podaci, podaci o SUP-u koji je izdao, fotografija vozača – Obavezna zamena starih do 10. juna 2017. – saznajte više klikom ovde

Ne samo da će sajt za vas izračunati očekivani datum penzionisanja već i mogućnost odlaska u prevremenu penziju sa sve obračunom umanjenja.

Izgleda da je novi zakon od svega napravio pravu mozgalicu. Kako se uslovi za prevremenu penziju takođe pomeraju, zavisno od toga koliko imate staža i kada ste rođeni, može se dogoditi da u nekom periodu možete, pa onda u nekom periodu ne možete u prevremenu penziju.

INFO: Obavezna zamena zdravstvene knjižice

Kartica zdravstvenog osiguranja - KZO (prednja strana)
Kartica zdravstvenog osiguranja – KZO (prednja strana) – saznajte više klikom ovde

Trajno umanjenje penzije koje zakon predviđa za sve koji odluče da se prevremeno penzionišu se takođe menja iz meseca u mesec, pa je zgodno što na ovom sajtu sve možete da vidite grafički.

kalkulator penzija po novom zakonu
Autor sajta je Goran Rakić, programer iz Beograda. Sve je počelo kao zgodna pomoć rođaku, a zatim je autor rešio da ovu korisnu alatku učini korisnu za sve zainteresovane.

Treba istaći i da je sajt nezvaničan i da nije povezan sa Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje. Rezultati su dati u najboljoj nameri, informativno, a moguća su odstupanja zbog načina kako Fond (ne)priznaje uplaćene doprinose ili povezuje raniji radni staž. Trenutno nije podržan obračun sa uvećanim (beneficiranim) radnim stažom gde se osim samog uvećanja dužine staža, snižava i starosna granica odlaska u penziju.

Pratite Penzin na Fejzbuku!

Na mapi smo obeležili mesta, zemlje i gradove iz kojih smo vam pisali o nauci, zdravlju, tehnologiji, ekonomiji, ličnim finansijama, penzijama, politici… a najviše o ljudima…

Posted by Penzin on Freitag, 22. Mai 2015


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

113 Comments

Click here to post a comment
 • Poštovani,

  Molim vas za odgovor kome se treba obratiti za upis posebnog staža iz nastavka za rođenje dvoje dece? Unapred hvala

  3. Poseban staž
  Član 60
  Osiguraniku – ženi koja je rodila treće dete, po tom osnovu uračunava se u posebni staž vreme u trajanju od dve godine.
  Osiguraniku – ženi uračunava se u posebni staž vreme u trajanju od:
  1) šest meseci, koja je rodila jedno dete;
  2) godinu dana, koja je rodila dvoje dece.

  Srdačan pozdrav

  • Poštovana, možete se obratiti lokalnoj filijali PIO fonda. Oni su bili zaduženi i za upis dodatnog staža za treće dete iz stare verzije zakona.

 • Ucesnik sam rata 1991 god . sve regularno je uvedeno i na listingu mi je uvedeno kao poseban staz dali se ucesce u ratu racuna u penzijski staz .Pozdrav Dragan

 • Kada se uracunavaju 2 godine staza koje sam dobila na troje dece. Da li kada ispunim uslove za punu penziju i da li cu ih dobiti i kada idem u prevremenu.

  • Ako ste prešli starosnu granicu, verovatno umanjena za te tri godine koje nedostaju do 45 godina staža.

   • rodjen sam 18.02.1955. poceo sam da radim 20.12.1975. sa pauzom od godinu dana zbog sluzenja vojnog roka. zaposlen sam u kontinuitetu do danas. molim vas za odgovor koliki bi mi bili odbici ako bih otisao u penziju 20.02.2016. hvala unapred

    • Poštovani,
     Portal Penzin zaista nije merodavan za davanje odgovora. Mi smo medij koji prenosi vesti i tekstove vezane za treće doba, pa i penzije, ali ne možemo da dajemo odgovore za konkretne slučajeve. Možemo da vas uputimo na tekst: Penzija u Srbiji (1): Prevremene starosne penzije – penali 0,34 odsto mesečno kao i na Zakon o PIO Na osnovu onoga što ste napisali, čini nam se da Vam nedostaje devet meseci za penzionisanje tog datuma. Ako ipak imate 40 godina radnog staža, računica bi bila 48 meseci života manje x 0,34% = 16,32% umanjenja. Ali jedini koji mogu da Vam daju odgovre na ovakva pitanja koja su važna za planiranje Vaše budućnosti jeste Fond PIO. Možete se javiti filijali kojoj pripadate ili pozvati njihov Kontakt-centar.

 • Postovanje,
  Da li mogu uzeti penziju od pok.supruga. U avgustu cu imati 28g staza i 55.g.zivota.
  I koliko bi iznosila penzija..obzirom da je otisao u punu penziju i 2012 .
  Hvala.

 • Visina starosne penzije mi je 54658,97 dinara. Koliko cu primati po novom posle umanjenja? Cini mi se da su pogresno obracunali hvala na odgovoru.

 • Postovani,
  30.12.2015.punim 56 godina zivota i 36 godina i 7meseci radnog staza. Sobzirom da cu ici u prevremenu penziju, zanima me da li se % umanjenja racuna na moju punu penziju koju bi ostvarila ili na prosecnu penziju u Srbiji?
  Pozdrav,
  Dragana

 • Poštovani, želim da idem u prevremenu penziju. Imam 35 godina 03 meseca i 4 dana. Kada mogu očekivati penziju po ovom zakonu? Čula sam da se i praznici i neradni dani odbijaju pa me zanima koliko ću morati da radim do odlaska u penziju?

 • Redovno radim od 01.08.1994. i do danas imam 20.god. 9meseci i 21 dan. uplacivala sam staz u periodu 1986-1993. i to je 6 godina , 8meseci i10 dana, 10 meseci i 21 dan na odredjeno sto je ukupno 28 godina i 4 meseca. Kada cu moci u penziju . Godiste sam 23.06.1961.

 • Postovanje, imam pune 32 godine radnog staza, i punih 58 godina. Da li postoji neka mogucnost odlaska u prevremenu penziju ili doplata radnog staza. Hvala

 • Kada ispunim starosnu granicu za odlazak u penziju imaću oko 30 godina staža. Za koliko će mi biti umanjena penzija po godini nedostajućeg staža.

  • Poštovana, umanjenja od 0,34% mesečno o kojima se priča, odnose se na mesece do ispunjenja starosne granice. U slučajevima kada je ona ispunjena, penzija se obračunava prema platama, odnosno uplaćenim doprinosima. U tom smislu nema “umanjenja”, samo ima manjeg obračuna ako je uplaćivano 30 u odnosu na 33 ili 36 godina staža.

 • Zbog čega se u staž ne uračuna vreme provedeno na studijama? U evropskim zemljama se to obračunava, a pošto sve zakone prepisujemo iz Evrope, bilo bi korektno uvažiti i kod nas…ipak su oni koji su studirali izgubili 4 godine koje puno znače kod ovakvih obračuna

  • Ne znamo mnogo o tome. Dobra tema za razmišljanje:
   – jedan počne da radi od 18. godine, drugi od 25. godine, a oboje u 30. godini imaju isto staža, s tim što ovaj drugi ima veću platu na osnovu više škole, a sutra će imati i veću penziju, i šefovaće celog života onom ko je počeo da radi posle srednje, ali to nije dovoljno nego nego preteški dani studiranja treba da se uračunaju u radni staž.
   – “izgubili 4 godine” da bi narednih 40 godina imali znatno veće plate od onih koji nisu “gubili godine” nego počeli da rade posle srednje. ako su te godine izgubljene, zašto uopšte toliko ljudi želi da studira? šta o tim godinama misle oni koji su morali da počnu da rade posle srednje škole (npr izdržavaju porodicu bolesnih roditelja, mlađe braće i sestara)?
   – za te 4 godine koji bi se računale u staž, ko bi plaćao doprinose studentima sutra za penziju? dakle, vršnjaci koji su počeli da rade od 18. sa srednjom školom, treba da plate svoje doprinose, a zatim i duplo veće doprinose za one sa fakultetom, samo zato da bi sutra imali duplo manje penzije od njih?
   Zanimljiv koncept. Studiranje jeste veoma teško, ali, ako razmislite, nije baš lako ni morati raditi slabo plaćene poslove već od 18. godine života.

   • Ima i gorih priča, na primer moja. Počela sam da radim posle srednje škole sa 19 godina. Vanredno sam uposala Višu ekonomsku školu u Novom Sadu , sama je finansirala i radila. Posle toga upisujem Ekonomski fakultet koji opet sama finansiram i radim. I sada ću (ako uopšte dođem do penzije, jer sam po starom zakonu zatečena na birou do odlaska u penziju, a po novom neće i teći ni staž, niti primanja sa biroa za kaznu možda steći trajno uman jenu penziju). Pri tome sam celog života samohrana majka, dobar radnik, sposoban kadar (malo plaćen), ali kome su svi tapšali po ramenima. Radila ne obazirući se na radno vreme… Zemljo Srbijo?

 • Postovani,kakvo je Vase misljenje i da li moze da se da inicijativa za promeni obracuna penzija tj.licnog koeficijenta koji se racuna na republicki prosek primanja,nekada kada je moj otac ostvao penziju bilo je na prosek plata u privredi i van privredi posebno sto ima i logike jer ovako danasu su radnici u privredi em nisu primali ni minimalne plate,ni povezani PIO doprinosi ,povecane godine staza i starosti za ostvarenje penzije /da prikriju nesposobnost politicari/ a medjunarodni faktori su otvoreno rekli nasima da su u van privredi poslednjih desetak godina nenormalno povecavane plate najvise u svetu i kada se uzme prosek oni iz privredu a zaradjivali da i oni u van privredi primaju plate su nenormalno osteceni,to nije fer i niko to ne zasticuje.dobro razmisljanje reka mi pred.sindikata opstinskog veca u mom gradu,ali da pokrenu inicijativu penzioneri/hvala

  • Poštovani, zainteresovali ste nas da razmislimo. Elem, svaki pokušaj je dobrodošao, ali… ALI… Ima jedan (glavni) problem vezan za sva pitanja na relaciji privreda – zakoni.
   Naime, zakoni se donose u parlamentu u kom skoro niko, od svih koji tamo sede, nikad nije zaradio dinar u privredi, te teško da ima sluha za bilo kakve probleme i moguća rešenja za privredu, ukoliko nisu jednostavno iskoristivi za dobijanje glasova na izborima.
   Da bi neki predlog koji ide privredi u korist mogao da prođe svetonadzor zakonodavaca, morao bi da ima sličnu potporu onoj koju su imali advokati tokom nedavnog štrajka, ukratko:
   – mogućnost (zakonite) blokade važnih institucija sistema (što privreda suštinski nema)
   prijatelje/kolege iz struke u politici . poslaničkim klupama i na važnim pozicijama u vodećim strankama (što, kao što rekosmo, privreda nema)
   pritisak struke, sektora (privreda ima sindikate koji su vešto godinama kompromitovani, što je svetska praksa)
   pritisak javnosti (s obzirom na to da je privreda u jadnom stanju i da za sebe ne vezuje preveliki broj radnika, i njihovih porodica, te da je ostatak naroda mahom imun na “tuđe” probleme, ne vidimo da može doći do neke oziljnije podrške ni s ove strane)
   dobru organizaciju i monolitnu organizaciju, koju, kao što znamo, privreda nema
   međunarodnu podršku, a ne čini se da iko u inostranstvu zainteresovan za srpsku privredu uopšteno (a i što bi, kad izgleda da nismo ni mi).
   Dakle, još kraće – dobra ideja za javnu dijalog, ali smo (veoma) skeptični.

   Ne dozvolite da Vas naša skeptičnost obeshrabri. Ako imate snage pokrenite kola, Penzin će ispratiti priču i potruditi se da šira javnost sazna za inicijativu.

   P.S. Uzgred, postoji i onaj “kubanski model” – sve plate iste pa svako radi ono što voli :)

 • Imao sam 32 godine radnog staza kada sam ostao bez posla. Od tada, zadnjih 7 godina uplacujem sam staz po clanu 15 pio. Racunao sam da za godinu dana odem u penziju sa punim stazom od 40 godina rada, dogodine, znaci kada cu imati 61 godinu zivota. Sta mi sada predlazete i da li ima svrhe dalje da uplacujem sam pio doprinose ako svakako moram da cekam 65 godina starosti, jer mislim da bi mi bilo veliko umanjenje penzije za 4 godine ranijeg prevremenog odlaska u penziju i to kazneno- nepovratno? Kad smo vec tu, mogu li ikako saznati KOLIKA BI MI BILA PENZIJA AKO ODEM U NJU PREVREMENO SA 40 RADNOG STAZA I 61 GODINOM STAROSTI??? To ni u Nemanjinoj nisu znali ili hteli da mi objasne, nego kazu podnesi zahtev pa ces dobiti odgovor. Svasta i cudo jedno!!! Ko da je to neka tajna!!! Da li ce se nesto mozda i promeniti za narednih 5-6 godina dok ja dodjem do 65. starosti??? Hvala ako budete imali volje i strpljenja da mi odgovorite!!! Pozzz!!!!

  • Dragi Srđane, kad neko tako lepo pita ništa nas ne mrzi! :) Ne mrzi nas ni da izračunamo, samo imamo jednu nepoznatu… S obzirom da penzija u Srbiji nije klasičan lični penzioni fond (pa da teče “doklen” ne isteče), već se prima doživotno, važno je samo da nam kažete koliko dugo nameravate da živite, to jest, koliko penzija planirate da Vam isplate? :)
   Izvinite na šali, ali ne znamo šta da Vam kažemo. Pretpostavljamo da Fond PIO čuva resurse za “hitne slučajeve” pa zato informacije daje samo onima koji su već podneli zahtev (što je, slažemo se – apsurdno, jer na osnovu koje računice mi treba da znamo želimo li ili ne da podnosimo zahtev – osim ako su razlozi npr. zdravstvene prirode).
   Sa druge strane, i Fond PIO može da se nađe na tapetu ako Vam kaže: “primali biste toliku i toliku penziju”, a onda za godinu-dve da penzije opet budu smanjene, ili, na primer, povećane!
   Jedna malo konkretnija informacija jeste da postoji velika šansa da se starosna granica poveća na 67 godina u narednih par godina, ali verovatno će ponovo biti bar nekog uvoda pa će biti vremena za podnošenje zahteva pre nego što se to ozvaniči.
   Kad je reč uopšte o odlukama kada se isplati ići u penziju, to zahteva daleko više informacija i iskustva. Npr. u SAD je uobičajeno, a postoji i kod nas, posebno zanimanje finansijski savetnik (sa jednim povremeno sarađujemo), koji pregleda kompletne prihode i rashode pojedinaca ili porodica, pa prema tome pravi plan ličnih finansija. Jednom smo imali slično pitanje, pa Vam možda bude zanimljiv i taj naš odgovor ovde.
   Sve najbolje, i puno mudrosti i SREĆE u odluci Vam želimo! I zdravlja i dugovečnosti da Vam se bilo koja odluka isplati!
   P.S. Bacite pogled na linkove u ovom odgovoru (u crvenoj boji)!

 • U penziju sam otisla 01.06.2014.sa 35 g.i 8 m radnog staza. Danas sam dobila resenje po kom treba da vratim izvesnu sumu novca<naime zasto se za 2014.godinu uzima cela zarada za tu godinu ako sam ja otisla 01.06.2016, Zar se I tu ne koristi taj period vec cela godina. Molim vas da mi pojasnite.

 • Postovana, izvinjavam se na nejasnom prethodnom objasnjenju. ja sam 01.06 2014. dobila privremeno resenje (bez 2014.g) I primam penziju vec 10 meseci. Danas sam dobila konacno resenje gde je prikazana zarada u 2014., odnosno do 01.06.2014. Ali mi nije jasno , ako sam otisla u penziju 01.06.2014. I do tog datuma primala platu I placala doprinose,zasto se tih 5 meseci zarade ne stavlja u odnos sa prosecnom zaradom u republici za tih 5 meseci vec uzimaju zaradu u Republici za celu 2014. na taj nacin je licni koeficijent znatno I nerealno umanjen. Hvala unapred

 • kakva je situacija sa osiguranicima koji imaju nas i inostrani staz ; to jest ja imam 36 godina staza u sebiji i 4 g u italiji , kakav je moj status sto se tice italijanskog dela penzije , dali ga dobijam paralelno sa ostvarivanjem nase penzije s obzirom da imam 59 godina . zahvaljuje unapred

  • Poštovani, svaku penziju ostvarujete i dobijate nezavisno – ako ste po zakonima obe zemlje ispunili sve potrebne uslove. Ako ste uslove ispunili samo u jednoj državi, dobijate penziju po njenim propisima koja vam pripada.

 • Godište sam ’61.
  Imam 34 godine i 2 meseca radnog staža, sa 18-im martom 2015.
  Koji je očekivani datum za prevremenu penziju? Hvala!

 • Postovani, posto radim u skoli kao sekretar i imam zaposlenog koji je radio 2 meseca sa 60 posto radnog angazovanja, da li mu u radnu knjizicu upisujem 2 meseca ili ne?

  • Poštovani, što se nas tiče upišite mu i tri! :) Ali mi nismo zvanična adresa na kojoj možete dobiti i zvaničan odgovor. Najbolje da se obratite kolegama iz Fonda PIO.

 • Postovanje,trenutno imam staz 36 god. i 5 meseci sa benifiijom koja je dva meseca na godini staza.Zanima me dal ostvarujem pravo na penziji sa 55 god. starosti koje punim 29.12.2018 god. Unapred hvala.

 • Postovani! Predao sam zahtev za penziju 16decembra prosle godine.U Srbiji imam 34 godine radnog staza a u madarskoj 1godinu rada i pet godina fakultete koji su oni priznali u penzijski staz.Madari su priznali sa fakultetom koji sam ovde pohadao u Novom sadu2291dan penzijskog osiguranja po njihovom.Zahtev mi je odbijen jer Srbija nije priznala godine fakulteta iako sam se licno raspitao i te godine madari placaju po minimalnoj osnovi kad budem stekao pravo kod njih na penziju.Po madarima trebala je Srbija da prizna i te dane koji su poslati pod kodom 3.Da li su pravilno postupili jer mi u Budimpesti rekli da treba da to priznaju. Pozdrav

 • Imam 40,2g staža i 60,6 g. života….pojasnite mi u koju penziju mogu da idem i hoću li imati trajno umanjenje penzije….Pozdraav Milijana

 • Ja mora da zivim u nekoj drugoj Srbiji . Moje penzionisanje ne zavisi od og radnog staza vec od volje poslodavca tj, prerduzeca koje nece da uplati doprinose i nema te sile koji ce ga naterati. Uslov za penziju sam stekao jos polovinom 2013 godine Preduzece mi duguje 65 minimalna licna dohodka zivim od milostinje familije.Sesta je godina kako gazim po ivici zileta ubiti se ili nastaviti sa mukom, dusevnoj patnji, i bedom. Sada kad imam 43 god. staza ne sleduje me ni socijalni program koji su radnici mog preduzeca dobili. U centru za socijalni rad kazu nemas prava na socijalu u radnom odnosu si. Volim ja Srbiju ona mene ne voli.

 • Poštovani,
  ako je u Vasem domenu, 01.01.2026. godine sticem pravo na prevremenu penziju. Da li imam pravo od 01.01.2024. godine na novcanu nadoknadu preko nacionalne sluzbe za zaposljavanje?
  Pozdrav i hvala!

  • Poštovana Marija, do 2024. godine ima još 9 godina za promenu zakona, i prosto nismo sigurni da li se šalite il ste ozbiljni sa ovim pitanjem.

   • Nadala sam se da ste Vi ozbiljni u odgovorima. Znam ja koliko ima do 2024. godine. Naravno da svi postavljamo pitanja i nadamo se odgovorima po sadasnjem Zakonu.

    • Devet godina ranije bila je 2006. godina. Znate koliko se stvari promenilo od tada do danas. Sa takvim iskustvom teško je poverovati da neko ozbiljno pravi planove i računa na državu za još devet godina u budućnosti. Vrlo smo ozbiljni sa odgovorima. Da smo odgovorili ono što ste tražili od nas, to bismo smatrali neozbiljnošću.

 • u februaru 2016 .godine imaću 38 godina radnog staža da li ću moći da preostale dve godine do 40 god radnog staža budem na tržištu rada imam 58 god života

 • pocela sam sa radom 1986 godine imam dvoje dece za prvo sam dobila 7.mas. i 5. dana kao porodiljsko dok nisam pocela da radim , raim u zdravstvu pa me zanima dali ima neke povosti za prevremenu penziju za zdravstvene radnike inace imam 50godina i 30 godina staza

  unapred hvala

  • Poštovana, uslovi su isti za sve, samo je pitanje ako neko ima beneficirani koji mu se računa više u staž.

 • dali postoji mogucnost sakupljanje godina radnog staza. Imam deset godina radnog staza u srbiji i 10 god radnog staza u Italiji.

 • Radila sam od 1975 god u jednjednoj firmi. Sad firma ne radi.na birou sam do avgusta kada punim 40 godina staza.da lli u avgustu mogu da odem u penziju ili treba da se do plate te 2 godine..unapred hvala

  • Poštovana, na ovoj stranici imate nekoliko linkova (tekst u crvenoj boji) i na njima pronađite sve potrebne informacije – Penzija po novom zakonu
   Naime, važne su i godine života, jer one određuju da li možete u starosnu ili prevremenu.

 • Poštovani, od 15.10.2014. godine utvrđen mi je trajan potpuni gubitak radne sposobnosti za profesionalnu vojnu službu, kao posledica povrede na radu (ranjavanje), i od 1.4.2015. godine sam u invalidskoj penziji na osnovu člana 25. stav 1. Zakona o PIO. Da li se licima koji su u invalidskoj penziji zbog povrede na radu ( u mom slučaju ranjavanje) umanjuje penzija po osnovu Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija?

  • Poštovani, odlično pitanje, ali nažalost, nismo sigurni, morate proveriti u PIO. Znamo da je u najavama smanjenja penzija podrazumevano da se radi o svim penzijama (porodičnim, starosnim, invalidskim), pa pretpostavljamo da je to sprovedeno i u praksi. Smanjenje se odnosi samo na penzije preko 25.000 dinara.

 • Da li mogu otici u licnu penziju sa 59 godina starosti i 31 god.radnog staza, od kojeg staz u FBih i Srbiji. Prebivaliste mi je u Sapcu. Molim odgovor. Hvala!!

 • Imam 41 godinu i 12 godina radnog staza. Prema racunanju nemam pravo na prevremenu penziju i treba da je ocekujem tek u 65.oj godini. Da li uplacivanjem radnog staza mogu steci uslov za prevremenu penziju?

  • Ne vidimo razlog zašto ne biste mogli da sami sebi uplaćujete staž. Pitanje je samo da li Vam se isplati.

 • vojni penzioner sam od 2010 Penzija je obracunata po zadnjoj plati Imam li prava da se penzija obracuna kao i civilima za minule godine ida li vazi propis da se moze vojnim penzionerima racunati od 1996 godine ako je povoljnija varijanta unapred hvala

  • Poštovani Aleksandre,
   Za pitanja je najbolje da se obratite PIO fondu preko njihovog Kontakt-centra. Podatke možete naći na linku ovde. Mi smo medij koji prenosi informacije, ali za konkretna pitanja ovog tipa ne bismo mogli da dajemo odgovore, a i na takve odgovre, budući da bi dolazili od medija, a ne relevantne institucije, ne biste mogli ni da se oslonite u odlučivanju.

 • Rodjena sam 17.09.1955.god, pocela da radima 25.09.1979.
  Kada ispunjavam uslov za starosnu penziju?

  • Poštovana,
   Pitanje ste postavili upravo na stranici na kojoj se nalazi i detaljno objašnjenje i link ka sajtu koji izračunava umesto Vas datum Vašeg penzionisanja.
   Pratite link i tamo unesite svoje podatke.
   Pozdrav!

 • Kakvo produženje od 6 meseci za žene? Ako ove godine ženama treba radni staž 36 godina i 4 meseca , a iduće 37 godina , kakva je to matematika i Vlade i svih koji je prenose da je produženje 6 meseci??????

 • postovani , moj muz radi u mupu od 1983. godine i sada ce biti proglasen tehnoloskim viskom.. Inace je rodjen 1964. Godine.. Po nasoj proceni ima oko. 32 godine radnog staza i 10 godina beneficiranog radnog staza. Ono sto nikako ne razumem koliko je njemu ostalo do penzije ako dobije otkaz.. Imam par pitanja:
  1)Da li ce za njega vaziti granica od 55 godina iako u tom trenutku nece biti zaposlen u mupu?
  2) da li beneficirani staz ulazi u tih 45 god radnog staza za penziju bez obzira na godine starosti ili ne? Tj.. Da li on ima sada 42 god staza i fali mu tri do pune penzije, ili mu fali 8 do prevremene starosne…. Nista ne razumemo, unapred hvala na pomoci…

  • Poštovana, sa 32 + 10 godina trebalo bi da mu nedostaje tri godine staža za starosnu punu penziju od 45 godina staža. Ali ako nema pun staž verovatno mora da čeka starosnu granicu od 65 godina života – ako je do tad ne pomere na 67. Potražite kontakte najbližeg PIO gore u pretrazi na našem sajtu jer su oni jedini relevantan pouzdan izvor.
   PS Čak i ako ima uskoro pravo na prevremenu, čini nam se da je mlad i da je greota da pristane na smanjenje. Sa druge strane, doprinose ne može posle da plati retroaktivno, a ako uplaćuje minimum onda može takođe znatno da umanji prosek za penziju.

 • Ukoliko ne odem u starosnu penziju dana kada punim 61.godinu u drugoj polovini 2016.god.(septembar), koliko bih još trebalo da radim , odn. da li bih mogla da ostvarim peziju do kraja 2016.god.?

  • Uslovi se menjaju na Novu godinu, pa bi neki rok verovatno bio 30. decembar, potražite na Penzinu pretragom na tu temu jer je važno da ne bude npr. 31. decembar

 • Sledeće godine ću ispuniti uslov za starosnu penziju ali mi do 15 godina staža nedostaje mesec dana (nisam radila poslednjih 10 godina). Da li postoji mogućnost da sama uplatim doprinose za tih mesec dana?

  • Poštovana, možete uplatiti doprinose, ali ne retroaktivno. To je sad biste morali uplatiti mesec-dva da ispunite uslov po godinama staža osiguranja. Najbolje je da proverite u Fondu PIO (kontakti na linku), da negde ne pogrešite u računici za malo pa da se pojavi veći problem.

 • Da li će mi biti veća penzija sa 65godina i 35god radnog staza ili da idem u invalidsku penziju sa 63god i 35god radnog staža

  • Poštovani, nismo sigurni da tačan odgovor možete dobiti i u PIO, ali možete probati da pitate njih. U kategoriji Tefter gore možete naći i njihov kontakt telefon.

 • I Vi ste Postovani, kada dajete ovako dobre informacije.
  Otisla sam u starosnu penziju 18.11.2015g. I dobila privremeno Resenje sa odredjenom vsinom penzije. Novi radni odnos sam zasnovala 19.11.2015g. Da li mogu da istovremeno primam i penziju i licni dohodak, bez obaveze da mi PIO ili novi poslodavac obezbedjuju zdravstvenu zastitu, vec po mom izboru.
  Cula sam da neki primaju i penziju i platu, pocevsi od poslanika.
  Hvala Vam.

  • Poštovana, preporučujemo da pogledate ovde o zaposlenju u penziji. Verujemo da ćete u tom tekstu naći ključne informacije.

 • Postovani, otac mi je imao mozdani udar, ima 38 godina radnog staza, sada me zanima koja je najbolja varijanta po njega sto se tice finansija, da li je dobro da ode u invalidsku penziju, ili da se vrati na posao uzme godisnji odmor i uzme otpremninu? inace po meni on je delimicno sposoban za posao, medjutim njegov doktor opste prakse smatra da ce ga komisija poslati u invalidsku penziju, u tom slucaju da li ce ta penzija biti manja od redovne penzije (sa 40 godina staza)? molim vas recite mi koja je najbolja varijanta?

 • Ispunjavanjem 65.god zivota primalac invalidske penzije prelazi u status starosne, interesuje me dali se menja iznos penzije koju primamsada kao invalidski penzioner. Hvala unapred.

 • Poštovani,
  ljubazno molim za vaš odgovor.
  Obzirom da sam u tri kompanije u kojima sam radio imao beneficirani radni staž a da pritom nisam u ukupnom zbiru imao 2/3 staža pod beneficijama, interesuje me da li prema članu 20 Zakona o PIO imam pravo na umanjenje odbitka koji se obračunava za slučaj da imate 40 godina radnog staža a da pri tom nemate 65 godina života već konkretno u mom slučaju 60.
  U JNA sam radio 8 godina i tu je dodato još 2 godine i tri dana beneficija.
  U EPS-u mi se pod beneficijama računa 6 godina i 9 meseci
  u NIS-u, 15 dana
  Dakle ukupan broj godina koje sam proveo pod uslovima za beneficije je 8+6,9+0,015, što je nepunih 15 godina i interesuje me da li po tom članu 20 imam prporcionalno smanjenje odbitka zbog starosti ili ne (imam 40 god.radnog staža i 60 god. starosti).

  Srdačno vas pozdravljam i molim za odgovor.

  • Poštovana, sve informacije vezano za penzije možete naći na sajtu u kategoriji “Moja penzija“.
   Tu imate i linkove za beneficirani radni staž, i linkove za Zakon o radu i Zakon u PIO.
   Obratite pažnju i na Zakon o PIO, članovi 20, 43, 43a.
   Sve detalje morate pitati u PIO (ovde nađite kontakt najbližeg).
   Razumemo šta nas pitate, ali ne znamo kako oni to u Vašem slučaju računaju. Samo možemo da pretpostavimo da sa 40 godina staža imate pravo na prevremenu penziju, a zbog beneficiranog staža normalno je da imate manje godina. Uostalom, imate i dovoljno godina života za prevremenu penziju (pogledajte ovde).

 • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o PIO osiguranju, član 5-‘.. ako osiguranik ima NAJMANJE 2/3 RADNOG STAŽA KOJI SE RAČUNA KAO BENEFICIRANI RADNI STAŽ’.

  Dakle, odvratno..eto čime se bave dokoni neradnici u skupštini Srbije i Vučićeva kamarila, koja nikad nije podigla ništa teže od kašike u životu i nema pojma zašto se računa beneficirani radni staž, već gleda da po diktatu svojih EU sponzora na svaki način ošteti građanina.
  Vama u svakom slučaju HVALA na informacijama.

 • Postovani,
  uplacivao sam za penziju 21god, 04 mes i 25 dana , kada je doslo resenje dobio sam da je penzija 13 454.11 din , jer sam se bavio sezonskim radom, pa je u nekim godinama bila uplata samo po nekoliko meseci. tako da je godisnji koeficijent bio cak i 0.058. Imam li pravo na zalbu i po kojoj osnovi/ dajem vam primer god .obracuna za 2011. god.
  2011 02m 05d 37250.50 zar. 632 796.00 pr.god.zarada 0.058867 godisnji koeficijent

 • Postovani dana 31.8.2016 dobio sam resenje o penzionisanju imam 65 godina i 40 staza.Dobio sam privremeno resenje o visini penzije jer kako je navedeno nije uracunata 2015 i 2016 godina.Kada mogu ocekivati konacno resenje.

 • Poštovani, 19.01.2017.god. punim 63 godine a tad ću imati 41godinu-6 meseci i 19 dana radnog staža. ZANIMA ME PO KOM OSNOVU ĆE MI BITI UMANJENA PENZIJA. Po onom od 0,34% x 24 meseca (samo) ili još po nečemu jer bi puna penzija bila preko 40.000-48.000 dinara? Zahvaljujem se!

 • Postovani,
  Po planu restrukturiranja firme proglasen sam trhnoloskim viskom.Program koji je sprovela firma zavrsava se 20.januara 2017.a ja prvi uslov za odlazak kod NZS sticem 28.januara 2017.Tada navrsavam 63.god. Sta da radim da ne bih izgubio pravo na novcanu pomoc 0d 24 meseca.
  Hvala unapred i srdacan pozdrav

  • Ne razumemo najbolje pitanje, ni šta je to “uslov za odlazak kod NZS”. Ako mislite na program dvogodišnje isplate u godinama pred penziju, najbolje da odete u NSZ i vidite koja prava imate i šta treba da uradite da biste ih ostvarili.

 • Proveo sam u jna osam godina od 1984 do 1992 godine na teritoriji Srbije. Zanima me da li PIO pribavlja taj prosek ili se primenjuje odredba na period 70-92g. prosečna neto.

 • Postovani,
  ako 08.10.2017.g.punim 65.godina života, da li mi u firmi sa tim datumom
  treba da odjave ili sa 09.10.2017.g pošto idem u penziju?
  Veliko hvala

  • Poštovana Vesna,
   Najbolje je da računovodstvo firme u kojoj radite pozove PIO fond da se sa njima konsultuju. Oni su merodavni. Mogu pozvati prvo njihov Kontakt-centar, a oni će im ili dati informaciju/e ili ih uputiti dalje ako bude potrebno.
   Želimo Vam da dugo u zdravlju uživate u penziji.

 • Imam 50 godina starosti i pre 2 godine sam operisao maligdni tumor mekog tkiva Liposarkom. Od tada se neprekidno nalazim na bolovanju a na kontrole odlazim periodično (prvih godinu dana na 3 meseca a sada na 6 meseci, po odluci onkološkog konzilijuma). Prilikom odlaska na onkološki konzilijum u obavezi sam da prethodno izvršim snimanje ultrazvukom, skenerom magnetnom rezonancom i da dostavim laboratorijske analize. Nakon svake kontrole konzilijum donosi stručne odluke o daljem postupanju i toku lečenja. Od momenta operacije u predelu prepona nogu su mi se pojavile limfne žlezde reaktivnog tipa koje često stvaraju nesnosne bolove usled kojih sam prinuđen da koristim lekove protiv bolova. Limfne žlezde su promenljive veličine a posebno se uvećavaju kada se krećem, usled čega se i povećava njihova veličina. Imam osećaj da kada se uvećaju, da vrše pritisak na neki nerv pri čemu nisam u stanju da dovoljno pružim korak i osećam bol, te me tako ograničavaju u kretanju. Obzirom da je Liposarkom bio veličine 13x6cm urađen je veći rez na desnoj nozi, odnosno desnoj ingvinalnoj regiji zbog čega nakon operacije osećam utrnulost spoljašnjeg dela noge u predelu od butne kosti do kolena, odnosno imam osećaj da to nije moj deo noge nego drvo. Nakon operacije sam pretrpeo strašan stres usled straha od smrti te sam periodično imao kao posledicu psihičkog stanja, gušenje i nedostatak vazduha koje i sada trpim ali je nešto ređe nakon duže primene lekova koje mi je prepisao neuropsihijatar. Takođe sam nakon operacije zbog prirode bolesti i njenog lečenja bio prinuđen da promenim način ishrane i to: izbacio sam u potpunosti sve mlečne proizvode, sve vrste mesa osim skuše koju koristim jednom do dva puta mesečno, izbacio sam u potpunosti šećer i sve proizvode od šećera, zakiseljenu hranu, beli hleb, zasoljenu hranu, konzerviranu hranu, hranu sa emulgatorima i konzervansima, gazirana i alkoholna pića, . Pored toga koristim preparate alternativne medicine i uglavnom sirovu hranu, mahunarke, koštunaste plodove, voće i povrće. Zahvaljujući ovom smatram da sam uspeo da još uvek ostanem živ.
  Priznajem, ovakav način života je veoma težak, skup i naporan, a to znamo samo ja i moja porodica i ne bih poželeo da se nikom ovako nešto dogodi. Ja su u vezi posla i dalje vodim u statusu lečenja jer je Liposarkom maligni tumor koji može da daje udaljene metastaze, odnosno promene koje mogu dugo vremena da budu bez ikakvih simptoma i znakova. Najčešća lokacija metastaza ovih tumora su pluća i jetra.
  Samim tim status izlečenja moje bolesti je neizvestan iako ja pokušavam da psihički budem čvrst i jak.
  Obzirom da sam lice sa benificiranim radnim stažom zapošljeno u bezbedonosnim strukturama Srbije, koje se nalazi u statusu lečenja, smatram da bi moj povratak na poso bio sa tragičnim završetkom iz razloga što je posao u ovoj službi izuzetno stresan a takođe i sada nametnuti način ishrane i života nakon operacije ne bi mogo da sprovodim, pa samim tim ne bih bio u mogućnosti da ispoštujem postojeću bolest, čime bi pretpostavljam najverovatnije ista uznapredovala.
  Molim vas da mi kažete sledeće:
  1) da li imam prava na odlazak u invalidsku penziju,
  2) koliko ona iznosi od osnovne plate (jako me interesuje jer od toga treba da se lečim, hranim i izdržavam maloletnu decu),
  3) kako se obračunava visina invalidske penzije za pripadnike bezbedonosnih struktura sa benificiranim stažom i uvećanim stažom (mislim na duplirani staž u toku ratnih dejstava). Primer: kada je efektivni staž 24 godine, penzijski staž 29 godina, 1 godina uvećani – dupli staž i navodim primer plate od 40.000 dinara.
  Unapred se zahvaljujem.

  • Poštovani,
   Na ova pitanja Vam odgovor ne bi dala ni nadležna insitucija – PIO fond, te ne možemo ni mi.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija