Kako do penzije? Moja Penzija

Invalidska penzija u Srbiji – Kako, koliko, kome? (VIDEO)

S obzirom da je invalidska penzija jedna od tema za koju se čitaoci Penzina prilično interesuju, donosimo ovaj kratki pregled svih osnovnih informacija o invalidskim penzijama koje treba imati pre nego što podnesete zahtev…

Izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju 2003. godine drastično su pooštreni uslovi za dobijanje invalidske penzije. Danas je ovu penziju moguće dobiti samo ako osiguranik ostane bez bilo kakve mogućnosti da obavlja bilo koji posao, a ne samo onaj koji do povrede ili bolesti obavljao.

Zato smo u videu od 6 minuta izdvojili za vas najosnovnije činjenice, izvode zakona, statistike i procedure za dobijanje invalidske penzije. Pogledajte:

Ako iz bilo kog razloga ne možete da pokrenete video, možete ga pogledati i direktno na YouTube-u (na linku)

Jedno od najčešćih pitanja koje čitaoci postavljaju Penzinu u mejlovima, u komentarima na sajtu, u porukama i komentarima na Fejzbuku, svodi se ukratko na: Mogu li dobiti invalidsku penziju?

Invalidska penzija danas se dobija daleko teže nego nekad, a u ovom videu možete saznati i zašto je to tako:

 • Šta Zakon o PIO, u poglavlju 2, kaže o invalidskim penzijama?
 • Kako Zakon o PIO definiše invalidnost, povredu na radu, gubitak radne sposobnosti, profesionalnu bolest…
 • Koji su uslovi za sticanje invalidske penzije?
 • Kada je najranije moguće dobiti invalidsku penziju, i pod kojim uslovima?
 • Sva dokumentacija uz zahtev za invalidsku penziju?
 • Statistika invalidskih penzija u Srbiji

Zakon o PIO invalidsku penziju, uslove za sticanje prava na invalidsku penziju, i okolnosti pod kojima se može dobiti invalidska penzija, opisuje u članovima: 21, 22, 23, 24, 25 i 26.

Pogledajmo šta tačno piše u ovim članovima Zakona o PIO

2. Invalidska penzija

Član 21*******

Invalidnost postoji kad kod osiguranika nastane potpuni gubitak radne sposobnosti, odnosno kad kod profesionalnog vojnog lica nastane potpuni gubitak sposobnosti za profesionalnu vojnu službu, zbog promena u zdravstvenom stanju prouzrokovanih povredom na radu, profesionalnom bolešću, povredom van rada ili bolešću, koje se ne mogu otkloniti lečenjem ili medicinskom rehabilitacijom.

Član 22

Povredom na radu, u smislu ovog zakona, smatra se povreda osiguranika koja se dogodi u prostornoj, vremenskoj i uzročnoj povezanosti sa obavljanjem posla po osnovu koga je osiguran, prouzrokovana neposrednim i kratkotrajnim mehaničkim, fizičkim ili hemijskim dejstvom, naglim promenama položaja tela, iznenadnim opterećenjem tela ili drugim promenama fiziološkog stanja organizma.
Povredom na radu smatra se i povreda prouzrokovana na način iz stava 1. ovog člana, koju osiguranik – zaposleni pretrpi pri obavljanju posla na koji nije raspoređen, ali koji obavlja u interesu poslodavca kod koga je zaposlen.

Povredom na radu smatra se i povreda prouzrokovana na način iz stava 1. ovog člana, koju osiguranik pretrpi na redovnom putu od stana do mesta rada ili obrnuto, na putu preduzetom radi izvršavanja službenih poslova i na putu preduzetom radi stupanja na rad, kao i u drugim slučajevima utvrđenim zakonom.

Povredom na radu smatra se i oboljenje osiguranika koje je nastalo neposredno ili kao isključiva posledica nekog nesrećnog slučaja ili više sile za vreme obavljanja posla po osnovu koga je osiguran ili u vezi s njim.

Povredom na radu smatra se i povreda prouzrokovana na način iz st. 1. do 4. ovog člana, koju osiguranik pretrpi u vezi s korišćenjem prava na zdravstvenu zaštitu po osnovu povrede na radu i profesionalne bolesti.

Član 23

Povredom na radu smatra se i povreda prouzrokovana na način predviđen u članu 22. ovog zakona koju osiguranici pretrpe učestvujući:

 1. u akcijama spasavanja ili odbrane od elementarnih nepogoda ili nesreća;
 2. u vojnoj vežbi ili u vršenju drugih obaveza iz oblasti odbrane zemlje utvrđenih zakonom;
 3. na radnom kampu ili takmičenju (proizvodnom, sportskom i dr.);
 4. na drugim poslovima i zadacima za koje je zakonom utvrđeno da su od opšteg interesa.

Član 24

Profesionalne bolesti, u smislu ovog zakona, jesu određene bolesti nastale u toku osiguranja, prouzrokovane dužim neposrednim uticajem procesa i uslova rada na radnim mestima, odnosno poslovima koje je osiguranik obavljao.

Profesionalne bolesti, radna mesta, odnosno poslovi na kojima se te bolesti pojavljuju i uslovi pod kojima se smatraju profesionalnim bolestima, u smislu stava 1. ovog člana, utvrđuju ministar nadležan za poslove penzijskog i invalidskog osiguranja i ministar nadležan za poslove zdravlja, na predlog fonda.

Član 25

Osiguranik kod koga nastane potpuni gubitak radne sposobnosti, stiče pravo na invalidsku penziju:

 1. ako je invalidnost prouzrokovana povredom na radu ili profesionalnom bolešću;
 2. ako je invalidnost prouzrokovana povredom van rada ili bolešću – pod uslovom da je gubitak radne sposobnosti nastao pre navršenja godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju utvrđenih u članu 19. tačka 1) ovog zakona i da ima navršenih pet godina staža osiguranja.

Član 26

Osiguranik kod koga je invalidnost, prouzrokovana bolešću ili povredom van rada, nastala pre navršene 30 godine života stiče pravo na invalidsku penziju:

 1. kad je invalidnost nastala do navršene 20 godine života – ako ima godinu dana staža osiguranja;
 2. kad je invalidnost nastala do navršene 25 godine života – ako do nastanka invalidnosti ima najmanje dve godine staža osiguranja;
 3. kad je invalidnost nastala do navršene 30 godine života – ako do nastanka invalidnosti ima najmanje tri godine staža osiguranja.

Za podnošenje zahteva za invalidsku penziju potrebno je:

 • popunjen obrazac zahteva
 • predlog lekara opšte prakse overen od nadležne komisije pri domu zdravlja.

Napomena: Komisija pri domu zdravlja ne ocenjuje zdravstveno stanje osiguranika već samo potvrđuje posedovanje minimuma medicinske dokumentacije koja je potrebna za pregled lekara veštaka.

Za detalje o potrebnoj dokumentaciji i druge informacije vezano za pojedinačne slučajeve (inostrani penzioneri, osiguranici iz bivših republika SFRJ, mogući načini primanja invalidske penzije, itd) pogledajte video iznad u ovom tekstu.

U videu iznad možete pogledati i:

 • Šta ako vam odbiju zahtev za invalidsku penziju?
 • Ako Koliko često ste obvezni da idete na kontrolne preglede?
 • Koliki je bio udeo invalidski penzija u ukupnom broju penzija od 1960-ih do danas?
 • Kolika je prosečna invalidska penzija u Srbiji?
 • Koji su najčešći razlozi da neko danas dobije invalidsku penziju?
 • Koliko danas ima invalidskih penzija?
 • Koliko zahteva za invalidsku penziju bude prihvaćeno?


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

84 Comments

Click here to post a comment
 • Postovani,
  Nekada je invalidska penzija bila povoljnija od starosne, ali u poslednje vreme prica se da to vise nije slucaj i da su sada invalidske nize nego starosne, odnosno, da se primenjuju neka umanjenja. Meni fale 2.5 godine do starosne, a imam dobru sansu za invalidsku, pa me zanima da li mi se vise isplati da sacekam 2.5 godine (ukoliko bi invalidska bila niza) ili da se odmah prijavim za invalidsku.
  Unapred hvala!

  • Poštovana,
   Niko, ama baš niko, Vam ne može dati odgovor na to pitanje. U obračunu same starosne penzije, mnogo je varijabli i da sada treba da Vam se da procena, a kamoli za dve i po godine. Ako bismo nekom davali neki savet, on se nne bi odnosio na visinu penzije, jer to u Srbiji ne možete znati dok ne dobijete rešenje, već bi se odnosilo na druge aspekte. Koliko Vam je teško da radite, koliko to iscrpljuje Vaš organizam? Nekada novac nije presudan faktor. Džaba i veća penzija ako potpuno urušite svoje zdravlje (pa se višak novca da za lekove i lekare). Znamo da je i mala razlika u mesečim primanjima bitna skoro svakom građaninu Srbije, ali Vam zaista ne možemo dati odgovor na Vaše pitanje niti Vas možemo uputiti na nekog ko može. Nadamo se da ćete doneti odluku koja je u Vašem interesu.

 • U maju mesecu izlazim po drugi put na invalidsku komisiju. Posto raim u EPS-u a imam ugradjeni pejsmejker, sa kojim ne smem raditi blizu struje, magnetnog polja i jos dosta toga, nadam se penzionisanju. Interesuje me da li se i za invalidsku penziju vrsi umanjenje za godine i radni staz.Imam 33 godine staza i 56 godina zivota. Hvala

  • Poštovani, invalidska je invalidska, umanjenje je za starosne penzije. Tako bi trebalo, ali najbolje i to sve da proverite u PIO.

 • imam operisana oba kuka, trenutno na birou i primam nadoknadu koja ističe u maju 2016g, do starosne penzije treba mi godinu i pet meseci. sa 35g radnog staža, imam li pravo na invalidsku penziju do sticanja prava na starosnu penziju.

  • Morate se obrati nadležnim institucijama. Portal Penzin je medij koji prenosi tekstove i vesti vezane, između ostalog, i za pitanja iz oblasti PIO, ali nikako nismo adresa za ovu vrstu pitanja.

 • postovani
  operisan sam na vratnu kicmu , posle cegs ne bih smeo da dizem teret ili da obavljam tezi fizicki posao niti da se saginjem u vratnom delu .po nanimanju sam mesar i radim kao mesar u mesari gde mi obradjujemo meso pravimo i neke preradjevine a i usluzujemo kupce ,imam 58 godina i 38 god. staza dali postoji mogucnost invalidske penzije , posto ja ne mogu da obavljam gore navedeni posao u potpunosti a na laksi posao da me stave ne postoji mogucnos
  sa postovanjem,hvala unapred na odgovoru

  • Poštovani,
   Treba da se obratite PIO fondu. Mi, u redakciji portala Penzin, ne možemo da dajemo odgovore ovog tipa. Za to je ovlašten jedino Fond PIO.
   Želimo Vam sreću u nalaženju najboljeg rešenja za Vaše zdravlje i Vaš budžet.

 • Molim vas da mi kazete da li imam pravo na naknadu za telesno ostecenje, posto sam vec duze penzioner. Ja imam tesku auto imunu polineuropatiju, masivnu osteo sintezu i kracu nogu i hronicne bolesti kicmenog stuba (jedan disk je vec izvadjen) itd.

 • Molim da mi odgovorite,
  da li znate koji je siguran penzioni privatni fond ili neki fond za osiguranje života,
  Redovna penzija će mi biti nekorektno mala zbog stalnog finansijskog umanjenja ličnih koeficijenata,jer je fond Pio osiromašen,a ja ga nisam oštetila niti otuđivala nego redovno punila.
  Ne želim da živim prosjačkim životom,jer je neko radio u korist naše štete.Zato bih rado uplaćivala u privatni fond,čak i inostrani u nekoj sigurnoj ustanovi,da u periodu ,starosti i nemoći ne živim kao bednik ili neko ko je unižen,jer sam mnogo radila imam visoko obrazovanje na cenjenom fakultetu,ne želim da budem ponižena.

  • Ne znamo ni za jedan valjan privatni penzioni fond, jer da neki od njih ovde nešto valja do sada bi se oglasio na Penzinu :)

 • Postovani.Ja imam deformitet oba dva stopala od rodjenja.Do 20-god rodjena imao sa 6 operacija i rekli su vise nemogu nista da urade jel do tad raste noga.Sad imam 51-god i do 5-god unazad sam radio ali vise noge ne drze,uradim 5-6 koraka i moram da stanem.U medjuvremenu sam dobio i infarkt,stavljeno mi je tri stenda.Pitanje:posto moja bolest nije povreda na radu,niti profesionalna bolest (posto sam rodjen sa invaliditetom),koja su moja prava za sticanje invalidske penzije,posto sam nesposoban za rad.Imam 28-god radnog staza.Hvala unapred za savet.

  • Poštovani, za invalidsku penziju morate se obratiti Fondu PIO. Ako njihova lekarska komisija, prema nalazima svih lekara do tada i prema sopstvenim kriterijumima odredi da invalidnost ispunjava uslove, onda možete ostvariti pravo na invalidsku. Ali niko (osim njih) ne može vam garantovati ishod.

 • Postovani, bolujem od multiple skleroze. Imam 35 godina i 9 godina radnog staza. Pokretna sam ali imam problem sa mokrenjem sto mi otezava normalno funkcijonisanje. Koje su moje sanse za odlazak ubinvalidsku penziju? Hvala.

  • Poštovana,
   Morate se obratiti PIO fondu, njihovoj pravnoj službi ili nekom stručnjaku (van RF PIO) za oblast PIO. Mi ne možemo da procenimo Vaše šanse. Treba da proverite koje su Vam sve opcije na raspolaganju. Skrećemo Vam pažnju i na Član 58 Zakona o PIO:
   Staž osiguranja sa uvećanim trajanjem računa se i osiguranicima koji su na radu, po osnovu koga su bili obavezno osigurani, proveli radeći u smislu člana 47. kao: osiguranici s telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do šeste grupe, civilni invalidi rata od prve do šeste grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije ili srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, od paraplegije i cerebralne i dečije paralize i od multipleks skleroze.

   Osiguranicima iz stava 1. ovog člana svakih 12 meseci efektivno provedenih na radu po osnovu koga su osigurani računa se, pod uslovima utvrđenim u članu 54. ovog zakona, kao 15 meseci staža osiguranja.

 • dobila sam odbijenicu za invalidsku penzijuu obrazlozenju stoji nije sposobna za tezak fizicki rad ,kao i za rad u losim makro i mikro bioloske uslove.Jedan od uslova nije ispunjen za stjecanje prava na invalidsku penziju iz cl.25 zakona
  Da napomenem imam asmu i HOP .FEV mi je 39%
  Zanima me sta je sporno tim clanom zakona ako mi mozete pojasniti
  Hvala!

  • Ne znamo šta je sporno u Vašem slučaju, možda imate manje od 5 godina staža, možda smatraju da nemate potpuni gubitak radne sposobnosti već samo gubitak sposobnosti za težak fizički rad i rad u lošim uslovima?

 • Molim vas za pomoc u tumacenju zakona. Moj sin je sa 7 godina imao problem sa motorikom, sa 15 godina je kategorisan kao lakse ometeno lice, sa 19 godina stanje se pogorsava biva oslobodjen od vojske, sa 24 godine rekategorisan u umereno ometeno lice. upucen na komisiju. Mi kao roditelji ga nismo odveli na komisiju vec sa 29.god smo ga zaposlili po osnovu samozaposljavanja preko NSZ pa je ostario dve godine radnog staza*nije radio, samo smo placali doprinose* U toku tih dve godine kod njega se razvila sizofrenija sa njegovih 31.godinom zivota Od tada je on na teskim antipsihoticima.
  Pitanje Da li ce on posle smrti roditelja imati prava na porodicnu penziju ukoliko sada ode na komisiju i izgubi radnu sposobnost obzirom da ima 2 godine radnog staza i 38.godina zivota. Umerena ometenost mu je utvrdjena kada je imao 24.god zivota.

  • Poštovana, ovaj slučaj prevazilazi naša znanja o ovoj oblasti. Vidimo da i Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom propisuje da sve što njime nije definisano spada pod zakone vezane za rad, penzijsko i invalidsko osiguranje, a u samom tom zakonu ova tema se penzija bilo kakva se praktično i ne pominje.
   Najbolje je da se obratite nekom udruženju koje sigurno ima više iskustva u toj specifičnoj oblasti zakona i prakse.
   Srećno!

 • Postovani, imam 15 godina radnog staza i imam mogucnost da odem u invalidsku penziju. Da li bi se prilikom obracunavanja iznosa invalidske penzije uzimao u obzir prosek mojih primanja, odnosno da li visina licnog dohotka utice na iznos invalidske penzije? Hvala na odgovoru.

  • Poštovani, najbolje da se raspitate u PIO jer ima mnogo faktora, pa ako hoće da Vam daju neki savet i da Vam urade neki okvirni proračun za razne varijante (možda ćete morati da pišete molbu).

 • IMAM DISTROFIJU RETINE,OSTECENJE VIDA PREKO 90%,5 GODINA RADNOG STAZA. DA LI ISPUNJAVAM USLOVE ZA INVALIDSKU?

  • Poštovana, možete prikupiti sve papire i predati komisiji PIO za veštačenje. Samo oni mogu da potvrde ili odbiju.

 • U INVALIDSKA PENZIJA DALI ULAZI DOPRINOS ILI SAMO STAZ TO JE MOJE PITANJE.JA SAM BILA I NISTA MI NISU REKLI NO SAMO SU ME ZAMAJAVALI

 • KO NEKO SAZNA DALI ULAZI LICNI DOHODAK,MOLIM VAS STAVITE U KOMENTAR.. U SRBIJU SAMO AKO IMATE VEZU MOZETE NESTO I DA SAZNATE.HVALA UNAPRED.

  • Poštovana,
   Prema Zakonu o PI, Član 69:
   “Za određivanje visine invalidske penzije, ako je uzrok invalidnosti povreda na radu ili profesionalna bolest, pri utvrđivanju ličnih bodova računa se 40 godina penzijskog staža.

   Za određivanje visine invalidske penzije, ako je uzrok invalidnosti bolest ili povreda van rada, pri utvrđivanju ličnih bodova, dodaju se godine penzijskog staža od dana prestanka osiguranja, odnosno ukoliko je osiguranje prestalo pre dana utvrđene invalidnosti, u odnosu na dan utvrđene invalidnosti, tako što se:

   1) osiguraniku mlađem od 53 godine života dodaje 2/3 penzijskog staža koji mu nedostaje do navršenih 53 godine života i 1/2 penzijskog staža koja nedostaje osiguraniku ženi od 53 godine života do navršenih 58 godina života, a osiguraniku muškarcu od 53 godine života do navršenih 63 godine života;

   2) osiguraniku starijem od 53 godine života dodaje 1/2 penzijskog staža koja nedostaje osiguraniku ženi do navršenih 58 godina života, a osiguraniku muškarcu do navršenih 63 godine života.

   Za određivanje visine invalidske penzije osiguraniku ženi, navršen staž osiguranja i penzijski staž iz stava 3. ovog člana, uvećava se za 6%.”
   Ukoliko Vas zanimaju i druge odredbe ovog zakona, možete ga naći ovde: Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju Republike Srbije

 • Imam ostecenje sluha od rodjenja 97,6 posto i otezan govor.imam 33 godine i vodim se na biro devet godina i nijednom radni staz.imam li pravo na invalidsku penziju ?

 • Šifra bolesti C50.9 operisana,32 zračne terapije.Imam li pravo na invalidsku penziju? Imam 55 god i 15,5 god staža HVALA

  • Poštovana, morate videti sa Vašim lekarima da sakupite svu dokumentaciju, pa predate, pa PIO komisija određuje. Niko drugi Vam to ne može reći pouzdano.

 • Postovani,moja majka ima invaliditet 100posto,radnog staza 13 godina i i 5meseci.Zahtev za penziju podnela je sa 61 godinom i 5 meseci zivota.Odbili su joj zahtev jer je napunila godine za starosnu penziju.Da li vredi da podnese zalbu sa obzirom da nije sposobna za rad a nema dovoljno godina radnog staza za starosnu penziju.

  • Poštovana, nismo sigurni kako ide u tom slučaju. Moguće da će joj ostati samo mogućnost da doplati godinu i po staža u narednih godinu i po (do potrebnih 15 godina staža) i onda da uživa klasičnu penziju.

 • moj otac ima sedamdeset godina i 12 ipo godina radnog staza ostvarenog u privredi, nije stekao starosnu penziju ,posto je srcani bolesnik od 2013 godine a od pre nekoliko meseci postao je deminentan pa muje potrebna pomoc i nega drugog lica ,dali moze da se podnese zahtev za invalidsku penziju sada o pod kojim uslovima jer de god se pojavimo naudjemo na situaciju da niko nemoze da ti da konkretan odgovor .

   • a dali je moguce treaziti povracaj uplacenih sredstava za tih dvanaest ipo godina radnog staza ,ako se zna da na osnovu zakona
    PIO fond raspolaze sredstvima koja su uplacena za penziono osiguranje ,a ta sredstva su licna na ime osiguranika i njemu je odbijano od njegovog bruto licnog dohodka ,i kako je moguce da u zapadnim zemljama covek radi tri ili cetiri godine i nema drugog radnog staza ostvarenog osim toga i prima nadoknadu to jest penziju od trideset i cetrdeset evra a kod nas drzava uzima sve to jest ono sto joj nepripada .
    \

     • Sta tro znaci ako povedemo polemiku to nisu drzavna sredstva nego direktno sredstva radnika kojima se odbija od bruto licnog dohodka ,pa zasto onda drzava jednostavno nepita ili PIO fond dali neki zaposleni ze li da dobrovoljno placa za penziono osiguranje ili da mu se isplacuie ceo licni dohodak na ruke to jest bruto dohodak sigurno biste dobili jedinstveni odgovor to jest ,DA, a ne tako na takav nacin manipulisati sredstvima koje drzava ili PIO fon nije zaradio vec dobio na upravljanje ta sredstva do odredjenog broja godina starosti,a ne da ih likvidira ili nestani i tako odredjenu kategoriju ljudi baci u polozaj gradjana drugog reda .

 • Dali je moguce iz invalidske penzije preci u starosnu ili redovnu penziju?Moj otac koristi invaludsku penziju od 60 godina starosti.Ima 34 godine radnog staza.Kome treba da se obrati?Danas ima 74 godine.Unapred zahvalni.

 • Imam 52 god i 17 god radnog staza obolela od karcinoma grla ,koje mi je ostranjeno operativnim putem i uradjena mi je traheotomija, takodje bolujem od auto imune bolesti miastenije gravis. Nalazim se na bolnickom tretmanu zracenja i hemoterapije. Radim kod privatnika koji mi redovno uplacuje doprinose. Imam li prava na invalidsku penziju?

 • Prvi put vam postavljm pitanje i prvi put sam na vasem sajtu,ne razumem vasu tvrdnju da se ponavljam.

 • imam 38 god.obolelu kicmu dijagnoza m-51.1 doktor mi je zabranio savijanje,teske poslove ,dugo sedenje fakticki sve inace radim u poljoprivrednoj apoteci gde su vrece djubra 50 kg. kod privatnika.Da li imam sanse za penziju ili skracen radni staz

  • Ne važi taj kriterijum trenutnog radnog mesta (osim za vojnike), već se definiše na osnovu opšte radne sposobnosti za bilo koji posao.

 • Poštovani, molim Vas za mišljenje.Majka je operisala srčane zaliske, od kojih je jedan bio urođena mana (nepravilan položaj) i prilikom prve operacje doktori mu nisu imali pristup jer bi za nju to bilo fatalno, dok je drugi rekonstruisan.Nakon nedelju dana urađena je i druga operacija teškom mukom i sa 10% mogućnosti da će preživeti. Nakon izlaska iz banje za rehabilitaciju, i prvostepena i drugostepena komisija joj je odredila da joj je bolovanje zaključeno i da mora da ide da radi, a doktor hirurg joj je u otpusnoj listi dao svoje mišljenje da se još 6 meseci oslobodi od teškog fizičkog rada i da se da u razmatranje o invalidskoj penziji. Moje pitanje je – da li je to ispravno i normalno i šta mi sada tu da radimo?Ona se sada baš i ne oseća dobro jer su joj parametri pogoršani nakon otpusta a radi u automobilsoj industriji IGB u Inđiji na lemljenju gde se udiše kalaj.Molim Vas za odgovor.Unapred zahvalna.

  • Poštovana,
   Znamo za takve slučajeve i, ne pišemo ovo samo kao učtivu frazu već zaista tako osećamo: veoma nam je žao.
   Vi od našeg saosećanja, znamo, nemate ništa. Ne biste imali ništa ni od našeg odgovora na Vaše pitanje: “Da li je to ispravno i normalno”.
   Mislimo da imate osnova i da bi trebalo da se žalite na odluku komisije. Međutim, mi nismo merodavni da sudimo da li osnova imate, niti smo u Vašoj koži da ocenimo šta treba raditi. Možemo Vas uputiti na one koji imaju potrebne kvalifikacije da Vam stručno odgovore na pitanje, a onda sami procenite šta je najbolje da uradite. Mi sarađujemo sa Agencijom Direkta Konsultujte njih, pa odlučite da li da ih angažujete.
   Sve najbolje Vama i Vašoj majci

  • Poštovani Nenade, invalidska penzija se dobija kada nestane sposobnost za (bilo kakav) rad, pa sumnjamo da po automatizmu može da se dobije za HIV pozitivne. Možete sakupiti dokumentaciju i podneti za komisiju PIO fonda ali…

 • Dobila sam rešenje “trajno nesposobna za rad” imam 16 god. staža .Rešenje stiglo 27.01.2017. Kolika će biti penzija? Imam li pravo na otpremninu, ako sam radila kao trgovac u prvatnoj firmi? Kolika je otpremnina?

 • postovani,imam pitanje,ukoliko inalidski penzioner potpise sa poslodavcem ugovor o delu dali je poslodavac u obavezi da placa zdravstveno osiguranje ili penzioner licno dostavlja dokaz da je osiguran po osnovu penzije i dali pio fond po saznanju da lice radi po ugovoru o delu odmah trazi preispitivanje radne sposobnosti.

  • Poštovani,
   Za osobe koje su osigurane po drugom osnovu (kao u slučaju penzionera), ne plaća se zdravstveno osiguranje. Plaćaju se, međutim, drugi doprinosi.
   Osoba koja potpiše ugovor o delu ne smatra se zaposlenom osobom. Kakav odnos u pojedinačnim slučajevima ima PIO fond prema tome, ne znamo. De facto, ta osoba ima ugovor prema kome dokazuje da je sposobna za neku vrstu rada, a PIO fond joj isplaćuje invalidsku penziju jer nije sposobna za rad.
   Ali mi nismo adresa za ovu vrstu pitanja jer nemamo pravnika koji se bavi PIO pravom i koji bi mogao da Vam odgovori tako da Vi možete da donesete odluku na osnovu toga.

 • radila sam u privatnoj firmi TRGOVAC, dobila sam rešenje za invalidsku penziju. Da li je poslodavac u obavezi da mi isplati otpremninu i koliko je bio prosek?

 • Da li je poslodavac privatnik u OBAVEZI da isplati otpremninu za odlazak u invalidsku penziju. Nemojte samo da gledam Zakon o radu jer se ne razumem, zato pitam vas? Hvala

 • Vi kažete da penioneri nemaju pravo naotpremninu a u Zakonu o radu član 118,119,125,126…piše da imaju pravo na dva republička proseka i za starosnu ili invalidsku penziju . Da li je to tačno?

  • Da li je tačno da u Zakonu piše Član 119 “Poslodavac je dužan da isplati, u skladu sa opštim aktom: 1) zaposlenom otpremninu pri odlasku u penziju, najmanje u visini dve prosečne zarade?” Da, tačno je. Pardon, pomislili smo da pitate za otpremninu za ceo period rada kod poslodavca zbog toga što je penzija invalidska.
   Član 125 odnosi se na stečajne postupke.
   Iz ugla poslodavca iskreno ne znamo da se nešto razlikuju invalidska ili starosna. Penzija je penzija.

 • da li postoji zakonski vremenski period do kada poslodavac treba da isplati otpremninu za odlazak u penziju? Da li država Srbija vrši njemu povrat tog novca?Ustvari da li država daje taj novac penzioneru? Hvala unapred!!!

  • Poštovana,
   Znamo da Zakon o radu predviđa minimalnu visinu otpremnine, ali nam nije poznato da postoji zakonski rok isplate. Član 125 ovog zakona kaže da zapsoleni ima pravo na isplatu:
   “3) otpremnine zbog odlaska u penziju u kalendarskoj godini u kojoj je otvoren stečajni postupak, ako je pravo na penziju ostvario pre otvaranja stečajnog postupka;”
   Ne znamo da li ovo važi i ukoliko nije u pitanju stečajni postupak. Najbolje je da se obratite PIO fondu.
   Nismo do sad čuli da je država ta koja isplaćuje poslodavcu. Opet, proverite sve sa PIO fondom. Mi nismo merodavni

 • Poštovana, zanima me da li se može u invalidsku penziju, dijagnoza C.50.5,nezavisno od g.staža,ili baš mora 5g.staža da se ima. Nažalost imam ukupno samo 2g.Pošto radim u firmi preko Agencije koja čas da ugovor o radu, čas ugovor o delu itd.Kada bi sve računali imala bi Jedno 8g.Operisana, hemo i zračenje gotovo, ali do kraja ove godine, mesečno primam inekciju. Mislim još sam pod nekom vrstom terapijom. Hvala

  • Poštovana,
   Kao što ste mogli da pročitate u članku na koji ste ostavili komentar, uslovi za ostvarivanje prava na invalidsku penziju su dodatno pooštreni. Osiguranik mora da bude proglašen rano nesposobnim za bilo koju vrstu rada. Ali, najosnovnije, Zakon predviđa da ukoliko nije u pitanju povreda na radu, osiguranik mora da ima pet godina radnog staža.

 • Postovani,imam 38 godina i pet godina imam dijagnozu LUPUSA.Kakve su mi sanse za odlazak u penziju s obzirom da imam pet godina radnog staza.Hvala

  • Poštovana,
   Mi Vam ne možemo napisati ništa više u vezi sa ovim od onoga što ste mogli pročitati u tekstu na koji ste ostavili ovaj komentar.
   Tu su navedeni propisi. Što se šansi tiče, mi se ne bavimo tom vrstom predviđanja.

 • Postovani. Invaliditet sam stekla kao beba od 3 meseca. U pitanju je opekotina oba dlana i prstiju. Radeno je 7 operacija. Al bezuspesno. Imam deformaciju prstiju i to mi otezava bilo koji rad. Imam 49 godina. I 7 godina radnog staza. Posao sam izgubila bas zbog nemogucnosti obavljanja poslova. Dali postoji mogucnost da dobijem invalidsku penziju.? Pozdrav. Unapred HVALA.

  • Poštovana,
   Odgovor na ovo pitanje možete naći upravo u članku na koji ste ostavili komentar. Prema Čl. 26 Zakona o PIO:
   Osiguranik kod koga je invalidnost, prouzrokovana bolešću ili povredom van rada, nastala pre navršene 30 godine života stiče pravo na invalidsku penziju:
   – kad je invalidnost nastala do navršene 20 godine života – ako ima godinu dana staža osiguranja;
   – kad je invalidnost nastala do navršene 25 godine života – ako do nastanka invalidnosti ima najmanje dve godine staža osiguranja;
   – kad je invalidnost nastala do navršene 30 godine života – ako do nastanka invalidnosti ima najmanje tri godine staža osiguranja.

 • da li invalidski penzioner sme da radi poslove preko interneta kompjutera ada pritom to neutice na prekid primanja invalidske penzije ?kada ce doci do nekog drasticnijeg povecanja invalidskih penzija zar nemislite da je 13500 malo da jedan invalid prezivi mesec dana ?hvala unapred !!!!!!!!!

  • Poštovani,
   “Invalidski penzioneri mogu da rade samo po ugovoru o delu i ne mogu biti angažovani po ugovoru o radu. Ukoliko uđu u osiguranje, fond im obustavlja isplatu penzija, poziva ih na kontrolni pregled, a lekar veštak može na tom pregledu potvrditi ili promeniti nalaz, ocenu i mišljenje o radnoj sposobnosti, što zavisi od zdravstvenog stanja i sposobnosti penzionera.” Ovo je citat iz članka Zaposleni penzioneri i novi doprinosi PIO za novu penziju
   Nemamo informacije o “drastičnijem” povećanju bilo koje vrste penzija. Kada budemo imali, objavićemo. Što se našeg mišljenja o visini penzija tiče, ne znamo zašto je bitno budući da mi u Penzinu niti isplaćujemo penzije, niti možemo da utičemo na njihovu visinu. Možda bi to pitanje trebalo da uputite PIO fondu i Vladi Republike Srbije?

 • Supruga mi je u četir navrata imala imala teške operacije kičme .
  Prvi put 1997 god u 28-oj godini života, drugi put 2009,treći put 2014 i četvrti put 2016 godine. Od 2014 godine je u invalidskim kolicima i ne može da se stara sama o sebi.
  Do sada nikada nismo pokušavali da taživo invalidsku penziju mada je ona uslov za nju imala još posle prve operacije. u radničkoj knjižici ima upisano nepunu godinu radnog staža nešto joj nisu upisali nakon tog pošto je preduzeće bilo u stečaju a zatim se obolela i više nije mogla da radi . Molim vas da nam date savet kojim putem da krenemo kako bi ostvarili invalidsku penziju za nju.

  • Poštovani,
   Ne znamo na šta ste tačno mislili kada ste tražili savet. Morate da se obratite PIO fondu ukoliko želite da saznate više o tačnoj proceduri. (https://www.penzin.rs/kontakt-centar-fonda-pio-najbrze-do-pouzdanih-informacija-o-penziji/)
   Nismo ni sigurni da smo dobro razumeli situaciju. Ako Vaša supruga ima manje od godine radnog staža, nama nije poznato kako je mogla da ostvari pravo na invalidsku penziju. Ono što mi znamo, jeste ono što smo naveli i u ovom tekstu/videu na koji ste ostavili komentar. U svakom slučaju, morali biste da kontaktirate PIO fond.
   Ako nismo razumeli, slobodno nas kontaktirajte ponovo. Moramo, međutim, da Vam napomenemo da mi nemamo pravnike i da ne biste mogli da se pozovete na nas, kao portal, u komunikaciji sa PIO fondom ili nekom drugom institucijom.

 • Postovani,
  da li je tacno da se iznos invalidske penzije umanjuje za odredjeni procenat u zavisnosti od godina starosti i staza, a da se posle navrsenih godina starosti koje su propisane zakonom za starosnu penziju isplacuje pun iznos penzije? Otisla sam u invalidsku penziju sa 45 godina starosti i 15 godina staza. Da li ce mi penzija biti veca kad napunim odredjeni broj godina predvidjen za starosnu penziju?
  Unapred se zahvaljujem na odgovoru.

  • Poštovana,
   Prema važećem Zakonu o PIO, invalidska penzija se ne menja u starosnu nakon navršenih godina starosti propisanih za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

 • Pozdrav Postovani-a ,, mozda moje pitanje nije na pravom mestu foruma,, sve jedno bih voleo da dobijem odgovor ,vezan za invalidsku penziju ,imao sam 2014 god tesku povredu mozga padom sa visine od tog trenutka sam na bolovanju, bio sam na medicini rada u bg-ustanovili su da nisam sposoban za rad ,,ali da bih ipak mogao da radim neke lakse poslove,, godinu dana posle povrede dobio sam i epilepsiju ,,,smeta mi guzva , buka ,depresija bipolarnost promena raspolozenja malo je potrebno da zaplacem isto tako i da se obradujem auto nesmem da vozim zbog lekova koje pijem da ne pominjem koji lekovi su u pitanju smem da izlazim iz kuce ali uz prisustvo treceg lica tj ,moje supuge,sve jedno dva puta mesecno imam epi napade- interesuje me ako mozete molim vas odgovorite,, lekari specijalisti koji me lece su naveli u svojim izvestajima, vezano za invalidsku komisiju da je moja bolest to jest povreda glave u progresiji to jest napredno stanje ,,i da nema oporavka to je naveo neuro hirurg , neurolog , i psihijatar , psiholog ,dali je to dovoljno da komisija odobri invalidsku penziju imam 20 godina staza Unapred Hvala Postovani-a,,,

  • Poštovani,
   Jasna nam je situacija, ali mi nikako ne možemo da Vam kažemo da li bi komisija odobrila invalidsku penziju ili ne. To zavisi od komisije.
   Čak i ako bi neko mogao da Vam odgovori na osnovu velikog iskustva (koje mi nemamo po ovom pitanju), opet to ne bi bilo sigurno jer upravo komisija ima poslednju reč.

 • Ocekujem invalidsku penziju. Zvali su me iz pio fonda da dostavim rdnicku knjizicu. Tamo su mi potvrdili da sam dobio invalidsku i da treba samo da se uradi resenje. Interesuje me dali ce biti vojna invalidska. Bio sam profesionalni vojnik. Na radnom mestu sam dobio ifarkt. 23.02.2015 god. U radnom odnosu sam bio do 31.12.2015 god kada mi je isteko ugovor i nije mi prouzen zbog ocene vojne lekarske komisije. “Neispunjava zdravstvene kriterijume za produzenje ugovora. Invalidsku penziju su mi priznali od 07.03.2017. Jer sam tek tada i sakupio potrebnu dokumentaciju i prosao obradu za invalidsku komisiju i predao zahtev. Pa me samo iteresuje dali imam pravo na vojnu invalidsku penziju.

  • Poštovani,
   Možete se obratiti PIO fondu za detalje. Mi u redakciji zaista ne razumemo ni problem ni proceduru vezanu za ovo pitanje. Invalidska vojnička se ostvaruje po osnovu potpunog gubitka sposobnosti za profesionalnu vojnu službu. Zašto Vam se priznaje jedna, a Vi ste bili vojno lice i zašto tek treba da se određuje druga, ne razumemo.

 • Auru kad vid neke šifre kao da jedna drugu vuče i nemož a nit da duše s jer me napade i astma,ljudi bolest kod čoveka se niže ko da se utrkuju među sobom, a ti samo gledaš a i vid te izda, crnilo.SAMO CENITE SVOJ ŽIVOT I DAH KOJ IMATE JER KAD BOLEST DODJE ,,,,počinje igranka, bežite od misli da možeš i stvarno da se razboliš, samo CENITE život,o zdravlju i zdravlju. JAKO BOLESTAN A IMAM 38 godina BEDAK

 • Auru, kad vid neke šifre silne ide slovo pa broj za već koju bolećivost, kao da jedna drugu vuče i nemož a nit da duše s jer me napade i astma,ljudi bolest kod čoveka se niže ko da se utrkuju među sobom, a ti samo gledaš a i vid te izda, crnilo.SAMO CENITE SVOJ ŽIVOT I DAH KOJ IMATE JER KAD BOLEST DODJE ,,,,počinje igranka, bežite od misli da možeš i stvarno da se razboliš, samo CENITE život,o zdravlju i zdravlju samo stremite. JAKO BOLESTAN A IMAM 38 godina BEDAK

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija