Kako, kada i koji kredit (ne)uzimati?

Znate li ono pitanje: Kako napraviti od sebe roba u 3 koraka? Uđeš, uzmeš kredit, izađeš! Naravno, nije baš tako crno-belo, ali o ovih nekoliko stvari treba razmisliti bilo da želite stambeni kredit, gotovinski kredit, kredit za letovanja i zimovanja, ili kredit/lizing za automobile…

Dužničko ropstvo u koje pojedinac ili porodica mogu da zapadnu posledica su nedovoljno dobrog informisanja na temu – da li nam je, i koji kredit, u kom životnom dobu, i u kojoj situaciji zaista potreban?

Sa druge strane, uzimanje kredita (trebalo bi da) prate i pitanja:

  • Čime je taj kredit zaštićen?
  • Ko garantuje nosiocu kredita da će sve vreme otplate imati dovoljno novca da ga servisira?
  • Šta je sa nepredviđenim situacijama u kojima čovek može ostati bez posla, bez primanja?
  • Šta ako se nosilac kredita razboli, a po prirodi posla više nije u situaciji da radi?

Svaki kredit, bilo da je na kratak ili dugi rok, trebalo bi da ima jasan odgovor iz kojih realnih sredstava može da se vraća i kakvo je obezbeđenje po tom kreditu.

Ovo nije važno samo iz ugla banke koja će se naplatiti za slučaj da ne servisirate svoje obaveze, već i iz ugla samog korisnika koji mora imati jasno definisan plan otplate. Čak i prevremene otplate, ukoliko se ukaže prilika.

Ovde ćemo se kratko podsetiti na pitanja, okolnosti i razloge (ne)uzimanja različitih tipova kredita iz ponude banaka, i to vezano za:

  • stambene kredite (u konktestu aktuelnih kretanja na tržištu nekretnina)
  • gotovinske (keš) kredite
  • kredite za putovanja (letovanja i zimovanja)
  • kredite za kupovinu automobila ili kupovina automobila na lizing (polovnog ili novog)

Stambeni krediti

Stambeni kredit mora biti pokriven osiguranjem za slučaj da korisnik kredita za vreme trajanje ugovorne obaveze, daleko bilo, izgubi život. Osiguravajuća kompanija u tim slučajevima, preuzima obavezu otplate kredita na sebe i stan ostaje u vlasništvu porodice.

(U Srbiji je bilo slučajeva da nosilac kredita koji nije obezbeđen u slučaju smrti nosioca, premine u toku otplate kredita, pa porodica odjednom ostaje i bez svog člana, i bez njegove finansijse podrške, ali i bez mogućnosti da nastavi da plaća kredit, pa gubi i krov nad glavom.)

Stambeni kredit, u zavisnosti od životnih okolnosti, možda i nije nužno rešenje za prosečan mladi bračni par. Pojavom viška stambenog prostora, cene izdavanja nekretnina su u poslednje vreme pale, pa je moguće za manje novca iznajmiti i veći stan, ukoliko ste, recimo, četvoročlana porodica.

Umesto da dajete za učešće i plaćate kredit gotovo duplo skuplji od iznosa pozajmljenih sredstava, možete živeti vrlo udobno i za 200 evra mesečno.

Ostali ste bez posla, ili vam je plata smanjena? Preselićete se u jeftiniji stan i nećete robovati skupom i dugoročnom kreditu.

Naravno, ukoliko imate početni kapital i nedostaje vam razumna cifra do kupovine stana koju možete da otplatite u roku do 7-8 ili 10 godina, kupovina na kredit je isplativa.

Gotovinski (keš) krediti

Gotovinski kredit često je nepovoljan, sa visokim kamatnim stopama. Prednost ćemo dati zaduženju u dinarima zbog mogućih oscilacija deviznog kursa.

Savet je zaduživanje kod svoje banke, jer je tada kredit najčešće povoljniji, a čak treba razmisliti i o otvaranju računa kod druge banke i prenosu plate kod njih ukoliko imaju konkurentnije uslove.

Nepisano pravilo je da banke sa slabijim rejtingom imaju povoljnije kamatne stope, dok čuvanje novca ipak treba poveriti instituciji koja uliva najviše poverenja.

Krediti za putovanja (letovanje i zimovanje)

Krediti za letovanja/zimovanja – vrlo popularni kod mlađih ljudi i naravno, vrlo skupi.

Često se dešava da desetak dana godišnjeg odmora plaćamo naredne dve godine umesto da u toku godine sa minimalnim izdvajanjima od plate napravimo fond koji će nam taj odmor finansirati.

Stvar je samo u odluci da to uradimo. Danas imamo veliki broj agencija koji nude vrlo povoljna letovanja početkom i krajem sezone, a takođe su popularne „first and last minute” ponude što u dobroj meri može da uštedi novac.

Kredit za automobil

Nov ili polovan automobil? Kada su ga pitali koji je najbolji automobil na svetu, Henri Ford, rodonačelnik industrijske proizvodnje automobila, odgovorio je jednostavno – Nov!

U finansijskom smislu, ovde prioritete određuje novčanik. Naravno da je najbolje kupiti nov automobil i biti miran najmanje tri godine bez ulaganja.

Međutim, sa ekonomskog aspekta, najbolja bi mogla da bude kupovina automobila od treće do pete godine starosti, kada je cena već dovoljno pala. Posle pete godine, u zavisnosti od tipa automobila, daleko su veće šanse da ćete imati češći servis i ulaganje.

Kupovina automobila na kredit ili na lizing?

Osnovna razlika između kupovine automobila na kredit ili na lizing jeste u tome što kod lizinga ne postajete vlasnik automobila sve do otplate finansijskih obaveza iz ugovora.

Sa druge strane, kredit zahteva dužu proceduru odobravanja i obezbeđenje, ali i nižu cenu pozajmljenih sredstava.

Ipak, najbolji put je sagledavanje više ponuda i odabir finansijskog partnera prema svojim potrebama i mogućnostima.