Početna Magazin Godine Rak je najčešće samo loša sreća

Rak je najčešće samo loša sreća

Rak je najčešće samo loša sreća

Oko dve trećine svih slučajeva oboljevanja od raka nisu prouzrokovani faktorima okruženja ili lošim genima, već su prosto rezultat slučaja, loše sreće prilikom deobe matičnih ćelija.

Ovo tvrdi studija koja se bavila statistikama slučajeva kancera, a koju su uradili naučnici iz Johns Hopkins Kimmel centra za rak iz Sidneja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Postoji više tipova raka ali zajedničko je da prilikom oboljenja dolazi ćelije „polude“ i počnu nekontrolisano da se umnožavaju što dovodi do rasta tumora i poremećaja rada organa. Ovo se dešava kada se akumuliraju mutacije (nasumične promene u genetskom kodu) i promene način na koji geni upravljaju ćelijama.

Karcenogeni faktori kao što su pušenje ili izlaganje suncu nesumnjivo postoje, ali većina slučajeva raka „jednostavno se desi“.

Studija objavljena u časopisu Nauka (The Bad Luck of Cancer, Science) 2. januara 2015. godine, koristi statistički model da uporedi slučajeve oboljenja na 31 različitom tkivu. Ispostavilo se da je u 22 tipa raka uzrok prost slučaj.

– Promena navika može biti od velike pomoći da se smanje neke vrste raka, ali za neke druge ovo verovatno nije slučaj – kaže Cristian Tomasetti, jedan od autora studije.

Ovo dodatno otežava prevenciju i ranu dijagnostiku koja je kod kancera veoma značajna.

Naučnici ipak upozoravaju da pušenje i sunčanje nije manje opasno po zdravlje zbog ovoga jer i rak pluća i rak kože spadaju u onu trećinu tipova raka koji imaju veze sa navikama.

Mana istraživanja jeste u tome da ne uključuje neke od „najpopularnijih“ tipova raka kao što su rak prostate ili rak dojke, tj. drugi najčešći rak kod muškaraca i najčešći rak kod žena. Istraživači kažu da nisu mogli pronaći pouzdane podatke o podeli matičnih ćelija u naučnoj literaturi za ova dva tipa kancera, piše RT.