Magazin Godine Zdravlje

Jednostavni načini za zaštitu vida (3)

Iako ne možemo promeniti nasleđe i neke aspekte života koji doprinose slabljenju vida i obolevanju očiju, neke male, ali značajne izmene možemo napraviti.

 

Mnogi ljudi smatraju vid najznačajnijim svojim čulom, a opet, veoma malo pažnje posvećujemo njegovom održanju. Iako ne možemo promeniti nasleđe i neke aspekte života koji doprinose slabljenju vida i obolevanju očiju, neke male, ali značajne izmene možemo napraviti.

Serijal: Jednostavni načini za zaštitu vida

  • Ishrana 

Hrana igra važnu ulogu u sprečavanju raznih oboljenja, od katarakte do starosne degeneracije makule. Namirnice bogate antioksidantima obezbeđuju različite dobrobiti za organizam, a jedna od njih je i zaštita vida.

Prema Američkom optometričkom udruženju (American Optometric Association AOA), vitamini C i E, lutein, zeaksantin, cink i esencijalne masne kiseline predstavljaju ključne hranljive materije za održavanje dobrog vida kako čovek stari. Vitamini C i E nalaze se u izobilju u zelenom, lisnatom povrću (spanać, kelj, blitva), bobičastom voću i agrumima, a vitamin E i u koštunjavim plodovima (orasi, bademi, pistaći, lešnici). Oni pomažu zaštitu protiv oštećenja od slobodnih radikala i mogu smanjiti rizik od nastanka katarakte.

Lutein i zeaksantin, koji se često nazivaju “vitaminima za oči”, lisnato povrće i jaja mogu smanjiti rizik od različitih bolesti oka povezanih sa starenjem. Masne kiseline (naročito omega-3 koja se nalazi u orasima, lososu i soji) i cink (nalazimo ga u ostrigama, crnoj čokoladi i kikirikiju), važni su za održavanje zdravlja tkiva očiju.

Napomena Penzina: Ovaj kratak serijal napisan je na osnovu tekstova En-Mari Botek. Mi bismo ovde dodali, a uskoro ćemo u posebnom tekstu i obraditi, da je i vitamin A izuzetno važan za vid i očuvanje zdravlja očiju.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija