Početna Magazin Godine Hladna voda pomaže lečenju depresije

Hladna voda pomaže lečenju depresije

Terapija izlaganja hladnoj vodi mogla bi biti najbolji izbor za depresivne ljude. Naturopatski lekar dr Piter Bonđorno preporučuje pacijentima sa depresijom da, pomoću tuša, celo telo kratkotrajno izlože hladnoj vodi.

Grupa istraživača iz američke savezne države Virdžinije ukazala je na to da hidroterapija može biti korisna u lečenju raka i hroničnog umora, kao i depresije. Terapija izlaganja hladnoj vodi mogla bi zapravo biti najbolji izbor za depresivne ljude.

Kada se uskoči u hladnu vodu, istovremeno se pokreću svi receptori za hladnoću na koži – a smatra se da ih ima od tri do deset puta više od receptora za toplotu, što može dovesti do pozitivnog terapeutskog efekta. Pokazano je i da snižavanje temperature mozga štiti neurone i smanjuje upalu.

Pored toga, izlaganje hladnoći dokazano aktivira simpatički nervni sistem, povećava nivo krvi, otpušta se norepinefrin (noradrenalin), pojačava proizvodnja beta-endorfina, molekula koji daje osećaj blagodeti. Izlaganje hladnoj vodi pokreće mehanizam sličan onome koji je izazivao nekada širokorasprostranjen način lečenja depresije i drugih psihičkih stanja i bolesti: terapija elektrošokovima.

Njujorški naturopatski lekar dr Piter Bonđorno preporučuje pacijentima sa depresijom da, pomoću tuša, celo telo kratkotrajno izlože hladnoj vodi.
Treba početi tuširanje vodom koja je prijatna i tokom perioda od pet minuta polako smanjivati temperaturu vode, sve dok se ne postigne temperatura od 20 stepeni Celzijusa.

Na toj temperaturi treba izdržati od dva do tri minuta. Može se koristiti termometar da bi se temperatura proveravala u toku tuširanja. Ovo se može raditi jednom ili dva puta dnevno tokom nekoliko nedelja ili meseci.

Iako blagi stres organizma od hladne vode pomaže da mozak radi bolje, istraživanja na životinjama su pokazala da ekstremna hladnoća zapravo može pogoršati raspoloženje. Da bi se ovo izbeglo, dr Bonđorno zahteva od svojih pacijenata da se pridržavaju ovih uputstava.